NaslovnicaVijestiUEFA uvodi drastične promjene u sva klupska natjecanja. Evo kako će izgledati...

UEFA uvodi drastične promjene u sva klupska natjecanja. Evo kako će izgledati od sljedeće sezone!

Liga prvaka, u poznatom obliku, igrat će se do kraja trenutne sezone. No, od sljedeće jeseni, uvodi se novi format koji je UEFA nedavno objavila na svojoj službenoj stranici. Glavni motiv promjene leži u rastućoj popularnosti nogometa i konstantnoj evoluciji sportskog okruženja.

Predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin, istaknuo je predanost osnovnim vrijednostima sporta, naglašavajući važnost kvalifikacija temeljenih na sportskom uspjehu i sportskoj solidarnosti, što predstavlja temelj europskog sportskog modela.

Ključna promjena odnosi se na povećanje broja klubova u Ligi prvaka s dosadašnjih 32 na 36 momčadi. U novom formatu, svaka ekipa će odigrati osam utakmica, eliminirajući sustav igranja protiv istih protivnika kod kuće i u gostima. Umjesto podjele u skupine, sve momčadi će biti razvrstane u četiri jakosne skupine, gdje će svaka ekipa odigrati po dvije utakmice s po dvije momčadi iz svake skupine.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, uzimajući u obzir plasman kluba u domaćem prvenstvu i nacionalni koeficijent. Četiri dodatne ekipe ulaze u natjecanje, uključujući trećeplasiranu momčad iz pete najjače europske lige, prvaka koji ulazi putem Champions Patha, te još dvije momčadi na temelju prošlosezonskih rezultata.

Sustav bodovanja ostaje nepromijenjen, s tri boda za pobjedu i jednim za remi. S obzirom na sudjelovanje svih momčadi u ligi, prvih osam automatski se plasira u osminu finala, dok momčadi od 9. do 24. mjesta igraju drugi krug kako bi se kvalificirale.

Parove u kvalifikacijskoj fazi odredit će ždrijeb, s momčadima podijeljenim u dvije skupine prema njihovom plasmanu. Pobjednici će se susresti s osam najbolje plasiranih ekipa iz prvog kruga.

Uz sve ove promjene u Ligi prvaka, Europa liga će zadržati identičan format, dok će se Konferencijska liga razlikovati po tome što će svaka ekipa odigrati šest utakmica u prvoj fazi, umjesto osam. Oba manja UEFA-ina natjecanja će uključivati po 36 momčadi.

Raspored natjecanja će također doživjeti izmjene. Liga prvaka i Europa liga će se igrati od rujna do siječnja, dok će Konferencijska liga trajati od rujna do prosinca. Utakmice Lige prvaka bit će standardno utorkom i srijedom, dok će Europa liga i Konferencijska liga igrati četvrtkom.

Važno je napomenuti da će ekskluzivni tjedni predstavljati iznimku, gdje će se Liga prvaka igrati utorkom, srijedom i četvrtkom, dok će se Europa liga odvijati srijedom i četvrtkom.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!