OSVRT: Borba za opstanak u HNL-u

U Hrvatskoj nogometnoj ligi do kraja prvenstva ostala su još tri kola. I dok se prvak već zna, a neki će reći znao se i prije početka jer Dinamo je stigao do 10 uzastopnog naslova prvaka Hrvatske. I dok se rješavaju pozicije koje vode u Europu i igra derbi koji to već dugo nije, na začelju se vodi velika borba.

Liga 10 sama po sebi je nezgodna, jer ukoliko se ne borite za Europu, onda ste u borbi za opstanak. Ove sezone do tri kola prije kraja u velikoj borbi su tri kluba Istra 1961, Zadar i Osijek. Nakon prošlog kola u kojem su remizirali Istra i Zadar, nakon utakmice pale su teške optužbe od dvojice trenera i dvojice Igora, Pamića i Štimca koji su se međusobno optužili za privilegirano suđenje, odnosno namještanje rezultata.

Naravno da u Hrvatskom nogometu u kojem je puno nepravilnosti i sumnji ovakve izjave dolaze pod povećalo.

Trenutna situacija na tablici je  Istra 34, Zadar 31, Osijek 30, ali Osijek ima čini nam se najlakši raspored, dok Istra najteži (dva gostovanja), Zadar nakon ovog kola i Rijeke ima svoje dvije ključne utakmice.

tablica

Istra 1961 ima u svom kadru nekolicinu igrača Dinama i naravno da postoje sumnje kako alfa i omega Hrvatskog nogometa (Mamić) želi da Istra ostane u ligi. Također Istra osim što je u najboljoj bodovnoj situaciji, čeka i ulazak američkog kapitala u klub tako da svakako nikome nije u interesu da ispadne iz lige.

Zadar je na proljeće nakon uhićenja Rene Sinovčića preuzeo Igor Štimac koji sigurno ima veliki utjecaj u Hrvatskom nogometu, pa iako je Zadar sigurno najmanje drag u Zagrebu i vrhu HNS-a zbog bliskosti s Hajdukom, Štimčev ugled i veze sigurno mu osiguravaju dobru poziciju. Također Štimac je uložio i dosta svog novca tako da će na svaki način pokušati zadržati klub u prvoj ligi.

Osijek je već dugi niz godina izvor igrača za Dinamo, a tamo je i jaki sudački lobi, također ne treba zaboraviti da je predsjednik HNS-a Davor Šuker iz Osijeka. Zanimljivo je da je Dinamo prije nekoliko dana kupio igrača Osijeka (Barišića), čime se spašava financijska situacija kluba s Drave. Veze Osijeka i vrha Hrvatskog nogometa već su dugi niz godina vidljive.

Zašto sve ovo pišemo? Pa ponajviše zbog činjenice da netko od klubova mora ispasti, a za svaki klub netko lobira, pa optužbe i nisu čudne. Također za kraj treba napomenuti kako je pitanje tko će ispasti, a tko ući u 1. HNL sljedeće sezone zbog famoznih licenci, pa je tako moguće da odluka o prvoligašima bude donesena i tek nakon prvenstva (ne bi bilo prvi put). Ova tri kluba mogli bi u posljednjim kolima uzeti neke neočekivane bodove, kako zbog toga što je na vrhu više manje sve odlučeno, a drugo naravno zbog “igrica” izvan terena.

Raspored do kraja prvenstva:

raspored

U sljedećem kolu igraju Osijek i Istra (jako važna utakmica), te smo dojma kako će Osijek slaviti u toj utakmici, dok će Zadar pokušati do nekog boda protiv Rijeke. U sljedećem kolu Istra igra s Dinamom i ne bi bilo iznenađenje da utakmica završi remijem, dok će Osijek teško do bodova kod Rijeke, a Zadar ima teško gostovanje kod Slavena. U posljednjem kolu Osijek dočekuje Slaven i tu bi mogao doći do tri boda, dok Zadar ima Lokomotivu na svom terenu, a najteže će biti Istri koja gostuje kod Zagreba.

[touchcarousel id=’2′]

Obratite pažnju u posljednjim kolima na ove utakmice, jer bi moglo biti svašta od čudnih sudačkih odluka, do raznoranih optužba i sl. Sve u svemu čekaju nas tri vrlo napeta kola, u kojima ništa nije isključeno. Najnovije informacije pratite na SvijetKladjenja forumu!