NaslovnicaDugorocne okladeNajava NBA sezone - 2016/2017 (NBA ISTOK)

Najava NBA sezone – 2016/2017 (NBA ISTOK)

NBA Istok: Košarkaški fanovi slave – počela je nova sezone najjačeg košarkaškog natjecanja na svijetu – NBA liga. Ovo će biti 71. izdanje NBA lige, sezona je počela prije dva dana (25. listopad), a regularni dio sezone završit će 12. travnja.

nba istok

Kao što vjerojatno znate, prošlogodišnji prvak je Cleveland Cavaliers koji je u fantastičnoj sedmoj finalnoj utakmici savladao Golden State Warriorse. Sigurno se i dalje sjećate šuta Irvinga preko Curryja, blokade LeBrona Jamesa nad Igoudalom. Takmičenje kao što je NBA zaslužuje dostojnu analizu i najavu, a u nastavku teksta možete pročitati što smo vam mi pripremili povodom početka sezone najkvalitetnije košarke na svijetu.

Prvo, ne možemo da ne spomenemo košarkaške legende koje su se oprostile od ‘igre pod obručima’ na kraju prošle sezone.

  • Tim Duncan se oprostio nakon 19 sezona, a sa Spursima je pet puta bio NBA prvak.
  • 23. septembra se također oprostio jedan od najvećih – Kevin Garnett nakon nevjerojatne 21 sezone, a tek jednom je bio prvak sa Boston Celticsima.
  • Tri dana kasnije oproštajno pismo nam je stiglo i od Paula Piercea koji je odigrao 19 sezona, a kao i Garnett, jedan NBA prsten sa Bostonom.
  • Također, neće biti Kobyja Brayanta – o njemu nema potrebe ništa govoriti, ime govori dosta.

Zbog preglednosti, novu sezonu ćemo predstaviti prema podjeli na konferencije – istočnu i zapadnu, a u ovom tekstu ćemo predstaviti istočnu konferenciju.

istok

Opšte poznato je da je istočna konferencija daleko manje atraktivna od zapadne. Tu je Cleveland Cavaliers koji će se vjerojatno ‘prošetati’ kroz istok Sjedinjenih Američkih Država kao i prethodnih sezona. Prošlogodišnji prvaci na čelu sa povratnikom LeBronom Jamesom koji je vratio euforiju u ovaj grad i skinuo ‘proklestvo’ kada je grad Cleveland u pitanju. Neki možda znaju, Cleveland je mnogo puta ismijavan zbog neuspjeha – kako u medijima, tako i u serijama i sportovima. Ali sada, oni su NBA prvaci.

Vratimo se u januar prošle sezone – otkaz u Clevelandu je dobio David Blatt jer nije krenulo onako kako su svi očekivali. Sadašnjeg trenera turske Darussafake zamijenio je Tyronn Lue za kojeg su neki mislili da neće moći dovesti tim na postolje, ali ipak on je pokazao suprotno. U finalnoj seriji preokrenuli su protiv Warriorsa nakon 3-1, a onda znate što je bilo – prva titula, slavlje danima, emocije LeBrona i društva…

Tim je napustio ruski centar Timofey Mozgov, a na njegovo mjesto je došao Chris Andersen. Rus je otišao u Lakerse. Dellavedova se preselio u Milwaukee Bucks.

Glavni zadatak Cavsa u regularnom dijelu sezone sigurno će biti što više odmoriti najveće zvijezde kako bi one zablistale u play-offu i napravile reprizu prošlogodišnjeg finala. Bit će teško, pogotovo jer se njihov najveći rival, Golden State opasno pojačao. Ono što bi im moglo pomrsiti planove je nekakva ozljeda, pogotovo ozljeda nekog od najvećih igrača – što bi možda značio i kraj za Cavse u ovoj sezoni (kao što je to bio slučaj u pretprošloj sezoni kada se povrijedio Irving).

Od Chicago Bullsa skoro svi očekuju drugačiju koaršku u ovoj sezoni – odlazak Toma Thibodeaua bi timu iz Chicaga mogao donijeti bržu košarku. On je već duže vrijeme bio meta fanova, a sav taj sukob između njega i svih ostalih doveo je do odlaska sa klupe jedne od najuspješnjih franšiza u istoriji NBA-ja. Na njegovo mjesto došao je Fred Hoiberg. Derrick Rose i Joahim Noah su se preselili u New York Knickse, a Pau Gasol je otišao u Spurse. Najveći potpis je Dwayne Wade za kojeg su se svi mogli zakleti da će karijeru završiti u Miamiju. Dvogodišnji ugovor, 47.5 milijuna dolara. Rajon Rondo je također tu.

Jimmy Buttler bi ove sezone mogao biti lider tima. Najveća njihova slabost bi mogao biti reket gdje nemaju dovoljno kvalitete (tu igra Robin Lopez), a sve više prostora dobijat će Nikola Mirotić. Fred Hoiberg će imati veliki posao ispred sebe, očekuje nam da vidimo što će biti.

Milwaukee Bucks – prva asocijacija Giannis Antetokounmpo koji će za 4 sezone inkasirati nevjerojatnih 100 milijuna dolara (samo od ugovora). Nekih velikih pojačanja i nije bilo – Mirza Teletović iz Sunsa, Mathew Dellavedova iz Cavsa. Jason Terry koji je napustio Rocketse.

Najveća prednost? Ma Giannis Antetokounmpo – sigurno. Khris Middleton je također par puta pokazao da se na njega može ozbiljno računati i da je ‘opasan’ igrač. Također, veoma je izvjesno da će veoma veliku slobodnu imati Dellavedova zbog tradea Cartera-Williamsa u Chicago što je svakako dobar potez.

Glavni cilj je plasman u doigravanje, iako bookmakeri ne daju prevelike šanse Bucksima za to. Nemojte da vas iznenade dobre partije ovog tima, koji je po mom mišljenju, veoma dobre kvalitete i mislim da je dosta podcijenjen. Jedini njihov problem je svakako kontinuitet koji je za takmičenje kao što je NBA najvažnji faktor.

[su_bet365_novo__koeficijenti_kosarka_nba]

Detroit Pistonsi su mi prošle sezone bili veoma zanimljiv tim – jak centar i četiri igrača koji imaju dobar šut i mogu da pogode iz svake pozicije. Došli su do doigravanja gdje su poraženi sa 4-0 u seriji od Clevelanda. Glavni cilj za ovu sezonu su već ispunili. Zadržali su Drummonda – 42 miona dolara u naredne četiri godine. Također su angažovani Ish Smith, Boban Marjanović koji je potpisao 3-godišnji ugovor vrijedan 21 milion dolara. Odlazak koji bi mogli spomenuti je Anthony Tolliver koji je otišao u Kingse.

Jasno je da će Pistonsi zavisiti od Andrea Drummonda koji nije imao kontinuitet prošle sezone. Jaka obrana, dosta šuteva i mnogo lopti na centra – takvog ćemo Detroita gledati ove sezone. Cilj je doigravanje, a tamo tko zna što će biti.

Kratko ćemo o Indiani Pacersima. Povratak Paula Georgea u prošloj sezoni koji se vratio još jači nakon godinu dana izbivanja sa parketa vratila je samopouzdanje Indiani. Prošle sezone su sa osme pozicije izborili play-off i malo im je falilo da izbace Toronto tamo. Posljednja, sedma utakmica, protiv Toronta je bila posljednja za Frenka Vogela na kupi Pacersa. Zamijenio ga je Nate McMilan koji je bio njegov asistent u prošle tri godine.

Bilo je dosta promjena u igračkom kadru. otišli su  Jordan Hill, Solomon Hill, George Hill, Ty Lawson, Caris LeVert, Ian Mahinmi, Emir Preldžić, dok su tim pojačali Georges Niang, Aaron Brooks, Al Jefferson, Kevin Seraphin, Nick Zeisloft, Jeremy Evans, Jeff Teague, Thaddeus Young.

Najveće pojačanje bi mogao biti Al Jefferson koji je stavio potpis na ugovor od 30 miliona dolara za tri naredne sezone. Promjena playmakera će svakako promijeniti dosta toga u Pacersima. Ekipa za koju je veoma teško reći što mogu, ja ne bih ništa za njih predviđao. Vrijeme će pokazati.

Prošla sezona sa mnogo varijacija? Pogađate – Miami Heat koji je u prošloj sezoni ipak osvojio jugoistočnu diviziju. Goran Dragić, najplaćeniji igrač sa ovih prostora, je dugo vremena tražio formu, Chris Bosh ima mnogo problema sa zdravljem.  Dobili su Hornetse u prvoj rundi play-offa, u majstorici nakon što su gubili 3-2, a onda ih sreća nije pogledala protiv Toronto Rapotrsa. U ovoj sezoni, predsjednik Pat Riley je bio primoran na renoviranje tima. Od velike trojke – JWB koji su osvojili prsten ostalo je samo B.

