Besplatni savjeti, bonusi i preporuke za klađenje
 Primera ili kako se još naziva La Liga, Liga BBVA i Primera Division su naziv(i) za najelitnije ligaško natjecanje u Španjolskoj. I dok je Primera prvi razred španjolskog nogometa, drugi razred se naziva Segunda.
Primera

Primera logo

Primera je natjecanje u kojem se nalazi 20 klubova koji igraju dva puta međusobno tijekom sezone (jednom na domaćem terenu, jednom u gostima), te se nakon 38. kola proglašava prvak za tu sezonu. Troje najlošije plasiranih klubova natjecanje sljedeće sezone nastavlja u Segundi, dok ih mijenjaju tri najbolja kluba Segunde. Prvak je momčad koja skupi najveći broj bodova i to po sistemu da za pobjedu pripadaju 3 boda, dok za neriješeni ishod momčadi dobivaju po jedan bod. Primera je trenutno druga najbolja europska liga odmah iza engleske Premier League (Premiershipa), ali je vrlo vjerojatno kako će ga po rezultatima vrlo brzo prestići.
U Španjolskoj je u posljednje vrijeme velika nogometna euforija kako zbog rezultata reprezentacije koja je dominirala posljednjih godina, tako i zbog uspjeha klubova u europskim natjecanjima. Dva najslavnija, najuspješnija i najbogatija kluba u Primeri su Real Madrid i Barcelona koji dominiraju Španjolskim prvenstvom i europskim nogometom.

Primera osnutak

Liga je osnovana 1929. godine i do sada su samo tri kluba odigrala sve sezone u ovom natjecanju, a to su Real Madrid, Barcelona i Athletic Bilbao. Prvi naslov je osvojila Barcelona koja ima do sada 23 naslova, a najuspješniji je Real Madrid sa 32 naslova u Primeri. Iza njih su se smjestile preostale tri vrlo poznate momčadi Primere Atletico Madrid sa 10 naslova, Athletic Bilbao sa 8 naslova i Valencia sa 6 naslova.
Ipak u posljednje vrijeme velika je dominacija Reala i Barce koji zbog financijske moći dominiraju ligom, a tek tu i tamo im netko uzme naslov Atletico (2014.) i Valencia (2004.). Real Madrid je ujedno i najtrofejniji svjetski klub sa 10 naslova u Ligi prvaka, a uz to je i najbogatiji europski klub. Osim njega Barcelona je osvojila Ligu prvaka 5 puta, a posebno je uspješna posljednjih godina.
Primera ima veličanstvene rekorde, a najviše nastupa u ligi zabilježio je Zubizarreta koji ima 622 nastupa, dok je najbolji strijelac Leo Messi sa 302 gola, ali je i dalje aktivan, pa rekord neprestano popravlja.
Primera je u ovom trenutku svakako liga u kojoj igraju najbolji igrači, jer španjolski igrači trenutno su najcjenjeniji na Svijetu, dok je bliska kultura uzrok što u Primeri igra veliki broj latinoameričkih igrača.

Widget powered by WhatstheScore.com

Widget powered by WhatstheScore.com