NaslovnicaVijesti11 legendarnih igrača koji nikada nisu osvojili trofej Lige prvaka

11 legendarnih igrača koji nikada nisu osvojili trofej Lige prvaka

San o osvajanju trofeja Lige prvaka legendarnog golmana Juventusa Gianluigija Buffona ugasio se u srijedu navečer, nakon što je njegov tim ispao iz četvrtfinala ovog takmičenja.

Igrači koji nisu osvojili Ligu prvaka

‘Stara dama’ je na Santiago Bernabeuu vodila rezultatom 3-0 sve do sudijske nadoknade, kada je sudac Michael Oliver svirao penal za domaćina, te tako izazvao burnu reakciju Allegrijevog tima, a posebno Gianluigija Buffona, koji je dobio crveni karton.

40-godišnjaku je to po svemu sudeći bila posljednja utakmica u najelitnijem europskom klupskom nogometnom takmičenju, a nakon iste je uputio brojne optužbe na račun suca. Ipak, ako mu je neka utjeha, on nije jedina nogometna legenda koja u karijeri nikad nije u rukama držala trofej Lige prvaka. Donosimo vam tim od 11 fenomenalnih igrača, koji su u svojim karijerama osvojili mnogo toga, ali nikada nisu bili prvaci starog kontinenta.

– Gianluigi Buffon

Kao što smo već naveli, Buffon je u srijedu upisao svoj ukupno 117. nastup u Ligi prvaka, u kojoj je nastupao u protekla dva desetljeća. U takmičenju je debitovao davne 1997. godine u dresu Parme protiv Sparte iz Praga, ali većinu utakmica je odigrao u dresu Juvea, u koji je stigao četiri godine kasnije.

Tri puta je igrao u finalu: 2003. je izgubio nakon penala protiv AC Milana, 2015. protiv Barcelone rezultatom 3-1, te 4-1 u finalu prošle godine protiv Real Madrida.

– Lillian Thuram

Bivši francuski defanzivac Lilian Thuram je također igrao u finalu Lige prvaka 2003. godine i porazu protiv Rossonera. Iako je uspješno čuvao mrežu svog gola netaknutom tokom 120 minuta tog susreta, ostao je razočaran nakon poraza njegovih kolega Davida Trezegueta, Marcela Zalayete i Paola Montera.

Poput Buffona, bio je dio Parminog tima koji je osvojio UEFA Kup (današnju Europsku ligu) 1999. godine, ali nikada nije osvojio Ligu prvaka, u kojoj je nastupio 69 puta u dresovima Monaca, Parme, Juventusa i Barcelone.

– Fabio Cannnavaro

Cannavaro je nekada smatran ubjedljivo najboljim defanzivcem na svijetu, a to je i potvrdio osvojivši Zlatnu loptu 2006. godine nakon što je sa reprezentacijom Italije postao prvak svijeta.

Ipak, u karijeri može žaliti jer nikad nije igrao u finalu Lige prvaka, iako je nastupao za neke od najvećih klubova svih vremena – Parmu, Inter, Juventus i Real Madrid. Najbliže što je stigao ‘ušatom’ trofeju je u sezoni 2002/03, kada je s Interom igrao u polufinalu takmičenja. Baš kao Buffon i Thuram, on je također bio dio tima koji je osvojio UEFA Kup s Parmom 1999. godine.

– Lothar Matthaus

Jedan od najboljih njemačkih igrača svih vremena, Lothar Matthaus, u početku karijere je igrao u veznom redu, da bi se pri kraju iste povukao na nešto defanzivniju poziciju.

Bio je član Bayernovog tima koji je pretrpio jedan od najnevjerovatnijih poraza u finalu Lige prvaka, onaj 1999. godine protiv Manchester Uniteda, kada su ‘Crveni vragovi’ u posljednjim trenucima utakmice preokrenuli rezultat.

On je tad iz igre izašao u 80. minuti, a da je ostao na terenu, možda bi svojim znanjem i iskustvom spriječio neki od golova koje su Bavarci primili. Matthaus je sakrio srebrnu medalju odmah nakon što ju je primio nakon tog finala, vjerovatno zbog velike boli koju je osjećao, jer je već ranije u karijeri gubio finale Lige prvaka. To se dogodilo 1987. godine, kada je Porto slavio protiv Bayerna.

