Zašto nijedna reprezentacija večeras nije igrala u crvenim dresovima?

Reprezentacija Portugala plasirala se u finale Europskog prvenstva u Francuskoj savladavši reprezentaciju Walesa sa 2-0. Sigurno su se neki zapitali “Zašto su obje reprezentacije večeras igrale u rezervnim dresovima?”, mi vam donosimo odgovor na to pitanje.

Portugal v Wales - Semi Final: UEFA Euro 2016

Naime, UEFA brine o ne malom broju ljudima koji ne može da razazna boje. Isto tako, proljetos su Barcelona i Atletico Madrid u Ligi prvaka igrali u rezervnoj garnituri.

UEFA nerijetko izlazi u susret osobama koji boluju od daltonizma, svi nama poznate bolesti.

blind
Sutra, kada u polufinalu na Veledromeu budu igrali Njemačka i Francuska za ovakvim mjerama neće biti potrebe. Njemačka će nastupati u bijelim dresovima, a Francuzi u tamno plavim.

Za neupućene, daltonizam je vid djelimičnog slepila koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja bolja. Statistički gledano, u svijetu živi 8% muškaraca i 0,5% koji boluju od ove bolesti.

Bet365 banner 300x250

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci – fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svjetlosti koji se dijele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kada osoba boluje od daltonizma postoji poremećaj u receptorima, tj. podjela se ne odvija pravilno pa oni s toga neku boju zamijene za drugu.

[su_bet365_euro2016_copy]

U medicini kakvu danas poznajemo postoje tri tipa daltonizma:

1. Protanopija – kada osoba ne prepoznaje crvenu boju
2. Deuteranopija – kada ne prepoznaje zelenu
3. Tritanopija – kada ne prepoznaju plavu.

Ovako je to izgledalo kada UEFA nije na ovo obratila pažnju na meču između Hrvatske i Portugala u osmini finala. Oko 1,25 milijuna ljudi na svijetu boluje od daltonizma.

daltonism

Screenshot_1

UPLATI LISTIĆ

Ostavite svoj komentar..

Oznake:

Share This

Podijeli sadržaj!

Sviđa ti se sadržaj? Podijeli ga sa prijateljima, biti će ti zahvalni na dobitku ;)