Kako stvari stoje, i on bi uskoro mogao završiti sa igranjem, jer kao što rekoh, zdravstveni problemi mu mnogo otežavaju igranje. Nakon 13 godina zbogom Miamiju je rekao Wade koji se vratio u rodni Chicago. Sa Heatom je osvojio tri prstena. Otišao je Luol Deng koji je imao ozbiljne role u timu sa Floride prošle sezone. Prva zvijezda tima je Hassan Whiteside, a pod košem će mu pomagati Josh McRoberts i veteran Udonis Haslem koji je ljetos napunio 36 godina. Trener Erik Spoelstra će morati mnogo raditi sa ovim timom. Ovaj period tranzicije sigurno će imati posljedica, a od Miamija ja ne očekujem posebne predstave u ovoj sezoni. Pred njima je još previše posla.

100€ BONUSA ZA IGRAČE IZ HRVATSKE!

200% BONUSA do 40€ za igrače iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Albanije! Dakle ako otvoriš račun i uplatiš 20€ na računu ćeš imati 60€!

Prošle sezone se možda očekivalo i previše od njih, a sav taj pritisak sa strane nisu mogli izdržati. Nisu imali kontinuitet koji je u ovoj ligi sve. Atlanta Hawks. Već u drugoj rundi play offa imali su susret sa Cavsima. Prva prepreka im je bila Boston protiv kojeg su pokazali da su ipak kvalitetniji tim, ali ipak Cavsi su ih počistili sa 4-0.  Mike Budenholzer preko ljeta je mnogo radio. Već mu je bilo jasno da će Al Horford nakon devet godina napustiti tim, stoga je krenuo u potragu za adekvatnom zamjenom.

Jeff Teague je trejdovan u Utah Jezz i već je tada bilo jasno da mnogo toga neće biti isto u Hawksima. Kent Bazemore je potpisao dobar ugovor – 70 miliona američkih novčanica za naredne četiri sezone. Onda, booom!!! Dolazak Dwighta Howarda, trogodišnja saradnja, 70 miliona dolara. Howard se praktično vratio kući jer je odrastao u Atlanti gdje je pohađao i srednju školu.

Mislim da će sa Paulom Milsapom biti veoma dobar, iako ne možda kao što je bio u Orlandu, ali bit će dobar. Pogotovo, obrana će sa ovim tandemom procvjetati. Kyleu Korveru sljedeće sezone istječe ugovor, tako da od njega ove sezone očekujemo maksimum. Međutim, problem je spoljašnja linija. Nemaju dobre šutere, Korver je uglavnom pod dobrom obranom beskoristan. Uglavnom, prvi favoriti za osvajanje jugoistoka će biti Altanta Hawksi, a kasnije njihov problem bi mogao biti Cleveland u doigravanju ako uopšte dođe do utakmice sa njima. Bit će zanimljivi, vrijedi im posvetiti pažnju.

Ove sezone očekujem bolje Washington Wizzardse. Bilo je dosta promjena. Alan Anderson, Jared Dudley, Nene, Ramon Sessions, Garrett Temple su došli, dok su tim iz distrikta napustili Ian Mahinmi, Andrew Nicholson, Jason Smith, Trey Burke.

Ne treba ni spominjati da će im najveći adut biti John Wall u spoljašnjoj liniji. Također, Wizzardi će pokušati nadoknaditi odlazak Nenea, a taj zadatak imat će Mahinmi i Jason Smith, vidjet ćemo hoće li im poći za rukom. Stručnjak Scott Bruks je došao u Washington što je možda i najveća promjena. Imat će jedan zadatak – vratiti ekipu u doigravanje.

Orlando Magic je na kraju prošle sezone blago rečeno, razočarao. Dobro su počeli sezonu, sve je bilo super, a onda? Teško je reći što im se desilo. Početak kalendarske 2016. godine je donio veliki pad u formi. Na kraju sezone su imali samo 35 pobjeda u regularnom dijelu, a ja sam očekivao bar 10-ak više. Scott Skiles je zatim podnio ostavku.

