NaslovnicaVijesti"Ne bi došlo do rata da sam pogodio penal protiv Argentine"

“Ne bi došlo do rata da sam pogodio penal protiv Argentine”

Prije 26 godina, Faruk Hadžibegić promašio je penal u Italiji protiv Argentine u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Međutim, pored Hadžibegića penal su promašiči i Stojković i Brnović. Hadžibegić je uvjeren da ne bi došlo do rata da je pogodio taj penal. Bila je to posljednja utakmica Jugoslavije…

4aces-yugopapir

“Da sam dao gol, prošli bismo u polufinale Svjetskog prvenstva. I ne zvuči pretenciozno, mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo što se danas događa u svijetu očito se ništa nije naučilo iz historije. Ovo nije problem kulture, religije, ekonomske krize, to je politika”, kazao je Hadžibegić za francuski 20minutes.fr.

Da li se danas osjećate Jugoslovenom?

“Da, to je slučaj s većinom ljudi na prostorima bivše Jugoslavije. Ali, prisiljeni smo danas zvati se Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci… Tako su nam nametnuli”, dodao je Hadžibegić.

Smatrate li da rat još može da izbije u Evropi?

“Naravno. Očito nismo u mogućnosti pronaći rješenje za mir. Tužno mi je vidjeti da smo zaboravili određene moralne vrijednosti. Ništa nismo naučili. I historija se uvijek ponavlja, pa zato budite oprezni”, dodao je nekadašnji igrač jugoslovenske reprezentacije, koji je u karijeri igrao za Betis, Sochaux i Toulouse.

Kao trener je Hadžibegić vodio Sochaux, BiH, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, Chamois, Dijon, Bastiju, Arles-Avignon, a danas je trener Valenciennesa.

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!