NaslovnicaVijestiIgrač koji je sa 22 godine osvojio sve što se moglo osvojiti

Igrač koji je sa 22 godine osvojio sve što se moglo osvojiti

Igrač koji je sa 22 godine osvojio sve što se moglo osvojiti. U srijedu je bila deseta godišnjica od odlaska George Besta. Adam Bates tvrdi da priče o njegovom potrošenom talentu prevazilaze njegovi izvanredni rezultati saManchester Unitedom.

Igrač koji je sa 22 godine osvojio sve

Iako je stadion Manchester Uniteda veoma impresivan i u najcrnje dane kada je Denis Law održao svoju turneju pretvorio se u nešto izvanredno. Tokom ljeta grupa nas je bila pozvana da postavimo pitanja “Čovjeku zakona”.

Ubrzo se začulo pitanje koje smo svi očekivali. Ko je bio najbolji igrač kojeg je Law ikad upoznao? Lawov pogled je odmah bio upućen prema nebu, donoseći nam time svoj odgovor. Bio je to George Best. Publika se odmah počela smješkati, ali Law je bio mrtav ozbiljan.

George Best, Denis Law i Sir Bobby Charlton su izabrani kao Unitedovo”sveto trojstvo”. Svaki od njih je osvojio Balon d’Or dok je igrao za Manchester i 2008. godine ispred Unitedovog stadiuma napravljena su tri kipa kao počast za tri legendarna igrača.

Čuđenje publike je bilo razumljivo. Mlađe generacije su navikle da slušaju priče o Bestovoj genijalnošću. Priče su sadržavale više mit o talentu Besta, nego o sposobnostima koje je posjedovao. Law je izjavio da ni mitovi o George Bestu nisu mogli nastati iz ničeg.

Best je kao dijete bio zabušant, izbjegavao bi sve samo da bi mogao da se igra s loptom. Momak iz Belfasta se kao petnaestogodišnjak borio s nostalgijom samo da bi uspjeo da izgradi svoj život u Manchesteru. Nakon što je zaigrao za prvi tim Sir Matt Busby je uvodio rigorozne mjere čineći sve da ga pripremi za uspone i padove koji su uslijedili.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

Iako se činilo da Best i ne daje sve od sebe, bilo je suprotno. Kada se napokon oslobodio na utakmici Engleske reprezentacije, brilijantnost koju je posjedovao je pomogla vratiti Manchester United na puteve stare slave. Nakon prve cijele sezone,osvojio je titulu prvi put nakon stravične avionske nesreće koja je zadesila United.

Sezona 1967./1968. je bez sumnje bila najbolja za Besta. Postigao je 32 pogotka u svim takmičenjima i do idućeg stoljeća i Rud van Nistelrooya niko nije uspio da uradi nešto slično. Za razliku od Nistelrooya, Best je osvojio i Euro kup.

Te sezone je također osvojio sve individualne nagrade koje su se mogle osvojiti. Od prijašnjih 20 osvajača nagrade za najboljeg fudbalera godine 75% njih je već imalo preko 30 godina kad su dobili nagradu. Niko nije bio mlad kao Best. Skoro ista priča je bila s Ballon d’Or nagradom za najboljeg igrača Europe.

Desetak godina prije toga Sir Stanley Matthews je osvojio istu nagradu sa napunivši 41 godinu. Best sa svoje 22 godine je u to vrijeme bio najmlađi osvajač Ballon d’Ora i ostao je sve dok Ronaldo nije osvojio nagradu 1997. godine. Do dan danas Lionel Messi je jedini igrač koji je osvojio Ballon d’Or i Euro kup s isto godina kao i Best.

Dostignuća koja je postigao samo pokazuju kojom se brzinom Best popeo na vrh. Ono što se dešavalo poslije je nešto gdje malo ko može da zadrži hladnu glavu i označilo je njegov ulazak u alkoholizam koji mu je na kraju i uzeo život.

[su_bet365_200_bonus_mali]

Sa samo 27 godina je odigrao zadnju utakmicu za United za koji je skupio 474 nastupa. I dok kroz svaku priču o njegovoj genijalnosti ne može da se izbaci upotreba alkohola, ne osjeća se da je on bio propali talenat.

Duncan Hamilton, koji je napisao biografiju o George Bestu, kaže: “Ono što me iznenadilo kod njega nije njegova propast, koja je počela sa stalnim konzumiranjem alkohola, već činjenica da je izdržao toliko dugo prije nego što je upao u totalnu depresiju.”

Kao rezultat toga možda je sad nakon deset godina proteklo dovoljno vremena da se sagleda njegova karijera bez jadikovanja.Osvrnimo se sad na sva njegova dostignuća.

[su_bet365_watch_live_football_mali]

Komentar iz New York Timesa koji je obilježio 25 godina od odlazka Elvisa Presleya se čini dostojan.

“Svi današnji imitatori mogu da od njega učine samo još jednu davno zaboravljenu uspomenu”. Prije Elvisa, Best je bio prava kulturalna ikona.

Prije nego što je Best počeo da izlazi s Miss Svijeta i prije nego što je spiskao sav svoj novac na auta i alkohol, osvojio je u fudbalu sve što se dalo osvojiti sa samo 22 godine.

Kako njegove kolege iz “svetog trojstva” Manchester Uniteda kažu svima koji i dalje slušaju, to što se desilo, nije se desilo slučajno.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!