Došao je Frank Vogel iz Indiane. Prvi potez je bio produženje ugovora sa Evanom Fournierom i uspjeli su. Fournier će za pet godina dobiti 85 milijuna dolara, što je možda i malo previše s obzirom na njegove partije. U OKC su otišli Victor Oladipo i turski košarkaš Ersan Ilyasova, a na ulazna vrata stigao je Serge Ibaka, a takav tip igrača upravo je nedostajao Orlandu. Vrijedi pomenuti da je Nikola Vučević ili Nick kako ga zovu američki komentatori izrastao u veoma dobrog centra, a sada će mu biti još lakše jer će mu pomagati Serge Ibaka. Vjerujem da Vogel može napraviti dobru ekipu, ali vremena je sigurno potrebno.

Charlotte Hornersi su prošle sezone igrali, možemo reći, veoma dobro. Imali su 48 pobjeda, isti broj kao i Hawksi i Heat, ali u međusobnom omjeru bio je bolji Miami tako da su oni osvojili diviziju. U doigravanju, ponovo Miami! Miami je opet izašao kao pobjednik, iako je Charlotte imao vodstvo od 3-2 u seriji. Ove sezone su pojačali salary cap tako da će imati još prostora za neophodna pojačanja. Ovaj put su najviše novčanica izdvojili na Nicolasa Batuma koji je dobio čak 120 milijuna dolara za pet godina! Tim su napustili Jeremy Lin, Al Jefferson, Courtney Lee, a timu su se pridružili  Roy Hibbert, Brian Roberts, Ramon Sessions, Mike Tobey i Marco Belinelli kao trejdovan igrač.

Prvi adut, Kemba Walker ima odličnu sezonu iza sebe, vjerojanto najbolju u karijeri. Velike su šanse da će se Belinelli dobro uklopiti u sistem Stevea Clifforda. Prognozirati je teško, možda na papiru nisu favoriti za play off, ali u praksi imaju mnogo toga da pokažu.

[su_bet_at_home_koeficijenti]

Na redu su Toronto Raptorsi koji su prošle sezone upisali rekordnih 56 pobjeda, a nakon 15 godina su ostvarili pobjedu i u doigravanju savladavši Pacerse sa 4-3, zatim je pao i Miami, a onda su ‘udarili’ na Cavse koji su slavili sa 4-2 u finalu konferencije.

Glavni zadatak im je bio da zadrže DeRozana, iako su Lakersi imali želju da ga dovedu. Petogodišnji ugovor i 139 milijuna dolara je ipak bio presudan za DeMara. Bismack Biyombo je otišao u Orlando. Sljedeće godine istječe ugovor Kyleu Lowryju što će sigurno biti još jedna briga za tim iz Kanade, ali ne sumnjam da će odraditi par trejdova kako bi oslobodili prostor za produljenje. Očekujem sličan Tornto kao onom iz prošle sezone – jaka obrana. Uz Boston su glavni favorit za osvajanje atlantske divizije. Derozan i Lowry će i u ovoj sezoni biti jedan do najubitačnijih tandema u ligi.

Boston Celticsi su ponovo na pravom putu, bar se tako čini. Nakon godinama lutanja i traženja “onog pravog”, najtrofejniji NBA tim je ponovo tu. Reorganizacija ekipe nakon odlaska Kevina Garnetta i Paula Pircea treba da doživi svoj vrhunac. U minuloj sezoni skupili su 48 pobjeda ali u play offu nisu savladali Hawkse, iako su bili dostojan rival. Sada, očekujem više od 55 pobjeda, sve ispod bi bio neuspjeh. Mada, glavni cilj će biti prolazak u drugu rundu play offa.

Ovo ljeto su se svi navijači Celticsa mnogo puta preznojili. Kevin Durant se jedno vrijeme dovodio u vezu sa Bostonom, ali ništa od toga nije bilo. Danny Ainge je odradio dobar posao, došao je Al Horford koji će zaraditi 113 miliona dolara za četiri naredne godine. Gerald Green je također potpisao jednogodišnji ugovor. Boston će u narednim godinama sigurno imati ekipu koja će se boriti za prsten, a atmosfera u TD Garednu će im biti dodatni podsticaj, jer rijetko koji tim ima takve navijače.

Isaiah Thomas je imao odličnu sezonu iza sebe, i ako nastavi u tom pravcu Boston neće morati da brine. Smart je također pokazao da se radi o ozbiljnom igraču vrijednom pažnje. Iznenađenje sezone može biti Boston.

