Islamska država otvoreno zaprijetila da će napasti Euro 2016

Islamska država otvoreno zaprijetila da će napasti Euro 2016. Kako navijači očekuju početni udarac od petka na Europskom prvenstvu u Francuskoj – jedan od najisčekivanijih i najpopularinijih sportskih događaja u Europi – Francuski dužnosnici se pripremaju za ono najgore.

Islamska država

Događaj u Francuskoj ove godine će započeti sedam mjeseci nakon napada islamske države militanata koji su ostavili 130 mrtvih u Parizu. Turnir će svečano otvoriti Stade de France, na istom mjestu gdje su militanti detonirali bombe samoubojica u studenom.

Od napada, službeno ‘vanredno stanje’ je ostalo na snazi. No, mnogi ljudi se pitaju da li su francuske vlasti učinile dovoljno da se zaustave identični problemi i teroristički napadi.

Za mnoge posmatrače – uključujući i SAD i britansku vladu – turnir će predstavljati glavnu metu za islamsku državu i al-Qaidine operativce: stotine tisuća gledatelja u zatvorenim prostorima, a predviđena publika je milijardu gledatelja uživo diljem svijeta.

[su_bet_at_home_o_la_la]

Vlasti vjeruju da je to ista teroristička ćelija islamske države militanata koji su napali Pariz u studenom i Bruxellesu u ožujku i da oni od početka planiraju napade na Euro 2016.

Nakon napada u Bruxellesu, Muhamed Abrini, takozvani ‘Čovjek u šeširu’ na video snimci u Bruxelles zračnoj luci je vidio prije nego što su njegovi drugovi detonirali bombe samoubice, rekao je istražiteljima da je Euro 2016 krajnji cilj.

Krajem svibnja, snimljene poruke koje se pripisuju Abu Mohammed al-Adnaniju, službenom glasnogovorniku Islamske države, zaprijetio je ‘mjesec dana nesreće’ za zapadne ‘nevjernike’, tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji je počeo u nedelju i završava se 5. srpnja.

Poruka je također pozvala europske muslimane da provedu napade nad europskim civilima.

Ostavite svoj komentar..

Oznake:

Share This

Podijeli sadržaj!

Sviđa ti se sadržaj? Podijeli ga sa prijateljima, biti će ti zahvalni na dobitku ;)