NaslovnicaDugorocne okladeŠto očekivati od njemačkog nogometa u sezoni 2016/17?

Što očekivati od njemačkog nogometa u sezoni 2016/17?

Ostalo je nešto manje od mjesec dana do početka nove sezone najelitnijeg ranga njemačkog nogometa, Bundeslige. Ovo će biti 54. izdanje Bundeslige, a prošlogodišnji prvak je Bayern iz Munchena.

bundes1

U sezoni 2016/2017 takmičit će se 18 timova među kojima neće biti VfB Stuttgart i Hannover 96 koji su delegirani u drugi rang, Bundesligu 2. Stuttgart je bio nekadašnji njemački prvak, dok je Hannover se držao u najvećem rangu njemačkog nogometa čak 14 godina. Ova dva kluba, u novoj sezoni će zamijeniti SC Freiburg, prvak Bundeslige 2 u prošloj sezoni i RB Lepizig, drugoplasirani u prošlom izdanju popularne ‘Cvajte’.

Freiburg se samo nakon jedne sezone vratio u prvi rang, dok je za RB Lepizig ovo debitantski nastup u Bundesligi. U doigravanju za ulazak u prvi rang igrao je Nurnberg protiv 16-plasiranog iz prošle sezone, Eintrachta, ali je Eintracht slavio sa 2-1, te se zadržao u najvećem rangu.

Zanimljivo, RB Leipzig je prvi tim iz bivše Istočne Njemačke da igra u Bundesligi još od Energieja Cottbusa koji je nastupao u Bundesligi u sezoni 2008/09. Kad smo kod zanimljivosti, savezna njemačka država koja će imati najviše predstavnika u ovoj sezoni Bundeslige je Sjeverna Rajna-Vestfalija sa Kolnom, Bayer Leverkusenom, Borussijom Dortmund, Bourssijom Monchengladbach i Schalkeom 04.

Druga je Bavarska sa tri predstavnika, a predstavljat će je Augsburg, Bayern i Ingolstadt.

BAYERN

Kao što smo već rekli, branilac titule je Bayern koji je također osvojio i njemački kup. Bavarci su u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka doveli Matsa Hummelsa iz Borussije Dortmund za 38 milijuna eura.

Još jedno veliko pojačanje Bavaraca je Renato Sanches koji je briljirao na minulom Europskom prvenstvu gdje je nastupao za Portugal s kojim je osvojio titulu prvaka Europe. 18-godišnji Sanches koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja Eura došao je iz Benfice za 35 milijuna europskih novčanica. Od ostalih dolazaka tu su još i Niklas Dorsch, defanzivni vezni koji se prvom timu pridružio iz drugog tima Bayerna, Fabian Benko, ofanzivni vezni također je prekomandovan u prvi tim.

Što se tiče odlazaka, klub su napustili Mario Gotze koji se vratio u Borussiju Dortmund za 26 milijuna eura, Pierre-Emile Hojbjerg koji se vratio sa pozajmice iz Schalkea prodat je Southamptonu sa 15 milijuna eura. Sebastian Rode je također otišao put Dortmunda gdje je potpisao za Borussiju. 29-godišnji Medhi Benatia je pozajmljen Juventusu.

Sigurno da je Bayern favorit za obranu titule u Njemačkoj, vrijednost cijelog tima prema renomiranom sajtu transfermarkt.de iznosi čak 582 milijuna eura, ali sigurno je da se neće Bundesligom tako lako ‘prošetati’ kao prošle sezone, s obzirom da su konkurenti poput Borussije Dortmund se itekako pojačali za početak prvenstva, a treba uzeti u obzir da je do kraja prijelaznog roka ostalo još mjesec dana.

Najveći konkurent Bavarcima svakako će bit Borussija Dortmund čiji čelnici nisu štedili na pojačanjima u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka.

bvb

Borussija Dortmund je vice-prvak Njemačke, prošlu sezonu su završili sa deset bodova manje od prvaka Bayerna koji je osvojio svoju treću titulu zaredom.

Kao što rekosmo, nisu žalili novca na Westfallenu. Dovedeni su brojni igrači, a među njima su neka velika imena poput Andrea Schurrlea, Marija Gotzea, Ousmane Demblea i Raphaela Guerreira. Ne možemo ne spomenuti i Marca Bartru koji je došao iz Barcelone gdje i nije baš dobijao minute, vrijednost transfera je osam milijuna eura.