– Giorgio Chiellini

Sat za osvajanje Lige prvaka polako otkucava za još jednog igrača Juventusa, a u pitanju je 33-godišnji Giorgio Chiellini. Talijanski reprezentativac u finalu 2015. godine protiv Barcelone nije nastupio zbog povrede, ali je igrao i bio nemoćan prošle godine protiv Real Madrida (1-4).

U srijedu navečer Chiellini je po treći put ovo takmičenje završio u četvrtfinalu, ali mu je ostalo još nekoliko sezona da ga pokuša osvojiti.

– Patrick Vieira

Legendarni francuski veznjak je odigrao 76 utakmica u Ligi prvaka u dresu Arsenala, Juventusa i Intera, te je također jedan od igrača koji nikada nisu osvojili ovo takmičenje.

On je bio jedan od ključnih igrača legendarnog Arsenalovog tima ‘Nepobjedivih’, koji su dominirali u domaćim takmičenjima, a klub je napustio i otišao u Juventus godinu dana prije nego što je londonski klub igrao finale Lige prvaka 2006. godine protiv Barcelone. Ironično, Juventus je te sezone ispao upravo protiv Arsenala u četvrtfinalu i to je Vieirin najveći uspjeh u Ligi prvaka.

– Michael Ballack

Ballack je u Ligi prvaka nastupio ukupno 93 puta, te dva puta igrao u finalu, ali nikada nije osvojio zlatnu medalju. Bivši njemački reprezentativac je bio jedan od najboljih igrača Bayer Leverkusena, koji je poražen u finalu 2002. godine protiv Real Madrida rezultatom 2-1. Šest godina kasnije, igrao je u finalu protiv Manchester Uniteda, kada je njegov tim izgubio nakon penala.

– Pavel Nedved

Mnogi ljubitelji nogometa su mišljenja da bi Juventus možda i osvojio Ligu prvaka 2003. godine da legendarni Pavel Nedved nije bio suspendovan za tu utakmicu. To je bilo najbliže što je bivši češki reprezentativac prišao ovom trofeju, iako je u takmičenju nastupio 79 puta u dresu Sparte Prag, Lazija i Juvea.

[su_no1forfootball]

– Hernan Crespo

Hernan Crespo je još jedan od igrača koji je imao fenomenalnu karijeru, te nastupao za velikane kao što su Parma, Lazio, Inter, Chelsea i Milan. Ipak, najbliže što je došao osvajanju Lige prvaka je u sezoni 2004/05, kada je igrao na posudbi u Milanu iz Chelseaja. U finalu u Istanbulu protiv Liverpoola je postigao dva gola u prvom poluvremenu, nakon kojeg su Rossoneri vodili čak 3-0, ali su ‘Redsi’ uspjeli izjednačiti, te na kraju slavili nakon boljeg izvođenja penala.

– Zlatan Ibrahimović

Zasigurno jedan od najboljih napadača svih vremena Zlatan Ibrahimović drži rekord kao igrač sa najviše nastupa u Ligi prvaka, čak 120, bez osvojenog trofeja.

U ovom takmičenju je nastupao za klubove kao što su Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG i Manchester United, ali ga nikad nije osvojio. Inter je napustio samo godinu dana prije nego što su Nerrazurri pod vodstvom Mourinha osvojili taj trofej. Koliko nema sreće, pokazuje i to da je Barcelona osvojila trofej samo godinu dana kasnije nakon što je Ibra napustio Camp Nou.

– Ronaldo

Po mišljenju mnogih, ubjedljivo najbolji napadač svih vremena Ronaldo u karijeri je osvojio mnogo toga, uključujući i dva Svjetska prvenstva sa reprezentacijom Brazila, ali nikad Ligu prvaka, u kojoj je nastupao za klubove kao što su Inter i Real Madrid.

Da stvar bude još gora po njega, ‘Il Fenomeno’ nikad nije nastupio ni u finalu ovog takmičenja. 2003. godine, dok je bio u Real Madridu, postigao je hat-trick protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu, ali su ‘kraljevi’ zatim izgubili u polufinalu protiv Juventusa.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Zaručnica traži od vratara Newcastlea da napusti klub jer grad nema...

0
Talijanska voditeljica Diletta Leotta zatražila je od svog zaručnika Lorisa Kariusa da napusti momčad Newcastlea, a engleski mediji su otkrili razlog tog zahtjeva. Diletta...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!