NaslovnicaVijestiNiz neuspjeha: Sindrom treće sezone se redovno pojavljuje kroz Mourinhovu karijeru

Niz neuspjeha: Sindrom treće sezone se redovno pojavljuje kroz Mourinhovu karijeru

Niz neuspjeha Mourinhove ekipe je nevjerovatan ove sezone. Unatoč historijski lošoj odbrani titule Premier lige, Chelseajev poraz kod kuće od Bournemoutha (0-1) u subotu činio se kao propast za sebe. Ekipa Eddiea Howea debitant je u najjačem rangu engleskog fudbala i uopće nije naviknuta da odlazi na gostovanja velikim timovima tragajući za pobjedom.

Niz neuspjeha

Ipak, igrali su sa vjerom i samopouzdanjem kroz cijeli meč i na kraju zabilježili nezaboravan trijumf. Kako je kazao sam Howe, „najveći trijumf u Bournemouthovoj historiji“.

Ova pobjeda imala je sve odlike klasičnog autsajderskog trijumfa. Bili su prisiljeni boriti se sa dugim pritiskom domaćina, vrijeme se trošilo na sumnjiv način u nekoliko trenutaka, a na koncu je stigao i kasni gol od strane jokera sa klupe. No, bilo je i momenata kada je Bournemouth kružio oko Chelseajevog gola, posebno kada su napadali preko Adama Smitha na desnoj strani, ili kada je Howe gurnuo Juniora Stanislasa u napad, kako bi brzo kombinovao sa Joshuom Kingom.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

Nemoguća je misija prepoznati Chelseajev najveći problem ove sezone, prosto jer se čini da je sve otišlo kvragu. Thibaut Courtois je dugo pauzirao zbog povrede, a onda je na svom povratku napravio grešku koja je kumovala golu Glena Murraya. Odbrana Plavaca djeluje grozno još od kada je Swanseajev Jefferson Montero obrukao Baneta Ivanovića u prvom kolu šampionata i samo je petorka na dnu tabele primila više golova od londonskog giganta ove sezone.

1

[su_bet365_watch_live_football_mali]

Nemanja Matić i Cesc Fabregas, koji su zaduženi za kreiranje napada, zakazali su više od bilo kog drugog ove sezone, dok naprijed Diego Costa ne izgleda spremno i motivirano. Nevjerovatni niz Edena Hazarda od 25 uzastopnih mečeva bez postignutog gola apsurdan je za službeno najboljeg igrača u prošlom šampionatu. Jedina svijetla tačka je Willian, iako su njegovi najbolji trenuci stigli iz ekspertnih slobodnih udaraca. To i nije nešto za što Mourinho može preuzeti zasluge.

Kada apsolutno sve pođe po zlu, to ne može biti zbog tehničkih ili taktičkih slabosti. Sve su prilike da se radi o prioritetnim problemima fizičke spreme i psihologije. Vjerovatno je kombinacija ove dvije stvari i „sindroma treće sezone“, koji se redovno pojavljuje kroz Mourinhovu karijeru. Kada je ponovno predstavljen na Stamford Bridgeu u ljeto 2013., Portugalac je ispravno naveo da njegov uspjeh „obično stiže u drugoj sezoni“. Trijumfovao je Mourinho u drugoj sezoni u Portu, Interu, Real Madridu te u oba angažmana u Chelseaju.

[su_bet365_watch_live_football_veliki]

Međutim, nije uspio objasniti i zašto nikada nije osvojio titulu u trećoj sezoni. U Portu i Interu nije ni dočekao treću sezonu, dok je u Realu te dva puta u Chelseaju jednostavno podbacio. Teorija da su Chelseajevim igračima jednostavno dosadile Mourinhove lakrdije očito nije ništa novo, ali postoji i argument da su njegovi igrači premoreni fizički. Kada je Mourinhova odbrana u najboljem izdanju, to obično znači da je koristio istu startnu postavu iz meča u meč, a da je rotirao baš kada je bio primoran to uraditi.

John Terry i Bane Ivanović nisu propustili ni minut premijerligaškog fudbala prošle sezone, dok je Eden Hazard započeo svaki susret, a zamijenjen je samo jednom prije 80. minute. Ne treba čuditi što sva trojica izgledaju iscrpljeno u tekućoj sezoni. Diego Costa pokušava igrati uprkos problemima sa povredama u posljednjih 18 mjeseci, a sada je to definitivno došlo na naplatu.

Vrijedi se prisjetiti da je Chelsea imao popriličan rezultatski pad nakon Božića prošle godine. Iako su bez problema osvojili titulu, nisu bili ni približno dominantni kao na početku prvenstva, kada se potajno spominjalo i ponavljanje Arsenalove sezone 2003./04.

[su_bet365_200_bonus_mali]

2

Najveća razlika između dva šampionata su nastupi Matića i Fabregasa, koji su dominirali u skoro svakom meču na startu takmičenja, prije nego su ublažili sa igrama u 2015. Kada ovaj dvojac individualno nastupa loše, ekipa postaje taktički nedisciplinovana, a Cescov manjak odgovornosti u odbrani znači da Matić mora pokrivati duplo više prostora, čime spora linija pozadi postaje redovno izložena opasnosti.

Ramires bi vjerovatno bio prvotimac da nije čestih povreda. On je vrsta energičnog i disciplinovanog igrača kojeg Mourinho cijeni. Uvijek je primamljivo okrenuti se ‘radnicima’ kada igrači sa izvrsnom tehnikom nisu učinkoviti.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

Mourinho se nakon katastrofe u subotu požalio da „kod nekih igrača ne može razaznati da li nastupaju dobro ili je njihov nastup ispod željenog nivoa“.

Portugalski stručnjak je priznao da više nema konačni cilj u sezoni, jer je mjesto među četiri najbolja sada možda i van dosega. Nema ni razloga da razmišlja drugačije. Chelsea je blago poboljšao nastupe u odnosu na onaj katastrofalni period u oktobru i novembru, ali se čini da menadžer ne može identificirati uzrok problema, tako da se ne može nadati ni dramatičnom napretku.

Neki drugi menadžer možda bi otpisao ovu sezonu i počeo se spremati za narednu, ali Mourinho nikada nije izdržao duže od šest ligaških mečeva u četvrtoj sezoni. Sve je izglednije kako je jednostavno ostao bez ideja.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Zaručnica traži od vratara Newcastlea da napusti klub jer grad nema...

0
Talijanska voditeljica Diletta Leotta zatražila je od svog zaručnika Lorisa Kariusa da napusti momčad Newcastlea, a engleski mediji su otkrili razlog tog zahtjeva. Diletta...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!