Kako su se stvari promijenile za Sjevernu Irsku u posljednjih 30 godina

Kako su se stvari promijenile za Sjevernu Irsku u posljednjih 30 godina. Prije četiri godine, dok su se drugi na kontinentu pripremali za Euro 2012, oslabljena Sjeverna Irska je primila šest golova po prvi put u 51 godinu u lipnju u prijateljskoj utakmici protiv Nizozemske.

Kako su se stvari

Poraz protiv finalista Svjetskog prvenstva iz dvije godine ranije u Michael O’Neill-ovoj drugoj utakmici to je bio njihov šesti uzastopni poraz. Tu će biti samo još jedna pobjeda u 16 utakmica koje su došle pred Euro 2016 kvalifikacije.

Prošireni Euro 2016 turnir na 24-tima je dao neke nade Sjevernoj Irskoj da bi možda mogla uspjeti da se kvalifikuje na prvi veliki turnir u posljednjih 30 godina.

Bilo je naznaka da se nešto posebno sprema još u rujnu 2014. godine, kada je Sjeverna Irska gubila sa 1-0 u Budimpešti, gdje su imali još samo devet minuta do kraja, a zatim su preokrenuli stvari u svoju korist i ostvarili prvi trijumf u gostima u posljednje četiri godine.

To je bio Kyle Lafferty koji je postigao pobjedonosni gol te noći i O’Neillov poziv za njega da ‘uskoči’ je saslušan. Dvanaest mjeseci ranije, dobio je crveni samo 13 minuta nakon što je ušao protiv Porugala, menadžer je pogodio Laffertyja sa istinom – ukloni to ponašanje klauna i odrasti.

100€ BONUSA ZA IGRAČE IZ HRVATSKE!

200% BONUSA do 40€ za igrače iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Albanije! Dakle ako otvoriš račun i uplatiš 20€ na računu ćeš imati 60€!

Lafferty je suspendiran od trenutka kada je zapečaćen u historijskoj noći na Windsor Parku, jedan mjesec kasnije dvostruki pogodak od strane kapetana Steven Davisa i daljnji trud Josh Magennisa u prvim minutama donio je pobjedu nad Grčkom od 3-1.

Ta pobjeda je došla u sredini od 10 mečeva bez poraza, sa pobjedom kod kuće protiv Slovenije u ožujku, postavljajući novi nacionalni rekord koji je nadmašio niz od Billy Binghamove ekipe koja je usjela igrati na Svjetskom prvenstvu 1986.

Možda je prošlo 30 godina od tada, ali O’Neill je pomogao i potakao vjeru unutar svog tima. Njihov raspored u Francuskoj i nije baš dobar, ali imaju šanse da budu drugi, poslije svjetskih prvaka Njemačke. Tu su još Poljska i Ukrajina.

Oznake: