NaslovnicaVijestiUEFA uvodi drastične promjene u sva klupska natjecanja. Evo kako će izgledati...

UEFA uvodi drastične promjene u sva klupska natjecanja. Evo kako će izgledati od sljedeće sezone!

Liga prvaka, u poznatom obliku, igrat će se do kraja trenutne sezone. No, od sljedeće jeseni, uvodi se novi format koji je UEFA nedavno objavila na svojoj službenoj stranici. Glavni motiv promjene leži u rastućoj popularnosti nogometa i konstantnoj evoluciji sportskog okruženja.

Predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin, istaknuo je predanost osnovnim vrijednostima sporta, naglašavajući važnost kvalifikacija temeljenih na sportskom uspjehu i sportskoj solidarnosti, što predstavlja temelj europskog sportskog modela.

Ključna promjena odnosi se na povećanje broja klubova u Ligi prvaka s dosadašnjih 32 na 36 momčadi. U novom formatu, svaka ekipa će odigrati osam utakmica, eliminirajući sustav igranja protiv istih protivnika kod kuće i u gostima. Umjesto podjele u skupine, sve momčadi će biti razvrstane u četiri jakosne skupine, gdje će svaka ekipa odigrati po dvije utakmice s po dvije momčadi iz svake skupine.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, uzimajući u obzir plasman kluba u domaćem prvenstvu i nacionalni koeficijent. Četiri dodatne ekipe ulaze u natjecanje, uključujući trećeplasiranu momčad iz pete najjače europske lige, prvaka koji ulazi putem Champions Patha, te još dvije momčadi na temelju prošlosezonskih rezultata.

Sustav bodovanja ostaje nepromijenjen, s tri boda za pobjedu i jednim za remi. S obzirom na sudjelovanje svih momčadi u ligi, prvih osam automatski se plasira u osminu finala, dok momčadi od 9. do 24. mjesta igraju drugi krug kako bi se kvalificirale.

Parove u kvalifikacijskoj fazi odredit će ždrijeb, s momčadima podijeljenim u dvije skupine prema njihovom plasmanu. Pobjednici će se susresti s osam najbolje plasiranih ekipa iz prvog kruga.

Uz sve ove promjene u Ligi prvaka, Europa liga će zadržati identičan format, dok će se Konferencijska liga razlikovati po tome što će svaka ekipa odigrati šest utakmica u prvoj fazi, umjesto osam. Oba manja UEFA-ina natjecanja će uključivati po 36 momčadi.

Raspored natjecanja će također doživjeti izmjene. Liga prvaka i Europa liga će se igrati od rujna do siječnja, dok će Konferencijska liga trajati od rujna do prosinca. Utakmice Lige prvaka bit će standardno utorkom i srijedom, dok će Europa liga i Konferencijska liga igrati četvrtkom.

Važno je napomenuti da će ekskluzivni tjedni predstavljati iznimku, gdje će se Liga prvaka igrati utorkom, srijedom i četvrtkom, dok će se Europa liga odvijati srijedom i četvrtkom.

Najnovije vijesti

Fenerbahče odlučio istupiti iz turske lige?

0
Fenerbahče, renomirani turski nogometni klub, iznio je u ponedjeljak svoje razmišljanje o eventualnom istupanju iz nacionalne lige nakon što su njegovi igrači brutalno napadnuti...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!