NaslovnicaVijestiFIFA priprema novo takmičenje: Sastanku prisustvovali predstavnici Uniteda, Barcelone i Real Madrida

FIFA priprema novo takmičenje: Sastanku prisustvovali predstavnici Uniteda, Barcelone i Real Madrida

Kako izvještava New York Times, predstavnici Manchester Uniteda, Barcelone, Real Madrida, Manchester Cityja, Juventusa, Paris Saint-Germaina i Bayern Munchena prisustvovali su jučerašnjem FIFA-inom sastanku gdje su raspravljali o formiranju novog takmičenja, koje bi moglo ostvarivati zaradu od čak 18 milijardi funti.

FIFA priprema novo takmičenje

Tih sedam klubova koji su prisustvovali sastanku imali su prihode od čak četiri milijarde dolara u 2017. godini, te upravljaju nad velikom globalnom skupinom navijača, što je od presudnog značaja za organizaciju novog takmičenja, koje nosi kodno ime ‘projekt trofej’, a zamijenilo bi Svjetsko klupsko prvenstvo, na kojem se trenutno natječu prvaci sedam kontinenata, ali koje posljednjih godina privlači sve manje pažnje.

[su_bbworld]

‘Projekt trofej’ bi trebao početi održavati 2021. godine, te bi svake četiri godine u u ovom takmičenju učestvovala 24 kluba, od čega 12 iz Europe, odnosno finalisti Lige prvaka u prethodne četiri godine, te osvajači Europske lige za isti period. Klubovi iz Južne Amerike bi dobili četiri mjesta, dok bi afrički, azijski i sjevernoamerički klubovi dobili po dva mjesta. Posljednja dva mjesta bi pripala klubu iz države domaćina, te pobjedniku play-off susreta između klubova iz Južne Amerike i Okeanije.

I dok FIFA ima kontrolu nad Svjetskim prvenstvom, najgledanijim sportskim događajem na svijetu, UEFA je znatno bogatija jer kontroliše znatno popularniju Ligu prvaka, koja se održava na godišnjem nivou. Naime, najelitnije europsko klupsko nogometno natjecanje UEFA-i donosi zaradu od čak 15 milijardi dolara u periodu od četiri godine, što je čak tri puta više nego što FIFA zaradi od Svjetskog prvenstva u istom periodu.

Ovaj sastanak bi mogao ugroziti sklad u Udruzi europskih klubova, u kojoj se nalazi preko 200 klubova. Naime, dva jako bitna člana te udruge, Liverpool i Arsenal, čiji se vlasnik Ivan Gazidis nalazi u odboru udruge nisu pozvani na sastanak. U službenom izvješću na FIFA-inoj stranici piše: “Sastanak u srijedu nam je omogućio da razmotrimo interes za potpunu reformu Svjetskog klupskog prvenstva i razvoj novog modernog takmičenja od kojeg bi korist imala nogometna zajednica diljem svijeta.”


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!