NaslovnicaVijestiBivši suigrač o Cruyffu: Bio je revolucionar nogometa

Bivši suigrač o Cruyffu: Bio je revolucionar nogometa

Nekadašnje krilo Ajaxa i bivši reprezentativac Danske, Jesper Olsen, opisuje preminulu legendu i bivšeg suigrača, kao nekoga ko je unio revoluciju u fudbal.

revolucionar nogometa

Johan Cruyff, ikona Holandije, Barcelone i Ajaxa, juče je izgubila bitku sa rakom u 68. godini.
Olsen je bio drugi dio tandema famoznog penal trika, koji su izveli Lionel Messi i Luis Suarez prošlog mjeseca, i jedan od mladih igrača koji su profitirali Cruyffovim povratkom u Ajax 1981.

Danski internacionalac evocirao je uspomene na genija ove igre, koji je vodio Ajax do tri uzastopne titule evropskog prvaka između 1971. i 1974, i vodio svoju zemlju do finala SP 1974.

“Bilo je nevjerovatno, jer svi smo gledali kako je igrao u svim tim finalima i izlazio kao pobjednik iz njih, zatim smo ga gledali u finalu SP-a, i njegov uticaj na igru ta dva tima bio je zapanjujući”.

“I nakon svega toga, iznenada biste se našli pored njega kao suigrač! Ako govorimo o Messiju ili Ronaldu iz današnjice, mislim da je na njihovom nivou, ali bio je još uticajniji na terenu. Bio je izuzetno komunikativan i njegovo razumijevanje igre bilo je zadivljujuće”, kaže Olsen.

Međutim, Cruyffova sposobnost da misli i izvan terena i pomjera granice, kako kao igrač tako i kao trener, izdvojila ga je od konkurencije.

Cruyff i Olsen izveli su čuveni penal protiv Helmond Sporta 1982. Cruyff je namjestio loptu na “kreč”, samo ju proslijedivši do Olsena koji je bio u trku, natjeravši golmana da izađe sa gola, i potom vratio loptu do Cruyffa, nakon čega je uslijedila rutinska egzekucija.

“Imali smo trening u septembru i spomenuo je da bismo to mogli uraditi na utakmici, i trenirali smo to nekoliko puta tog vikenda. I onda zapravo nismo ni razgovarali o tome, sve dok nismo to uradili na utakmici u decembru. To je bilo baš poput njega. Uvijek je razmišljao o tome kako bi mogao napraviti nešto na drugačiji način. Znao je prednosti oduzimanja lopte nad držanjem iste u posjedu, pronalaska pravih dodavanja u pravo vrijeme, i ako pogledate Barcu danas, on je začetnik toga u starim danima, sa momcima poput Stoichkova”.

“Bio je nevjerovatan igrač. Nevjerovatan”, dodao je Olsen.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!