Besplatni savjeti, bonusi i preporuke za klađenje
 FA Premier League ili kako je također mnogi nazivaju Premiership je engleska profesionalna nogometna liga, te najviši nogometni rang u Engleskoj, a iza nje je Championship (druga liga). Sezone u Premier League počinju u kolovozu, a traju do svibnja, te se u tom razdoblju odigra 38. kola u kojima sudjeluje 20 momčadi. Tih dvadeset momčadi igra kružni sistem u kojem svatko igra sa svakim dva puta tijekom sezone, jednom u gostima, jednom na domaćem terenu, te se za pobjedu dodjeljuju 3 boda, dok za neriješeni ishod se osvaja jedan bod. Na kraju sezone momčad s najvećim brojem bodova je prvak, dok tri najlošije momčadi ispadaju u Championship, a mijenjaju ih tri najbolje momčadi druge lige.

OSNIVANJE PREMIER LEAGUE

Premier League je nastala 20. veljače 1992. godine i to nakon što se odvojila od Football lige, koja se danas smatra njenom pretečom, a ta liga je osnovana 1888. godine što englesku ligu čini najstarijom nogometnom ligom na Svijetu. Odmah nakon osnivanja Premier League je postala najbolja i najbogatija nogometna liga na svijetu, a takav je slučaj i danas.
Pošto je Premier League osnovana tek 1992. godine, do sada su u njoj nastupalo tek 45 ekipa od kojih je samo njih 5 osvajalo naslove. Najuspješnija momčad u eri Premier League je Manchester United sa 13 osvojenih naslova, dok Chelsea ima 4, Arsenal 3, a Manchester City i Blackburn po 1 naslov.
Premier League ima sjajnu infrastrukturu, odnosno stadione, a u njoj također nastupaju ponajbolji svjetski nogometaši. Ovo natjecanje posljednjih godina postaje toliko financijsko jako da sve ostale europske lige to jako teško prate. To je ponajviše zahvaljujući ulasku stranog kapitala u klubove, koji su sa sobom donijeli velika ulaganja.
U Premier League igraju se mnogi derbiji, a mnogo je kultnih klubova, pa tako primjerice London predstavljaju: Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham; dok su uz glavni grad vrlo jaka središta Manchester, gdje se nalaze United i City, te Liverpool grad  iz kojeg dolaze istoimeni Liverpool i Everton.
Iako je povijest nogometa u Engleskoj vrlo bogata u Premier League ipak rekordi nisu toliko zapanjujući s obzirom da se radi o vrlo “mladom” natjecanju. Tako je igrač s najviše nastupa u Premier League Ryan Giggs sa 632 nastupa za Manchester United, dok je najbolji strijelac Alan Shearer sa 260 pogodaka.
Osim igrača ovo natjecanje su svakako obilježila i dvojica trenera koji su osim po uspješnosti ujedno i treneri s jednim od najduljih boravaka na klupi nekih klubova. To su Sir Alex Ferguson koji je vodio Manchester United od 1984.-2013. godine te se smatra najtrofejnijim trenerom i Arsene Wenger koji vodi Arsenal od 1996. godine pa do danas.
Klubovi iz Premier League ostavili su veliki trag i u europskim natjecanjima, pa su tako engleski klubovi Ligu prvaka osvajali 12 puta, a od toga Liverpool 5 puta, Manchester United 3 puta, Nottingham Forest 2 puta, a po 1 naslov imaju Chelsea i Aston Villa.
Iako, je ova liga po svemu trenutno lider u svijetu nogometa ipak ima jedan problem, a to je veliki broj stranih igrača u momčadima, zbog čega najviše trpi Engleska nogometna reprezentacija.

Widget powered by WhatstheScore.com

Football results provided by whatsthescore.com