NaslovnicaVijestiKOLUMNA: Vrijeme kada je Serie A vladala svijetom

KOLUMNA: Vrijeme kada je Serie A vladala svijetom

Postoje oni fanatici koji vjeruju da je bit nogometa samo pobjeđivanje, gubljenje i osvajanje trofeja. To je ona stara škola. Danas sve ide naprijed, pa tako i nogomet. Danas više nije samo bitno koliko ste trofeja osvojili, koliko pobjeda imate u nizu, već i kakve dresove imate, kakve igrači imaju frizure… Današnja Serie A nije ni slična onoj iz 1990-ih godina.

OIR_resizer

Zamislite da sanjate o osvajanju naslova prvaka, a vaša momčad ima ljubičaste dresove i glavni sponzor vam je tvrtka koja prodaje sladoled. No, u svojim redovima imate Gabriela ‘Batigol’ Batistutu, koji je iz tjedna u tjedan zastrašuje protivničke vratare svojim udarcima sa 30-ak metara. Zamislite da u svojoj momčadi imate Ronalda, Alvara Recobu, Ivana Zamorana, Roberta Baggija, Diega Simeonea i Javiera Zanettija.

I dok je Premier liga tonula sve dublje i dublje, ponajviše zbog zabrane natjecanja u europskim natjecanjima između 1985. i 1990. godine, Seria A je rasla. Za to vrijeme Silvio Berlusconi u svom je uredu smišljao kako da AC Milan učini najboljom momčadi ne samo u Italiji, već i na svijetu. ‘Rossoneri’ su svjetlost dana ugledali u 90-im godinama prošlog stoljeća kada su u klubu igrala tri čudesna Nizozemca – Gullit, Van Basten i Rijkaard, ali i George Weah, Marcel Desailly i Zvonimir Boban. Ne smijemo zaboraviti niti Paola Maldinija, koji suparničkim napadačima nije dao disati, a kasnije je postao i kapetan reprezentacije. Suparnici su postali ošamućeni kada su pogledali jednog od najboljih braniča svih vremena u oči.

U Torinu, Juventus je bio nadahnut igrama sada već bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija, no nije samo on bio zaslužan za dobre igre ‘Bianconera’. Fabrizio Ravanelli, Gianluca Vialli, Ciro Ferrara, Moreno Torricelli i mlađahni Alessandro Del Piero samo su neka od imena koja su tvorila povijest Juventusa.

U skorije vrijeme, Stara dama obično je bez većih problema stizala do Scudetta svake godine. U ovu sezonu krenuli su skorijim tempom, no serijom nekoliko pobjeda u nizu stigli su na samo dva boda zaostatka za vodećim Napolijem. U 90-im godinama Italijom su također dominirali klubovi iz Rima – Lazio i Roma, ali i Parma, koja se nedavno suočila sa bankrotom. Sada se natječu u Seriji D.

Čak je i Sampdoria 1991. godine uspjela doći do naslova prvaka Italije, a sljedeće sezone bili su u finalu Lige prvaka, no poraženi su od Barcelone sa 1-0 nakon produžetaka.

Čak su i nešto manje popularnije momčadi poput Bologne, Atalante, Udinesea, Cagliarija, Piacenze, Genoe i Torina tada bile vrednije nego sada.

U Seriji A su i nekoliko godina kasnije igrali veliki igrači – Zinedine Zidane, Hernan Crespo, Pavel Nedved, Juan Sebastian Veron, Andriy Shevchenko, Alen Bokšić, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović, Marcelo Salas, Edgar Davids, Christian Karembeu, Clarence Seedorf samo su neki od njih.

Talijanski klubovi nisu samo kupovali igrače iz klubova iz drugih zemalja, već su i proizvodili talentirane, ali i zgodne nogometaše. Ako ćemo pričati o zlatnoj generaciji nove ere, sljedeća imena trebala bih vam zvučati poznato – Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Andrea Pirlo, Christian Vieri, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon, Pippo Inzaghi i Gennaro Gattuso. Čak osam od devet maloprije spomenutih igrača sa Italijom su osvojili Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Na tron bih se sa njima popeo i Vieri da nije bio ozlijeđen.

Mnogi će se složiti sa nama da Serie A nije što je bila nekada.

[su_bet365_watch_live_football_mali]

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

 

 

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!