Engleska

Engleska je u kvalifikacijama za EURO u Francuskoj briljirala i pritom u 10 susreta upisala 10 pobjeda. U skupini sa Švicarskom, Slovenijom, Estonijom, Litvom i San Marinom, Englezi nisu imali ozbiljnu konkurenciju. Ipak ovakve kvalifikacije podigle su razinu očekivanja na otoku prije samog Europskog prvenstva. Na EURU u Francuskoj Engleska je u skupini B sa Rusijom, Slovačkom i Walesom.

Engleska-sastav

Engleska na EURU

Za Englesku će ovo biti 9 nastup na Europskom prvenstvu, a najveći uspjeh je polufinale 1996. godine kada je Engleska bila domaćin ovog natjecanja. Osim tog rezultata Engleska je osvojila i treće mjesto 1968. godine kada su na završnom turniru bile samo 4 reprezentacije. Englezi i dalje čekaju svoj prvi trofej na EURU, a kao i svaki puta tako i ovoga puta na natjecanje odlaze s velikim ambicijama, ali i očekivanjima javnosti. Osim ova dva rezultata, Engleska je u samo još dva navrata uspjela proći grupnu fazu natjecanja (2004. i 2012.), a oba puta ispali su odmah u četvrtfinalu.

Engleska – najbitniji podaci

Engleska kao zemlja koja je stvorila nogometnu igru i gdje je nogomet nevjerojatno popularan, nema osobitih rezultata na Europskim prvenstvima. Navijači reprezentaciju nazivaju tri lava, a hoće li tri lava napokon stići do trofeja najbolje momčadi Europe saznati ćemo uskoro. Povijest Engleske nogometne reprezentacije je vrlo bogata, a igrač s najviše nastupa za nacionalnu momčad je Peter Shilton sa 125 nastupa. Najbolji strijelac momčadi je Wayne Rooney sa 51 pogotkom, a on će i u Francuskoj biti glavna uzdanica momčadi.

[su_bet_at_home_o_la_la][su_bet_at_home_euro2016][/su_bet_at_home_o_la_la]

Engleska – sastav

Izbornik: Roy Hodgson

Roy Hodgson je rođen 9.8.1947. godine, te je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio klubove u raznim državama, pa tako između ostalog Malmo, Inter Milan, Blackburn, Grasshoppers, Udinese, Fulham, Liverpool, WBA, dok je prije Engleske vodio reprezentacije Švicarske, UAE i Finsku. Na klupi tri lava je 2012. godine kada je naslijedio Fabija Capella. Do sada je Englesku vodio u 47 susreta u kojima ima 28 pobjeda, 13 remija i 6 poraza.

Kapetan reprezentacije: Wayne Rooney (Manchester United)

Najveća zvijezda: Wayne Rooney (Manchester United)

Engleska je uvijek jedan od favorita svih velikih natjecanja, a u domovini se gotovo prije svakog natjecanja nadaju trofeju. Ovoga puta Engleska iza sebe ima perfektne kvalifikacije, a Hodgson je u momčad uveo nekoliko mladih igrača koji su predvodnici nove generacije. Ipak vrlo je upitno mogu li tri lava do samog kraja. Na vratima nema puno dilema, jer Hart je sigurna opcija. U obrani na stoperskim pozicijama najbolje kotiraju Stones, Smalling i Cahill. Na bekovima također imaju dobra rješenja kao što su Clyne, Walker, Rose i Bertrand. U veznom redu posebnu pažnju treba skrenuti na Dele Alija, a svakako se puno očekuje i od igrača kao što su Barkley i Sterling. U napadu uz engleskog rekordera Rooneya svakako najveću pažnju privlače najbolji strijelci Premier League Kane i Vardy.

Prema kladionicama Engleska je u krugu najvećih favorita, pa ćete tako u slučaju da vjerujete u njihov naslov dobiti sljedeći koeficijent:

Engleska prvak

Za engleski prolazak skupine nećete postati osobito bogati:

Engleska prolazi skupinu

Stoga je bolja opcija osvajanje prvog mjesta:

Engleska osvaja skupinu

 

Oznake: