NaslovnicaVijestiKineska nogometna asocijacija ima nevjerovatan plan

Kineska nogometna asocijacija ima nevjerovatan plan

Kina je ekonomska velesila u svijetu. Imaju čak 1.376.000.000 stanovnika, što je čini daleko najmnogoljudnijom zemljom na svijetu. To je ukupno 20% svjetske populacije. U svijetu su četvrti po veličini, a njena površina iznosi 9,6 miliona kvadratnih kliometara. Opšte poznato je da je Kina najveći izvosnik roba i usluga. Isto tako priznata nuklearna sila koja ima najveću aktivnu vojsku, te drugi po veličini vojni budžet.

nevjerovatan plan

Što se tiče Kine i nogometa, Kina i nije baš nogometna nacija, ali oni to u skorijoj budućnosti planiraju promijeniti, a ne sumnjaju u uspjeh.

Kina je objavila strategiju kojom do 2050. treba postati “svjetska nogometna velesila”, s planom da do 2020. ima 50 milijuna djece i odraslih koji igraju nogomet

Među planovima u strategiji Kineske nogometne asocijacije su da za četiri godine ima 20.000 centara za treniranje i 70.000 nogometnih terena, prenio je BBC.

Kina je vrlo uspješna na olimpijskim i paralimpijskim igrama, ali se tek jednom kvalificirala za Svjetsko prvenstvo u nogometu – 2002. kad se igralo u Južnoj Koreji i Japanu.

Predsjednik Xi Jinping je ljubitelj nogometa i ranije je rekao da želi da Kina osvoji svjetsko prvenstvo za 15 godina.

U planu Kineske nogometne asocijacije su kratkorčni, srednjoročni i dugoročni ciljevi koji trebaju osigurati da do 2030. postoji makar jedan nogometni teren na svakih 10.000 stanovnika.

Prema planu, muški nogometna reprezentacija bi do 2030. trebala biti jedna od najboljih u Aziji, dok bi ženska reprezentacija trebala biti u vrhu svjetskog nogometa.

[su_sportingbet_euro2016]

Do 2050. Kina bi trebala biti “prvoklasna nogometna velesila” s “doprinosom međunarodnom nogometnom svijetu”.

Muška reprezentacija Kine je trenutno na 81. mjestu Fifine liste od 204 zemlje, a iznad nje su male države poput Haitija, Paname i Benina, navodi BBC.

Kineski klubovi su velikim ugovorima polako počeli privlače i nogometne zvijezde koje su igrale u Europi poput Gervinho, Demba Ba, Tim Cahill, Ramires …

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Poznati Slovenac optužen za zlostavljanje supruge, prijeti mu kazna od pet...

0
Prema izvještaju Slovenskih Novica, donedavni slovenski reprezentativac Tim Matavž, koji je od prošle godine član hrvatskog prvoligaša Gorice, suočava se s ozbiljnim optužbama. Njegova...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!