NaslovnicaVijesti10 najkreativnijih defanzivaca u ligama petice ove sezone

10 najkreativnijih defanzivaca u ligama petice ove sezone

U današnjem modernom nogometu od defanzivaca se očekuje više od samog branjenja svog gola, odnosno doprinos i u napadačkom segmentu igre.

10 najkreativnijih defanzivaca u ligama petice

Robert Huth i Wes Morgan, koji u Premier ligi nose status jednih od najsnažnijih defanzivaca, uspjeli su postići vrlo važne golove za svoj tim na putu ka prvoj tituli prvaka države u povijesti kluba. Međutim, pored njih dvojice, postoji i mnogo drugih defanzivaca koji su bili od velike koristi u napadačkom segmentu igre, a mi vam donosimo deset najboljih iz pet najjačih europskih liga.
10. Junior Caicara (Schalke) – 39 kreiranih prilika

Schalkeov desni bek se nalazi na dnu liste sa 39 kreiranih prilika za svoje suigrače u Bundesligi u sezoni iza nas.

Njegove igre su pomogle Schalkeu da završi na petom mjestu u njemačkom najvišem rangu, ali, uprkos tolikom broju kreiranih prilika, ovaj defanzivac je uspio upisati samo tri asistencije, što je pomalo razočaravajuće.

9. Aaron Cresswell (West Ham United) – 40 kreiranih prilika

Cresswell je izostavljen sa spiska putnika na ovogodišnje Europsko prvenstvo, uprkos činjenici da je ove sezone bio najkreativniji od svih trenutnih defanzivaca u reprezentaciji Gordog Albiona.

Cresswell je pomogao timu Slavena Bilića da se kvalifikuje u Europsku ligu za sljedeću sezonu kreiravši 40 prilika u dresu Topnika, od čega su četiri završile kao asistencije za suigrače.

8. Alex Sandro (Juventus) – 41 kreirana prilika

25-godišnj brazilski reprezentativac je kreirao 41 priliku ove sezone u dresu Stare dame, iako je nastupio u samo 22 od mogućih 38 ligaških utakmica.

Njegov tim je osvojio titulu, a Sandro iza sebe ima sjajnu sezonu u Torinu u kojoj je upisao tri asistencije.

7. Daniel Pavlović (Frosinone) – 42 kreirane prilike

Posuđenom igraču Grasshoppera nije bilo potrebno mnogo vremena da se navikne na intenzitet igre u novoj ligi.

Završio je svoju sezonu u Italiji sa 42 kreirane prilike, od čega je njih pet završilo kao asistencija. Međutim, njegov tim je završio tek na 19. poziciji, te ispao u Seriju B.

6. Marcos Alonso (Fiorentina) – 43 kreirane prilike

Bivši igrač Bolton Wanderersa i Sunderlanda, Alonso, impresionirao je u dresu Fiorentine na stadionu Artemio Franchi ove sezone.

Lijevi bek je kreirao 43 prilike u Seriji A, te upisao četiri asistencije i tome pridodao još i četiri gola.

5. Christian Fuchs (Leicester City) – 45 kreiranih prilika

Nema ništa čudno u tome što se defanzivac novog engleskog prvaka našao na ovoj listi. Fuchs iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je kreirao čak 45 prilika u 32 premierligaška nastupa.

On je Vardyju i ostatku ekipe od toga asistirao četiri puta u sezoni iz snova, u kojoj su “Lisice” stigle do titule prvaka po prvi put u svojoj povijesti.

4. Philipp Lahm (Bayern Munich) – 48 kreiranih prilika

Iako su mu 32-godine, Lahm i dalje igra kao da mu je 25. On je timu Pepa Guardiole pomogao da stigne do duple krune ove sezone.

Lahm je kreirao 48 prilika u dresu bavarskog giganta, ali od tih 48 prilika samo jedna je završila kao asistencija i to ona za gol Roberta Lewandowskog protiv Hoffenheima.

3. Marcelo (Real Madrid) – 51 kreirana prilika

Nedvojbeno jedan od najboljih ofanzivnih bekova na svijetu, Marcelo je završio u top tri ove liste kreiravši 51 priliku u sezoni.

Drugi razilac na ovoj listi ukupno je stvorio 51 priliku ove sezone, od čega su njih tri završile kao asistencije.

2. Jonas Hector (FC Koln) – 57 kreiranih prilika

Hector, koji je povezivan sa prelaskom u Liverpool u proteklih nekoliko mjeseci, iza sebe ima veoma dobru sezonu u Bundesligi.

Mladi defanzivac je upisao četiri asistencije i kreirao 57 prilika u Bundesligi ove sezone, u kojoj je propustio samo dvije od 34 ligaške utakmice.

1. Alberto Moreno (Liverpool) – 61 kreirana prilika

Imamo i pobjednika, najkreativniji defanzivac u Europi u sezoni 2015/16 je igrač Liverpoola Alberto Moreno.

Iako njegove slabosti u defanzivnom dijelu igre često dolazile do izražaja, 23-godišnjak je u napadčkom segmentu igre bio vrhunski. Upisao je četiri asistencije i kreirao ukupno 61 priliku u Premier ligi.

100€ BONUSA ZA IGRAČE IZ HRVATSKE!

200% BONUSA do 40€ za igrače iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Albanije! Dakle ako otvoriš račun i uplatiš 20€ na računu ćeš imati 60€!

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Zaručnica traži od vratara Newcastlea da napusti klub jer grad nema...

0
Talijanska voditeljica Diletta Leotta zatražila je od svog zaručnika Lorisa Kariusa da napusti momčad Newcastlea, a engleski mediji su otkrili razlog tog zahtjeva. Diletta...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!