NaslovnicaVijestiNevjerovatni Claudio Ranieri i čudesna transformacija Leicestera

Nevjerovatni Claudio Ranieri i čudesna transformacija Leicestera

Nevjerovatni Claudio Ranieri i čudesna transformacija Leicestera. Čudesan start ekipe Leicestera se nastavlja. Remijem protiv Manchester Uniteda zadržali su se na vrhu tabele i od prvog mjesta ih dijeli samo gol razlika. Iskusni virtuoz kao što je Claudio Ranieri je znao da treba promjene uvoditi polako s obzirom na formu koju je Leicester imao na kraju prošle sezone.

Nevjerovatni Claudio Ranieri i čudesna transformacija

Vardy je glavna tema Premier lige ove sezone i čak je oborio i rekord u utakmici protiv Manchester Uniteda, postigavši pogodak11. put uzastopno. Pitanje koje se postavlja sad jeste gdje je napadač bio u zadnjih pet godina? Ipak, njegova transformacija od prošle sezone je zadivljujuća.

Uloga koju je imao prošlu sezonu se promijenila drastično. Dvije pobjede koje je Leicester ostvario pod vodstvom Nigela Pearsona su označile početak njihovog preporoda. U mečevima protiv West Hama i West Broma, Vardy je pretežno igrao po lijevoj strani.

[su_bet365_watch_live_football_mali]

Kad je stigao u Leicester, Ranieri je shvatio da brzina u napadu koju posjeduje njegova ekipa je njihova najveća snaga i da je potrebno da se fokus prebaci na to. Prihvatio je taktiku i značaj kontri. Dok Ranieri nije zasjeo na kormilo Leichestera, Vardy je bio tek zamjena, a sada je jasno da je jedan od najbitnijih igrača u timu.

1

Kada se uzme u obzir broj uspješnih driblinga, može se reći da je AlžiracRiyad Mahrez pružao čak više od Vardyja. Prema istraživanjima koje je provela Opta, jedino je Mesut Ozil stvorio više prilika od njega.

Za menedžera Pearsona najveći je problem bio kako uključiti Mahreza i koju ulogu mu dati. U pobjedi nad Manchesterom od 5:3 Mahrez nije ni ulazio nikako, dok je ostatak sezone ulazio samo povremeno u igru kao zamjena.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

U bitnoj pobjedi protiv West Hama odigrao je samo poluvrijeme, a u trijumfu protiv West Broma je proveo 26 minuta na terenu. Onda je došla pobjeda od 2:0 protiv Swanseaja i još manja minutaža – samo 22 minute. Četvrtu pobjedu protiv Burnleya je također odgledao s klupe.

Mahrez je krajem prošle sezone pokazao kako je odličan igrač, što je nastavio u Ranierijevoj eri. Iako ga je italijanski stručnjak koristio na desnom krilu, vjerovatno je najveće iznenađenje Marc Albrighton na toj poziciji.

2

Albrighton je ove sezone odigrao više utakmica nego ijednu sezonu otkako je potpisao za “lisice” i nikad prije nije u svojoj karijeri nije igrao kao desno krilo. Ranieri je shvatio da je formacija 4 – 4 – 2 mnogo efektivnija kad su oba krila istaknuta.

Iako svi misle da je forma Leicestera samo nastavak na dobre partije od prošle sezone, promjena koju su odradili u zadnjoj liniji je imala velik utjecaj na njihovu igru. Promjenu su napravili pred utakmicu sa Swanseajem i dobili je rezultatom 2:0, nakon čega su nastavili dominirati.

[su_bet365_watch_live_football_veliki]

Ako je Ranierijeva zamisao bila da ponovi Pearsonove uspjehe s ekipom, zasigurno ne bi mijenjao formaciju koja im je donijela čak sedam pobijeda u nizu koje su spasile Leicester od ispadanja u niži rang prošle sezone.

Umjesto toga vratio je formaciju sa četiri defanzivca u kojoj Wes Morgan i Robert Huth čine odbrambeni stub ekipe. To je formacija koju je Ranieri koristio tokom cijele karijere, koja mu je donijela mnoge uspjehe s različitim timovima. I u ovom slučaju italijanski stručnjak je pogodio, što je lansiralo Leicester u vrh Premiershipa.

[su_bet365_200_bonus_mali]

3

Jedan od razloga zbog kojih je Pearson forsirao odbranu s tri igrača jeste da bi izvukao maksimum iz Estebana Cambiassa. Argentinac je u veoma kratkom roku postao miljenik navijača.

Ranieri shvatio da politika tima koja je bila tad nije urodila plodom i odlučio se da unese novu energiju u sredinu terena. Jedno od njegovih mnogobrojnih otkrića je Danny Drinkwater, koji je većinu protekle sezone proveo na klupi, dok pod vodstvom Ranierija je smatran kao neizostavan član ekipe.

[su_williamhill_bet10get20_mali]

4

“Oduvijek je bio ogroman talent, vjerovatno mu je samo falilo koncentracije”, izjavio je Garry Neville za “Sky Sports”. Ove sezone se jednostavno ne može sumnjati u njegov kvalitet, dovoljno je reći da je on u Top 10 fudbalera koji su najviše pretrčali ove sezone.

Ranieri ga je usporedio s pojačanjem N’Golo Kanteom, igračem koji više predstavlja radnika i ratnika na terenu nego klasičnog plejmejkera. Jamie Carragher je izjavio za “Saturday Night Football” da je on promjena koju je Ranieri uveo u ekipu i rezultati to potvrđuju.

Kante je presreo više pasova od ijednog drugog igrača u Premier ligi ove sezone, također po statistici spada u Top tri igrača po oduzetim loptama. Gdje je Cambiasso unosio mirnoću u ekipu Kante je ostvario suprotno, ne dajući protivniku kontolu nad loptom, baš ono što i Ranieri želi.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

“Prošlu sezonu bio je prvi na listi igrača koji su uspijeli da povrate loptu u svoj posjed. Konstanto vrši pritisak na protivničku ekipu, njegov i Drinkwaterov pritisak na cijelom terenu omogućavaju Mahrezu da igra sa većom slobodom prema napadu”, izjavio je Claudio Ranieri.

Ranieri nije doveo mnogo novih igrača, niti je pokrenuo Leicesterove heroje iz protekle sezone, ali za veliki uspjeh ove sezone zasigurno je on zaslužan.

Mišljenje koje mnogi kritičari i stratezi imaju jeste da je pod Ranierijevim vodstvom tim procvijetao. Uspio je da uvede pozitivne promjene u ekipu i da iz svakog igrača izvuče ono najbolje.

Da je prije desetak godina Ranieri pokušao isto bio bi kritikovan od sviju, ali s Leicesterom je uspio da to uradi bez da ostali shvate. Rezultat svega jeste taj da Claudio Ranieri nije dovoljno hvaljen za posao koji je do sada odrađivao besprijekorno.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

 

 

Najnovije vijesti

Poznati Slovenac optužen za zlostavljanje supruge, prijeti mu kazna od pet...

0
Prema izvještaju Slovenskih Novica, donedavni slovenski reprezentativac Tim Matavž, koji je od prošle godine član hrvatskog prvoligaša Gorice, suočava se s ozbiljnim optužbama. Njegova...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!