Najveći nogometni derbiji za klađenje na kartone

Najveći nogometni derbiji za klađenje na kartone. Svaka liga na svijetu ima svoje derbi utakmice, bilo to lokalno, političko ili društveno rivalstvo koje daju dodatno značenje prosječnoj utakmici.

Najveći nogometni derbiji

Neki od tih derbija se međutim prelijevaju u često nasilje, mržnju i sveobuhvatni rat između navijača pojedinih klubova. A kako tog nasilja bude na tribinama tako i na terenu, a to na terenu treba iskoristiti igranjem na kartone. Navest ćemo vam neke od najzanimljivijih, najagresivnijih i najvećih derbija u svjetskom nogometu, a ovdje  možete vidjeti i pet razloga zbog kojih bi se trebali kladiti na kartone.

Real Madrid – Barcelona

Prilično najglamuorozniji derbi u nogometu. El Clasico nam predstavlja dva najbogatija i najuspješnija kluba u Europi u borbi jedan protiv drugog, a tu je naravno i politička borba, jer je Barcelona iz Katalonije, a Katalonci se kako znam za sebe žele odcijepiti od Španjolske, što dodatno daje žar ovoj utakmici.

Srećom, nasilje navijača u Španjolskoj je relativno rijetko u usporedbi sa drugim Europskim zemljama, ali El Clasico je u prošlosti znao izazvati nasilne incidente. Vandalizam timskih autobusa i prekid treninga od strane oporbenih navijača redovito su obilježavala ovu utakmicu tijekom godina.

Milan – Inter

Jedan od najvećih derbija u Seriji A, Milanski derbi. Uz suparništvo koje se proteže do razdvajanja izvornog milanskog nogometnog kluba u dvije zasebne cjeline zbog spora oko zapošljavanja stranih igrača 1908. godine. Natjecanje između dvaju klubova postalo je ukorijenjeno u društvenoj struktrui grada i legendarno unutar Italije i širom svijeta.

Nasilje, kako izvan, tako i unutar terena obasjava ovaj derbi tijekom njegove dugotrajne i burne povijesti. U posljednjim sezonama intenzitet nasilja se povećao, s čestim sukobima, kako igrača na stadionu, tako i navijača izvan stadiona.

Ajax – Feyenoord

Najveći derbi u Nizozemskoj. Borba između dva najveća kluba u Amsterdamu i Rotterdamu obično je praćena sa prilično velikim nasiljem od prvog susreta ove dvije ekipe u 1921. godini.

Najozbiljniji incidenti između dvije skupine navijača se desio 1997. godine kada je Ajaxov navijač pretučen do smrti tijekom sukoba između ove dvije ekipe u Amsterdamu. Ta tragedija je dovela do zabrane gostujućih navijača za dvije utakmice između ova dva kluba i mnogo veće prisustvo policije nakon toga. Nasilje se ponovo desilo 2005. godine, neredi su se odvijali izvan Feyenoordovog s tadiona De Kuip, nakon što je skupina Ajaxovih navijača vandalizirala vlak koji ih je prevozio na stadion i nakon toga su bili prisiljeni čekati van stadiona cijelu utakmicu.

 

Fenerbahce – Galatasaray

Sukobi između dva najveća kluba iz Turske su uvijek intenzivno konkurentni i izazivaju nestabilnu atmosferu kad god se igraju. S oba kluba bazirana u Istanbulu, lokalne strasti i političke napetosti su zaista visoke. Tijekom svoje povijesti, ovaj derbi je potaknuo nasilje i žestoke sukobe između dvije skupine strastvenih navijača.

Kao i mnogi ostali derbiji širom svijeta, i ovaj između Fenera i Gale je također oduzeo nekoliko života u brojnim neredima koju su praćeni ovim uzbudljivim susretom u Turskoj.

Rangers – Celtic

Jedan od najvećih britanskih derbija. Zadivljujuća povijest stoljetnih vjerskih sukoba između Protestanata (Rangers) i Katolika (Celtic) u Glasgowu. Old Firm derbi kao što ga još zovu je uvijek bio leglo građanskog i sektaškog nezadovoljstva.

