NaslovnicaVijestiISTRAŽIVANJE POKAZALO: Andriy Shevchenko bi važio za najskupljeg igrača u povijesti Premier...

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Andriy Shevchenko bi važio za najskupljeg igrača u povijesti Premier lige!

Titulu najskupljeg pojačanja u Premier ligi trenutno drži veznjak i zvijezda Manchester Uniteda Paul Pogba, ali jedno istraživanje je dokazalo kako bi to zapravo bio Andriy Shevchenko ako bi se u obzir uzela inflacija.

Shevchenko najskuplje pojačanje Premier lige

Transfer Neymara iz Barcelone u Paris Saint-Germain prije dvije godine za nevjerovatnih 222 miliona eura bio je ‘okidač’ koji je pokrenuo još niz drugih transfera sa nezamislivim odštetama, a od tada su se znatno povećali i prihodi od TV prava kao i od sponzora.

Ne tako davno smatrali smo kako je 20 miliona eura za jednog igrača visoka cifra, a sve više od 30 ili 40 miliona astronomska, no sada su takvi transferi bilo kojem klubu iz liga petice ‘na dohvat ruke’.

Iako Pogba trenutno važi za najskuplje pojačanje u Premier ligi, nakon što je iz Juventusa stigao u Manchester United u ljeto 2016. godine za 105 miliona eura, njegov transfer bi bio tek četvrti najskuplji kada bismo u obzir uzeli i inflaciju. Naime, Transfer index otkriva kako bi prvo mjesto preuzeo bivši napadač Chelseaja, čiji transfer na Stamford Bridge bi danas vrijedio nevjerovatnih 150 miliona eura.

Bivši reprezentativac Ukrajine je na otok stigao 2006. godine iz AC Milana, te je smatran jednim od najboljih napadača u to vrijeme. Međutim, nije se baš proslavio na Stamford Bridgeu, s obzirom da je u dvije sezone postigao tek 23 gola. Ubrzo se vratio u Milan na posudbu, prije nego što je otišao u Dynamo Kijev, gdje je i započeo profesionalnu karijeru.

Transfer Alana Shearera iz Blackburn Roversa u Newcastle United iz 1996. godine za tada rekordnih 21 milion eura, danas bi iznosio 130 miliona eura, te bi se nalazio na drugom mjestu. Treće mjesto bi pripalo Riju Ferdinandu i njegovom transferu iz Leeds Uniteda u Manchester United (40m – 125m).

Uz Pogbu, u top pet se nalazi još jedan bivši veznjak Manchester Uniteda Juan Sebastian Veron, dok su u top deset trio iz Chelseaja Didier Drogba, Fernando Torres i Michael Essien, zajedno sa još dvojicom bivših igrača Uniteda Roy Keanom i Wayneom Rooneeyem.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!