NaslovnicaVijestiArsenal: Šta sve novi trener i rukovodstvo kluba moraju učiniti nakon odlaska...

Arsenal: Šta sve novi trener i rukovodstvo kluba moraju učiniti nakon odlaska Wengera?

Arsene Wenger napušta Arsenal nakon 22 godine, a u Londonu će se pojavljivati mnoga pitanja u narednom razdoblju. Klubu je potreban novi trener i obnova momčadi koja više nije konkurentna za vrh lige.

nakon odlaska Wengera

Ako Arsenal ne osvoji Europsku ligu, očekuje ih druga uzastopna sezona bez Lige prvaka. Odlazak Arsen Wengera već neko vrijeme smatra se nužnim zlom. Iako se očekivalo da će nakon neočekivanog odlaska mnogi navijači osjećati nostalgiju i sažaljenje, jasno je da klub nužno treba svježu energiju.

Arsenal je pao na sami rub engleske lige. Konkurenti su agresivniji na tržištu i djeluju modernije.

Dakle, šta nas čeka nakon odlaska velikog Wengera, predstavnika nepobjedive rase nadmoćnih trenera?

 1. Da li je sam pao ili su ga gurnuli?

Isti dan nakon obavijesti da Wenger napušta klub, engleski mediji preplavili su članke u kojim je pisalo da je francuski trener morao napustiti kluh. Istodobno, vodstvo Arsenala trebalo bi ga isplatiti pozamašnom svotom novca (plaćanje cijelog dijela ugovora za posljednju godinu dana). Wenger je sve šokirao na način na koji je najavio odlazak, budući da je tijekom godina bio poznat po tome što je uvijek ravnao u skladu s ugovorom.

Većinski vlasnik Stan Kroenke je postajao sve više zabrinut zbog rastućeg nezadovoljstva navijača i slabihpredstava u zadnje dvije sezone. Pobjeda u Evropskoj ligi bi Arsenalu obezbjedila učešće u Ligi prvaka, čiji su nekada bili stalni gost.

Wenger je izgleda dobio ponudu Arsenala: otiđi ili ćeš biti otpušten. Odabrao je manje bolnu opciju, a klub je učinio sve savršeno s navodnom ostavkom svog dugogodišnjeg trenera u smislu komunikacije s javnošću.

 2. Promjena modusa

Vjetar promjena u Arsenalu puše već neko vrijeme. Ambiciozni operativni direktor kluba, Ivan Gazidis, započeo je remont istrošenog sustava sportskog sektora. Na pooziciju „vođe nogometnih odnosa” (de facto dolazi na poziciju sportskog direktora) je postavio bivšeg operativaca Barcelone Raul Sanllehija, a u klub takiođer dolazi i Dortmundov super skaut Sven Mislintata.

To znači da se Arsenal odstupa od filozofije prema kojoj trener odlučuje o svemu. Ovaj stari engleski modus operandi je rijetko prisutan u Premier ligi, a Wenger je bio jedan od posljednjih predstavnika ove vrste klupskog menadžmenta. Slijedom toga, njegov nasljednik imat će puno manje izbora u kupnji igrača.

 3. Nasljednici

Zbog posljednje rečenice u prethodnom pasusu, jasno je da će Arsenal tražiti drugačiji tip trenera nego što je to bio Wenger. Svemogućih trenera u Europi skoro da i nema više, konačnu riječ u regrutiranju igrača ima sportski direktor.

Carlo Ancelotti profilira posljednje desetljeće kao prvi i najpoznatiji primjer trenera koji samo vodi ekipu. Čini se da je iskusni talijanski trener Arsenalov siguran izbor. Osim toga, bez posla je i čeka ponude. Navijači ne želi ni razgovarat o opciji dolaska bivšeg trenera Liverpoola Brendan Rodgers koji je u nekonkurentnom škotskom prvenstvu pokorio konkurenciju sa Celticom, ali Engleska je napustio sa veoma slabom reputacijom.

Teško je vjerovati da će Arsenal pokrenuti riskantan projekt u trenutnoj fazi pod vodstvom jednog od bivših igrača koji su ušli u trenerske vode. Neke od opcija su Patrick Vieira, Mikel Arteta i Thierry Henry.

Mnogo bolje od njih kotira bivši trener Barcelone Luis Enrique, koji ima očite veze s novim sportskim direktoromi Sanllehijem. On je također bez posla i čeka ponude od klubova. Enrique je osvojio dvije La Lige, tri španska kupa i Ligu prvaka s Barcelonom.

[su_bonus]

Također ne zaboravimo Massilimiliana Allegrija, koji s talijanskim Juventusom nema konkurencije u Seriji A a Juventus je vodio do dva finala Lige prvaka. Allegri je također šegrt sportskom direktoru u Juventusu i već je rekao da bi želio ići u inozemstvo nakon epizode u Juventusu.

Ostale opcije, kao što su Thomas Tuchel (na vratim PSG-a), Joachim Low i Diego Simeone pojavljuju se samo kao dio medijske spekulacije.

4. Wenger i Fergie

Promjena filozofije vjerojatno bi bila dobra ideja ako su naučili nešto od Manchestera. Upravo zbog te prijelazne faze klub je izgubio epitet dominantnog kluba nakon 26 godina vladavine Alexa Fergusona.

On je u Unitedu gotovo tri desetljeća držao sve konce a nakon njegovog odlaska, odluku o kupovini igrača zajedno s trenerima donosio je neiskusni bivši direktor marketinga Ed Woodward. Rezultat je neuravnotežen kadar, u kojem još uvijek ima puno igrača koje je doveo veliki Fergie. Iako će njegovo izbijanje iz kluba uskoto navšriti 5 godina.

5. Kakva momčad čeka nasljednika?

Arsenalov trenutni kadar ima dosta rupa. Novi trener će morati izgraditi tim oko ofanzive. Pierre-Emerick Aubameyang i Henrkih Mkhitaryan već su proizvod nove politike i dovredeni su u klub od strane Thinkintata, s kojim su sudjelovali u Dormtundu. Zatim tu su Mesut Özil, koji bi promjena trenera mogla koristiti i Alexander Lacazette, koji ima mnogo problema s prvom sezonom u Engleskoj.

Najveće »rupe« u Arsenalu vezane su za položaj posljednjeg veznog igrača, gdje timu nedostaje razbijač, i naravno problemi u obrani su tu već nekoliko godina. Loša forma Petera Cecha i Shkodrana Mustafija razlog su da klub pronađe hitno nova pojačanja. Također, novi trener će morati vratiti Hectora Bellerina u staru formu.

Mnogo je posla pred čelnicima i odgovornim ljudima u Arsenalu. Arsenalov ljetni transferni rok bit će među najzanimljivijim u Europi a sa pravim i pametnim poslovanjem Topnici bi ponovo mogli biti konkurentni u Premier ligi.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!