New York Knicksi prošle sezone pružili su solidne partije. Podsjetimo se drafta prošle godine, kada je komesar NBA lige u Bruklinu pročitao ime “Kristaps Porzingis” uslijedila je salva zvižduka, ipak to se pokazalo kao najveća greška navijača Knicka.

Porzingis je bio odličan u svojoj rookie sezoni a nema sumnje da će kroz godine koje dolaze biti sve bolji i bolji, a jednom možda i jedan od najboljih igrača u ligi, tko zna. Trener Phil Jackson napravio je temeljite promjene, a kao i uvijek navijači se nisu slagali sa svim odlukama. I odlazaka i dolazaka bilo je dosta. Kroz izlazna vrata su prošli: Arron Afflalo, Jose Calderon, Langston Galloway, Jerian Grant, Robin Lopez, Derrick Williams, Tony Wroten. Tim Knicksa su pojačali sljedeći igrači: Guillermo Hernangomez, Brandon Jennings, Mindaugas Kuzminskas, Courtney Lee, Maurice Ndour, Joakim Noah, Justin Holiday, Derrick Rose

Najveće pojačanje je sada već bivši igrač Chichaga Derrick Rose, a tu je i Justin Holiday. Joakim Noah će zaraditi 72 mil. dolara u naredne četiri godine. Kvalitet u ekipi Knicska ne izostaje, Carmelo Anthony je i dalje jedan od najboljih igrača u ligi, Porzings je pokazao da je ozbiljan igrač, ali Derrick Rose i Joakim Noah još nisu pokazali što znaju. Knicksi veoma lako mogu igrati doigravanje, ali isto tako i veoma lako mogu ostati bez doigravanja. Još je prerano bilo šta govoriti.

[su_reklama]

Brooklyn Netsi su objektivno, možda i jedna od najlošijih ekipa u cijeloj ligi, ako ne i najlošija. Ne vidim način da Netsi u nekom narednom periodu pobjegnu iz dna lige. Prošla sezona je završena sa samo 21 pobjednom. Ove sezone su doveli Jeremyja Lina za 36 miliona u naredne tri sezone i Trevora Bookera.  Još su stigli i Isaiah Whitehead, Antony Bennett, , Randy Foye, Justin Hamilton, Luis Scola, Greivis Vasquez i Caris LeVert. Thaddeus Young, Jarrett Jack, Wayne Ellingotn, Willie Reed su napustili klub.

Stvarno ne znam kojeg bi aduta mogao izabrati iz redova Netsa. Ostaje nam da vidimo hoće li Bojan Bogdanović pružati dobre partije, ali ove sezone u kontinuitetu. Igrao je odlično na OI sa reprezentacijom Hrvatske. Slabosti je previše – loša klupa, nedostatak kvaliteta, mnogo novih igrača, obrana veoma loša.  Ako Mikhail Prokhorov, ruski milijarder odustane od projekta ‘Brooklyn’, ova franšiza bi se mogla veoma lako i ugasiti u narednom periodu. Tko zna.

Philadelphia 76ers – može li gore? 10 pobjeda, 72 poraza u regularnom dijelu sezone. Da, dobro ste pročitali – to je Philadelphia 76ers. Međutim, ono što je dobro za 76ers je to što sigurno imaju mnogo svjetliju budućnost nego recimo Brooklyn Netsi o kojima smo pisali iznad. Jahil Okafor je prošle bio zvijezda no. 1, a od njega se u budućnosti očekuje puno, pogotovo u napadačkom dijelu.

76ersima je i sreća okrenula leđa, prvi pik na draftu, Ben Simmons je doživio ozljedu koljena tak oda će debitovao tek u martu.  Ben Simmons, Timothe Luwawu, Furkan Korkmaz, Dario Sarić, Jerryd Bayless, Gerald Henderson, Sergio Rodriguez, Brandon Paul su igrači koji su pojačali tim, dok su otišli samo Ish Smith i Isiah Canaan.

Prostora u salary capu ima veoma puno, što je dobra stvar jer se čelnici 76ersa nadaju da će mladi igrači pokazati mnogo i tako privući potencijalna pojačanja.  Dolazak europskih pojačanja može da znači mnogo, ali isto tako može i da ne znači ništa. Dario Šarić ima još mnogo raditi. Philadelphia 76ers ima potencijala na pretek, ali problem je taj što sada skoro nitko nema kvalsitet da napravi razliku, što je i najveći problem ove ekipe.

[touchcarousel id='1']

 

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!