NaslovnicaVijestiNeymar mora da plati veliku svotu novca zbog utaje poreza

Neymar mora da plati veliku svotu novca zbog utaje poreza

Brazilski igrač Neymar igra zaista sjajno u dresu Barcelone ove sezone, ali van terena se suočava sa velikim problemima zbog utaje poreza za koji ga kriviči brazilsko pravosuđe.

Neymar

Prvak Europe i Španije sa Barcelonom, Neymar izgubio je pravnu bitku sa brazilskim sudom te će morati da u državnu kasu te zemlje uplati 46 miliona eura. Sudski proces je završen, a Neymaru su oduzete jahte, helikopter, privatni avion i kuća.

Državni tužilac uspio je da dokaže da Neymar nije prijavio svoje prihode od Barcelone, kao i od poznatih svjetskih kompanija koji su mu sponzori, među kojima je i Nike.

“Potvrđena je poreska prevara i izrečena kazna koja pokriva iznos za koji je Neymar zakinuo državu”, prenose brazilski mediji.

“Analizirajući djela i prave poslove poreznom obveznika Neymara i tri tvrtke (Barcelona, Santos i Nike) te njihovih partnera (roditelji igrača) možemo potvrditi da su sudjelovali u nelegalnim radnjama”, objasnila je porezna revizorica Claudia Develly Montez.

Neymarovi advokati uložiće žalbu na ovu odluku, tako da je sigurno da će se ova parnica nastaviti.

Neymar je drugi Barcelonin igrač koji je optužen zbog utaje poreza, nakon Lionela Messija. Brazilski poreznici vjeruju da Neymar i njegov otac, kojemu je imovina također zamrznuta, nisu platili porez tokom prelaska igrača iz Santosa u Barcelonu 2013. godine, piše Goal.

Cijeli transfer Neymara bio je okružen kontroverzama. Iako su u Barceloni svojedobno tvrdili kako su za Neymara iskeširali nešto više od 57 milijuna eura, Bartomeu je kasnije priznao kako je transfer na kraju koštao preko 82 milijuna eura.

Neymar je iz Santosa u Barcelonu došao na ljeto 2013. godine, a ima ugovor koji ga veže za katalonski klub do 2018. godine Sa Barcelonom je do sada osvojio pet trofeja: špansko prvenstvo, Ligu prvaka, Kup kralja, španski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Neymaru ide odlično sa Barcelonom i u ovoj sezoni u kojoj će vjerovatno osvojiti ligu, a u Ligi prvaka u četvrtfinalu igraju protiv Atletica.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!