NaslovnicaKolumneIsmijavali su ga zbog formacije, a sada je na korak do velikog...

Ismijavali su ga zbog formacije, a sada je na korak do velikog uspjeha i Lige prvaka

Thiago Motta je ime koje se urezalo u povijest nogometa, kako po svojoj igračkoj karijeri, tako i po svojem nedavnom uspjehu kao trener. Iako je prošao kroz različite klubove poput Barcelone, Intera i PSG-a, nije uvijek bio centralni igrač, ali je uvijek ostavljao dubok trag. Osvojio je gotovo svaki mogući trofej, uključujući dvije Lige prvaka. Nakon početnih izazova kao trener, uspio se izboriti za poziciju na klupi Bologne, gdje se sada bori za mjesto u Ligi prvaka.

Početak karijere kao predmet podsmijeha

Motta je zakoračio u trenerske vode odmah nakon završetka svoje igračke karijere 2018. godine. Iako je u PSG-u dobio priliku voditi juniorsku momčad, početak nije bio lak. Njegovi problemi su eskalirali nakon što je u jednom intervjuu iznio nekonvencionalnu taktiku 2-7-2, što je izazvalo podsmijeh među mnogima. Unatoč tome, Motta nije odustao. Nakon kratkog boravka u Genoi, dobio je priliku u Speziji, gdje je suočen s izazovom spašavanja kluba od ispadanja.

Motta je pokazao svoju sposobnost adaptacije i vođenja tima do uspjeha. Nakon nekoliko poteškoća, uspio je dignuti momčad s tri uzastopne pobjede te dobio nagradu za najboljeg trenera mjeseca. Ova prekretnica pokazala se ključnom za njegovu daljnju karijeru.

Težak početak u Bologni

Unatoč uspjesima u Speziji, prijelaz u Bolognu nije bio glatka vožnja. Navijači su bili skeptični prema njemu, posebno nakon što je preuzeo vođenje od omiljenog Siniše Mihajlovića. Međutim, Motta je pokazao svoju vrijednost, vodeći klub kroz nogometnu renesansu koja bi ih mogla dovesti do Lige prvaka.

Filozofija igre temeljena na znanstvenom pristupu

Mottina filozofija igre kombinira elemente koje je naučio tijekom svoje igračke karijere i svojih istraživanja. Njegova momčad teži posjedu lopte i kontrolira igru na sredini terena. Kombinirajući visoki presing s kontrolom posjeda, Bologna stvara prilike i ograničava protivnika.

Uz to, Motta se oslanja na koncept “trećeg čovjeka” Marcela Bielse, koji promovira brojčanu nadmoć u ključnim dijelovima terena. Integrirajući golmana u izgradnju napada i koristeći napadače poput Zirkzeea za stvaranje prostora, Motta stvara dinamičan i efikasan sustav igre.

Uspjeh na terenu

Mottina filozofija igre donijela je rezultate na terenu. Igrači poput Zirkzeea, Fergusona i Orsinija odigrali su ključne uloge u uspjehu Bologne. Zirkzee se istaknuo svojom sposobnošću da kreira prostor i sudjeluje u obrani, dok su Ferguson i Orsolini postali ključni igrači u napadu.

Bologna se nadmeće za ulazak u Ligu prvaka, a Motta je postao traženi trener među elitnim klubovima. Unatoč tome, njegov ugovor s Bolognom traje do 2025. godine, što znači da bi klub mogao izgubiti svog vođu u bliskoj budućnosti.

Thiago Motta je prošao put od podsmijeha do uspjeha kao trener Bologne. Njegova filozofija igre temeljena na znanstvenom pristupu donijela je rezultate na terenu i privukla pozornost drugih klubova. Bez obzira na to što budućnost donosi, Mottin doprinos Bologni ostaje neosporni testament njegovom talentu i predanosti.

Izvor: bet365

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!