Ligue 1 je prva nogometna liga u Francuskoj, koja je još poznata pod nazivom Le Championat ili nekada Division 1. Radi se o najelitnijoj ligi u državi koja zajedno sa Ligue 2 (druga liga) predstavlja nogometni ligaški sistem u Francuskoj. U Ligue 1 nastupa 20 klubova koji u 38. kola igraju svaki sa svakim, jednom na domaćem terenu, drugi puta u gostima, te nakon 38. kola (380 utakmica) saznajemo ime pobjednika za tu sezonu. Sezona u Ligue 1 počinje u kolovozu, a završava u svibnju, sa stankom tijekom prosinca (Božić, Nova Godina).
LIgue 1

Grb Ligue 1

Značaj Ligue 1

Trenutno je ova liga po jačini 6. u Europi, ali zbog tradicije ubraja se u Lige petice (Serie A, Primera, Premier League, Bundesliga, Ligue 1) odnosno najelitnije europske nogometne lige. U ligi osim što svake godine momčad s najviše bodova postaje prvak, tri najlošije plasirane momčadi napuštaju natjecanje i sele u Ligue 2, dok ih mijenjaju tri najbolje plasirane momčadi druge lige (Ligue 2). Ligue 1 je osnovana 11.rujna 1932. godine i do danas najuspješniji francuski klub u ovom natjecanju je AS Saint-Etienne koji ima 10 naslova, dok je iza njega sa 9 naslova Marseille. Ipak posljednjih godina ligom dominira PSG koji potpomognut sredstvima novih arapskih vlasnika je nedodirljiv. Od ostalih rekorda igrač sa najviše nastupa u Ligue 1 je Jean-Luc Ettori koji je nastupao za Monaco od 1975.-1994. godine sa 602 nastupa. Najbolji strijelac je također jedan bivši igrač Monaca Delio Onnis sa 299 pogodaka.
Ligue 1 vrlo je važna ne samo kao natjecanje u kojem igraju vrhunski igrači, već i zbog toga što su kroz ovu ligu prošli neki od najboljih svjetskih igrača, koji su punu afirmaciju stekli u nekim drugim ligama. Napomenimo da je jedini francuski klub koji je osvojio Ligu prvaka bio Marseille 1993. godine.

Widget powered by WhatstheScore.com

Football results provided by whatsthescore.com

Share This