Besplatni savjeti, bonusi i preporuke za klađenje
 Prva HNL ili kako se poseljednjih sezona službeno zove Max TV prva liga je naziv za najviši rang ligaškog nogometa u Hrvatskoj. Trenutno prva liga broji 10 klubova koji igraju po četverokružnom sistemu odnosno igraju 36. kola.
Prva HNL grb

Prva HNL grb

Na kraju sezone najbolja momčad postaje prvak, dok posljednja ispada u drugi rang odnosno drugu ligu, dok predzadnja momčad igra protiv druge momčadi druge lige za opstanak. Samo prvak ima pravo na kvalifikacije za Ligu prvaka, dok druga i treća momčad, kao i pobjednik kupa nastupaju u pretkolima Europa lige.

Prva HNL – počeci

Prva HNL službeno je osnovana 1992. godine nakon što se raspala bivša država (Jugoslavija), pa je Hrvatska kao samostalna država započela sa svojom vlastitom ligom.
Prvo prvenstvo je osvojio Hajduk koji do sada ima 6 naslova i samo je jedna od tri momčadi koje su osvajale ovo natjecanje. Daleko najuspješniji je zagrebački Dinamo sa 17 naslova, koje posljednjih godina osvaja u nizu. Jedina momčad koja je uz ova dva kluba uspjela osvojiti naslov je momčad Zagreba koja ima jedan naslov.
Najpoznatiji klubovi iz HNL-a su naravno Dinamo Zagreb i Hajduk Split, dok je treći klub po veličini Rijeka.
HNL sezona obično započinje u srpnju, a završava u svibnju s time da od sredine prosinca do veljače je zimska stanka u kojoj nema utakmica. Tijekom povijesti Prva HNL je proizvela mnoge sjajne igrače koji su stekli svjetsku slavu kao: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Dario Srna, Ivica Olić, Niko Kranjčar i dr.
Rekorder po broju pogodaka je Davor Vugrinec koji je stao na brojci od 144 pogotka, a slijedi ga Igor Cvitanović sa 126 golova. Uz Prvu HNL u Hrvatskoj se još igra Kup Hrvatske u kojem je Dinamo također najuspješniji sa 13 naslova, dok Hajduk ima 6 naslova, a Rijeka 3.
 Prva HNL oduvijek je bila sjajan poligon za razvoj mladih igrača koji su ostavili duboki trag u europskom nogometu, ali i Hrvatskoj reprezentaciji.

Widget powered by WhatstheScore.com

Football results provided by whatsthescore.com