Najvrijedniji transfer je Andre Schurrle koji se ‘Milionerima’ pridružio za 30 milijuna eura iz Wolfsburga, slijedi ga Gotze sa 26 milijuna, a Dembele je došao na Signal Iduna Park za 15 milijuna iz francuskog Stade Rennesa.

Još jedan zanimljiv transfer je Emre Mor iz danskog Nordsjaellanda za svega sedam milijuna eura. No, ovaj igrač ima 18 godina i po mišljenju mnogih vrijedi za jednog od najtalentovanijih igrača Europe. Pravi ‘Wunderkind’.

Kroz izlazna vrata su prošli Henrikh Mkhitaryan koji je otišao u Manchester United za čak 42 milijuna eura. Mats Hummels u Bayern za 38 milijuna, a Ilkay Gundogan za 27 milijuna u City.

Što se tiče transfer-bilansa, Borussia Dortmund trenutno je u minusu 6,75 milijuna eura, ali do kraja prijelaznog roka ostalo je još dosta. I u sljedećoj sezoni Borussija će naravno imati ogromnu podršku svojih navijača koja se nikada nije dovodila u pitanje.

Također treba spomenuti pobjedu Borussije Dortmund u prijateljskoj utakmici protiv Manchester United od 1-4 na International Champions kupu u Šangaju prije osam dana. Nakon te pobjede, Borussija je poražena od Cityja na tom takmičenju sa 1-2 i tako završila svoje učešće.

Trećeplasirani tim iz prošle sezone, Bayer Leverkusen u svoje redove je doveo Kevina Vollanda iz Hoffenheima za 20 milijuna eura, a ‘Apotekarima’ se pridružio i Julian Baumpartlinger iz Mainza za 4 milijuna eura. Tim su napustili Cristoph Kramer koji je otišao put M’gladbacha, a timu iz Leverkusena je pripalo 15 milijuna eura. Otišao je i Jonas Meffert, defanzivni vezni za 1,2 milijuna eura.

Dobar posao u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka odradila je i Borussija M’gladbach koja je samo na transferu Granita Xhake u Arsenal zaradila vrtoglavih 45 milijuna eura.

Kao što već rekosmo, u tim je došao Cristoph Kramer iz Leverkusena, a navijači su poželjeli dobrodošlicu još i Janniku Vestergaardu iz Werdera koji je zaradio 15,5 mil. eura.

Tim iz Gelsenkirchena, Schalke doveo je Breela Embola iz Basela za 27 milijuna eura, te Cokea iz Seville za 4 milijuna eura. Što se tiče odlazaka, nije ih bilo puno. Otišao je Christian Clemens u Mainz za 2 milijuna eura, 23-godišnji Robert Leipertz u Ingolstadt za pola milijuna manje, Hoger i Friedrich.

Hrvatski nogometaš, Andrej Kramarić se iz Leicester Cityja ‘prebacio’ u Hoffenheim koji je izdvojio 10 milijuna eura. Pored njega, u klub su došli i Lukas Rupp, Sandro Wagner, Kerem Demirbay, Kevin Vogt i Benjamin Huber.

kladionice

Branitelj titule, Bayern je sigurno najveći favorit i za osvajanje u narednoj sezoni, ali smatramo da je kladionica Bet365 precijenila bavarski tim jer je na njih ponudila premali koeficijent, tek 1.12. Međutim, to i nije tako loše, samim tim koeficijent na Borussiju Dortmund je veći. Trenutno iznosi 8.00, a itekako smatramo da ‘Milioneri’ imaju šta pokazati u nadolazećoj sezoni. Treći favorit je Bayer iz Leverkusena sa tečajom 34 za osvajanje.

Ukoliko tražite ‘novog Leicestera’,  tu su RB Leipzig sa koeficijentom od čak 501, a najveći koeficijent za osvajanje je na Ingolstadt i Darmstadt – 1501.

bundesoutright

Prvo kolo igra se 26. avgusta, a prvu utakmicu odigrat će Bayern, branitelj titule protiv Werdera iz Bremena. Naravno, Bayern je apsolutni favorit, a trenutno, 26 dana prije početka meča, tečaj na bavarski klub iznosi tek 1.14, dok na pobjedu Werdera bet365 nam nudi koeficijent 21.

U nastavkuz prvog kola, drugi favorit za osvajanje titule Borussia Dortmund igrat će Mainza na svom Signal Iduna parku u subotu, 27. avgusta. Tečaj na pobjedu ‘Milionera’ je 1.40.

bundesprvokolo

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!