Manchester United je mogao da plati Paula Pogbu jeftinije

Paul Pogba igraće za Manchester United kao najskuplji nogometaš svih vremena. Engleski klub kupio ga je od Juventusa za 89 milijuna funti. Za 3,7 milijuna funti nadmašen je rekord koji je postavio Real kad je 2013. od Tottenhama kupio Garetha Balea za 85,3 milijuna funti.

Manchester United

Nije, međutim, moralo tako biti. Mogao je Pogba da osvane tek na trećem mjestu najskupljih nogometaša u povijesti. Da nije bilo Brexit, United bi Pogba platio čak deset milijuna funti manje, “samo” 79 milijuna.

Zbog odluke Britanaca da na referendumu izglasaju britanska funta je veoma oslabila u odnosu na euro. U ljeto prošle godine, funta je koštala 1,42 eura. Onda su počele najave o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Kad je u svibnju, na početku pregovora između Uniteda i Juventusa o povratku Pogba na Old Trafford, funta je koštala 1,316 eura. Poslije Brexita, funta je još više oslabila, da bi jučer, kad je Pogba doputovao u Manchester na liječničke preglede prije službenog predstavljanja u crvenom dresu, vrijedila 1,176 eura.

U svim tim ekonomskim potresima, Manchester United i Juventus morali su nekoliko puta da utvrđuju točan iznos transfera, kako u novčanim transakcijama zbog promjene tečaja ne bi koja para nestala.

Snažna funta proteklih godina pomogla je klubovima Premiershipa privući neke od najboljih nogometaša svijeta i da im ponude velike plaće. Primjera radi, u ljeto 2015. Ono što je za kontinentalan dio Europe bilo skupo, kad bi računali u eurima, za Engleze je bilo jeftino, jer su brojali funte.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Ovog ljeta situacija se promijenila, pa je i Manchester United morao se prilagođava tečajnim promjenama dok je pregovarao s Juventusom oko kupnje Paula Pogba. Kako su dani odmicali, cijena francuskog reprezentativca postajala je sve skuplja za United, čije je rukovodstvo moralo prekraja proračun kako bi ostao u okviru planiranih funti.

Kad je podvučena crta, Manchester United je platio 89 milijuna funti, a Juventus je dobio 105 milijuna eura. Da je transfer realiziran 1. srpnja, odnosno prvog dana prijelaznog roka, kad je funta koštala 1,198 eura, United bi platio 79 milijuna funti. To je manje nego što je Real platio Tottenhamu za Balea (85,3) i Manchester Unitedu za Ronalda (80 milijuna funti).

Oznake: