NaslovnicaVijestiFIFA primila Kosovo

FIFA primila Kosovo

Na Kongresu u Meksiku, Fifa primila Kosovo. Od 209 članica Svjetske nogometne federacije, za prijam Kosova glasovala je 141.

Kosovo

Kosovski savez primljen je danas u Međunarodnu nogometnu federaciju (Fifa) na Kongresu u Mexico Cityju, objavljeno je na Twitter računu te organizacije. Kosovo je postalo 210. član najveće nogometne organizacije, nakon što je imalo 141 glas za prijam.

To znači da će kosovska reprezentacija naknadno dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinju u rujnu. Prema ranijem dogovoru, Kosovo bi trebalo biti u kvalifikacijskoj skupini sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.

Prijedlog da Fifa primi Kosovo stiglo je od Vijeća te nogometne organizacije, a objašnjeno je da je to u interesu nogometa i pored velikih problema na tom teritoriju.

“Kosovo se suočava s izazovima, to je očito. Potrebne su nove investicije. Ima puno financijskih izazova i ograničen je organizacijski kapacitet. Ali, unatoč tome, tamo ima očite strasti za nogomet i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterije”, rekao je član veća Fife Senes Erzik.

Predsjednik kosovskog saveza Fadilj Vokri zahvalio je na potpori.

“Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Nogometne vrijednosti su obranjene. Hvala svima”, rekao je Vokri poslije glasovanja.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsjednik Željko Kojić koji je prije glasovanja pozvao izaslanike da ne priznaju Kosovo.

[su_betfair_200eura]

“Mnogi delegati su svjesni našeg stava. Kao što ste i svjesni, Uefa je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih naroda”, rekao je Kojić.

Kosovo je nedavno primljeno u Uefu, iako je prekršen Statut te organizacije koji nalaže da članstvo ne može dobiti zemlja koja nije priznata od Ujedinjenih naroda.

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!