Također pročitajte: 5 razloga zašto se kladiti na kartone u online kladionicama

Sukobi između dva najuspješnija kluba Škotske imaju povijest nasilja koja je ovu utakmicu učinila svjetskim derbijem.

Everton – Liverpool

Takozvani Merseyside derbi između dva kluba iz Liverpoola. Ovo je gradski derbi sa najduljim neprekinutim nizom još od 1962. godine, kada se Liverpool vratio u Prvu diviziju, koja kasnije dobija ime Premier liga.

Za razliku od drugih gradskih derbija, nasilje među navijačima između ova dva kluba je vrlo rijetko. Nakon Hejselskih nemira, navijači Evertona su Liverpoolove huligane označili kao krivce za suspenziju engleskih kluba iz europskih natjecanja, što je oštetilo momčad Evertona u 1980. godini. Oba kluba imaju bogate povijesti, gdje je Liverpool trofejniji klub, a Everton se u najjačoj engleskoj ligi natječe više od sto godina, više od bilo kojeg drugog engleskog kluba.

Manchester City – Manchester United

Takozvani Manchester derbi između dva kluba iz Manchestera, Manchester Cityja i Manchester Uniteda, koji su se prvi put sukobili u 1881. godini. Timovi su igrali više od 174 utakmice do sada u svim natjecanjima.

Pošto je u Engleskoj u posljednje vrijeme vrlo malo sukoba kada su u pitanju lokalni derbiji, ne možemo reći da je tako i na terenu. Ovakvi derbiji su uvijek praćeni sa mnogo žutih, pa čak i crvenih kartona.

Londonski derbiji ( Arsenal, Chelsea, Tottenham)

Londonski derbi se odnosi na različite nogometne lokalne derbije između timova iz Londona. Posebno se odnosi na pojedinačne utakmice između tri najveća tima u Londonu, a to su kao što svi znamo, Arsenal, Chelsea i Tottenham.

Real Madrid – Atletico Madrid

Za vrijeme ranog frankoškog razdoblja Atletico je bio preferirani tim režima, povezan sa vojnim zrakoplovnim snagama, dok se režimske sklonosti nisu pokrenule prema Real Madridu 50-ih godina prošlog stoljeća.

Za dva tima tako drastično različitih profila, Madridski derbi je prošao kroz velike promjene u nekoliko posljednjih sezona. Do prije nekoliko sezona vodila se psihička bitka između ova dva kluba u kojoj je vladao Real Madrid, a zatim je došao Simeone i on je promijenio par stvari. No, žar borbe se nije promijenio i ova utakmica je uvijek praćena sa mnogo žutih kartona na obje strane.

Sevilla – Real Betis

Seville derbi je ime lokalnog derbija koji se igra između Seville i Real Betisa. Sevilla je nastala 1905. godine. Zatim je poslije dvije godine 1907. napravljen drugi klub u tom gradu nazvan “Sevilla Balompie”. Nakon interne podjele u Sevilli, formira se još jedan klub, Betis. 1914. godine se spaja nogometni klub Betis sa Sevillom Balompie.

Klub je zatim postao Real Betis Balompie, a 8 listopada je održan prvi derbi Seville i Betisa koji je završio pobjedom Seville sa 4-3. Sevilla igra na stadionu Ramons Sanchez Pizjuan u dijelu grada Barrio de Nervion, dok je Betis baziran u Heliopolisu, južno od grada na stadionu koji se zove Benito Villamarin.

River Plate – Boca Juniors

Takozvani Superclasico, jedan od najvećih derbija u Argentini, a poznat je i u cijelom svijetu. Kada se utakmica dva najveća tima u Argenitini približava strasti se rasplamsavaju. Većina susreta između ova dva kluba su obilježena tučama između suparničkih navijača nakon utakmice.

Najgori incident se dogodio u ljeto 1968. godine, kada je 71 navijač ubijen, a 150 ozlijeđeno u stampedima na d rugom kraju rijeke El Monumental stadiona. Iako nikada nitko nije proglašen krivim za taj incident, neka izvješća iz tog vremena tvrde da su navijači Boce Juniors spaljivali zastavu River Platea što je izazvalo paniku među ljudima.

KLADI SE NA KARTONE