Specijalna oklada: Najbolji strijelac Švedske na Euru2016?

Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj je u punom zamahu. Već smo ušli u drugi dan drugog kruga grupne faze Europskog prvenstva. Što se tiče statistike prvog kruga, o tome smo već pisali, a u ovom teksu pisat ćemo o još jednoj specijalnoj okladi – najbolji strijelac švedske reprezenntacije na Euru 2016.

Najbolji strijelac

Sličan tekst već smo pisali, u njemu smo govorili o okladi za najboljeg strijelca Portugala na ovom kontinentalnom šampionatu, a u ovom ćemo riječi posvetiti Švedskoj. Stoga krenimo…

[su_bet365_euro2016_copy]

Švedska u nogometu – prva asocijacija Zlatan Ibrahimović, zar ne? Švedska je do sada odigrala jednu utakmicu na Europskom prvenstvu, protiv Irske gdje su remizirali 1-1, a Švedska nije imala nijedan udarac u okvir gola, ali su došli do remija jer im je u tome pomogao Clark, branič Irske koji je postigao autogol. Zlatan Ibrahimović, bez imalo dvojbe, najveća zvijezda švedske reprezentacije u toj utakmici, možemo slobodno reći, nije napravio ništa posebno. Irski braniči su ga sasvim solidno zatvorili. Razlog? Ne znamo, možda godine, Ibra već ima 34 godine, ali igrači kao što su Zlatan Ibrahimović su kao vino, znate već..

Kako god bilo, Ibrahimović je i dalje prvi favorit kladionica za najboljeg strijelca Švedske na Europskom prvenstvu. Koeficijenti na njega su 1.66 (Betfair), odnosno 1.72 (Bet365). No, da li je pametno igrati da će najbolji strijelac biti Ibrahimović? Mi smatramo da nije, a u nastavku teksta ćemo govoriti i zašto.

1 2 3 4 5 6

Na fotografijama iznad možete vidjeti utakmice Švedske u kojoj je ova reprezentacija postizala golove, sve od 12. oktobra prošle godine. Ibrahimović je, naravno, najbolji strijelac rerezentacije, ali, ponavljamo, na Ibrahimovića ne bi bilo pametno igrati to i na Euru.

Zašto? Koeficijent od 1.66/1.72 za ovu okladu uopšte nije realan, dosta malen tečaj s obzirom na ‘težinu’ oklade, te je prevelika razlika u koeficijentima između Ibrahimovića i ostalih igrača iz švedske reprezentacije.

sved

Krenimo od tečaja koje nam je ponudio Betfair, ugledna kladionica koja teži proširenju na balkansko tržište. Oni su na Ibrahimovića dali koef. tek 1.66, a kao drugi favorit je Marcus Berg po ‘kvoti’ 9.0. Između Ibrahimovića i Berga je oklada da Švedska neće postići pogodak u sljedeće dvije utakmice (Italija i Belgija), što i nije tako nemoguće s obzirom na ono što smo vidjeli protiv Irske.

Smatramo da je oklada na Marcusa Berga, ili čak da Švedska uopšte neće postići pogodak na Euru, mnogo bolja oklada, ili ‘isplativija’ (kako god hoćete), od one da će Zlatan Ibrahimović biti najbolji strijelac.

Uzmimo za primjer okladu na veći ulog. Primjer uloga ćemo staviti 200 eura.

Zlatan Ibrahimović – 1.66×200=322 (122 eura profita u slučaju eventualnog prolaska)

Marcus Berg – 9.0×200=1800 (1700 eura profita u slučaju eventualnog prolaska)

Da li i dalje smatrate da je razlika između Ibrahimovića i Berga čak 1578 eura? Mi smatramo da nije, te isto tako mislimo da oklada na to da će Ibrahimović biti najbolji strijelac ne vrijedi rizika s obzirom na ovako mali koeficijent koji su bookmakeri ponudili. Za svega 122 eura potencijalnog dobitka ne vrijedi rizikovati 200 eura, ukoliko ste u kladioničarskim vodama već određeno vrijeme, znate o čemu pričamo…

Švedska neće postići pogodak na predstojeće dvije utakmice? I nije tako nemoguće, igraju sutra protiv Italije koja možda ima i najsavršeniju obranu na ovom Europskom prvenstvu, iskusne braniče koji će rijetko kiksati, te će vrlo vjerovatno zatvoriti švedske napadačke adute.

Utakmica protiv Belgije na programu je 22. juna, a Belgijanci će vjerojatno tu tražiti pobjedu za prolaz dalje, tako da i nije tako nerealno da Švedska i tu ostane ‘kratkih rukava’.

Znači, potpuno identična situacija kao u Portugalu o kojem smo već pisali, gdje je trenutno Nani najbolji stijelac sa jednim golom, iako ima još da se igra.

sved1

Na ovu specijalnu okladu najboljeg strijelca švedske reprezentacije, poznata online kladionica Bet365 vam daje veći koef. na  Marcusa Berga koji iznosi 10.00, dok je da Švedska neće postići nijedan gol 4.50, doduše manje od Betfairovih 5.0.

[su_betathome5besplatno]

Za kraj da kažemo šta bi mi odigrali u ovoj situaciji. Ovdje je malo drugačija situacija nego kod Portugala, jer ovdje imamo i opciju ‘No Sweden Goalscorer’. U ovoj situaciji bi proporcionalno raspodijelili uloge. Recimo da nam je budžet 200 eura.

Marcus Berg – 10,00 koeficijent (Bet365)  x 66 eura.

Švedska neće postići nijedan gol do kraja – 5,0 (Betfair) x 66 eura

John Guidetti – 17 (Betfair)  x 66 eura.

Kako god, ukoliko bilo koja od ove tri oklade ‘prođe’ naš profit će biti veći u slučaju da nam je prošla oklada da će Ibrahimović biti najbolji strijelac. Naravno, najbolje bi bilo da John Guidetti bude najbolji strijelac jer tečaj na njega je čak 17, tako da bi u slučaju eventualnog dobitka na tipu Guidetti naš profit bio 1056 eura.

Ostavite svoj komentar..

Oznake:

Share This

Podijeli sadržaj!

Sviđa ti se sadržaj? Podijeli ga sa prijateljima, biti će ti zahvalni na dobitku ;)