Besplatni savjeti, bonusi i preporuke za klađenje

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Zabrinjavajući podaci za fudbal

Zabrinjavajući podaci za fudbal, nakon istraživanja SPTT organizacije. Istraživanje koje je sprovela organizacija “Sports People’s Think Tank” pokazuje zabrinjavajuće podatke prije svega za engleski fudbal, ali i za fudbal u globalu.

Zabrinjavajući podaci za fudbal

Naime, istraživanje ove organizacije je pokazalo da je udio tamnoputih menadžera u stručnim štabovima engleskih klubova, odnosno trenera, izuzetno mali i da ih je tek 23, od 552 koliko ih je ukupno angažovano u najboljim engleskim klubovima, a da bi tek za 30 godina bilo moguće pričati o jednakosti.

To je tek četiri odsto od svih trenera, odnosno svaki 24. trener u Engleskoj je tamnoput, što je naročito čudno kada se u obzir uzme da je tamnoputa četvrtina fudbalera u zemlji koja se smatra kolijevkom najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Na poziciji menadžera nekih od ekipa samo ih je šestorica, od 72 kluba koja su istraživana, ali zanimljivo je da niti jedan nije u najvišem rangu takmičenja Premijer lige. Kada su u pitanju klubovi iz Premijer lige, može se spomenuti samo legendarni Patrick Vieira, koji je zaposlen kao šef omladinske škole Manchester Cityja, a nedavno je izrazio želju da preuzme menadžersku poziciju neke od ekipa u prvom rangu takmičenja, prenose agencije.

Među poznatijim menadžerima koji rade u Engleskoj su Chris Hughton (Brighton i Hove Albion), Chris Powell (Hadersfild), Chris Ramsey (QPR), Jimmy Floyd Hasselbaink (Burton Albion), Keith Curle (Carlisle) i Ricardo Moniz (Notts County), a ne tako davno su na klupi nekog od klubova sjedili legendarni fudbaleri Edgar Davids, Paul Ince..

Naročito kritičan prema fudbalu prije svega bio je nekadašnji igrač Backburna Jason Roberts, koji je upozorio da je jasno da se stvari ne mijenjaju preko noći, ali da nešto mora da se učini jer tamnoputi igrači pred kraj karijere nemaju puno samopouzdanja.

“Kad si tamnoputi fudbaler i približavaš se završetku karijere, pomisliš da nema šanse da ćeš negdje dobiti priliku da budeš menadžer, a to i statistika pokazuje”, rekao je Roberts.

Mnogi smatraju da bi Englezi mogli da, po ugledu na NFL, uvedu “Rooneyevo pravilo” koje nalaže timovima koji su u potrazi za menadžerom i trenerima da intervjuišu za taj posao bar jednog tamnoputog kandidata ili člana manjinske grupe.

“Rooneyjevo pravilo”

“Rooneyevo pravilo” dobilo je ime po Danu Rooneyu, vlasniku Pittsburgha i predsjedniku etničkog komiteta NFL lige, koji je u ligu američkog fudbala uveo ideju da se uveća broj trenera pripadnika etničkih manjina u društvu. Tokom 2013. godine o uvođenju ovog pravila razmišljali su čelnici Lige 2 u Engleskoj, a konačni cilj je bio da se isto pravilo uvede i u Premijer ligu. Cilj je bio da se stvori lista trenera pripadnika etničkih manjina, koju će svaki klub prilikom traženja menadžera morati da konsultuje i u obzir uzme kad donosi odluku o postavljanju trenera.
[touchcarousel id=’1′] Kladjenje forum

Oznake: