NaslovnicaVijestiFIFA odlučila odustati od upotrebe plavog kartona, ali su umjesto toga osmislili...

FIFA odlučila odustati od upotrebe plavog kartona, ali su umjesto toga osmislili novo pravilo za vratare

IFAB, u suradnji s FIFA-om, odustao je od plana uvođenja plavog kartona u nogometu, ali umjesto toga priprema novo pravilo koje će se odnositi isključivo na vratare. Plavi karton je prvotno bio predviđen za privremeno isključenje igrača na 10 minuta zbog prekršaja koji bi spriječili razvoj kontranapada ili pokazali neslaganje sa sucem utakmice.

Međutim, IFAB je u dogovoru sa FIFA-om odustao od implementacije tog pravila nakon što su se pojavili brojni protuargumenti, a jedan od najčešćih bio je – što ako vratar dobije plavi karton?

Sada je fokus IFAB-a usmjeren na jedno pravilo koje već postoji, ali ga vratari često “krše” u svakodnevnoj igri. Riječ je o pravilu koje zabranjuje vrataru zadržavanje lopte u rukama dulje od šest sekundi, no rijetko vidimo da suci to pravilo dosljedno primjenjuju, te da dosude indirektne udarce protivniku na mjestu gdje je vratar počinio prekršaj.

Često svjedočimo situacijama gdje vratari “uspore” igru zadržavajući loptu u rukama čak i po 30 sekundi, a IFAB planira tome stati na kraj. Prema novom pravilu, vratar će moći zadržati loptu u rukama osam umjesto šest sekundi, ali će sudac brojati sekunde. Kada prođe tri sekunde, sudac će morati podići ruku i prstima odbrojavati posljednjih pet sekundi. Ako vratar ne ispusti loptu nakon isteka tog vremena, sudac će dosuditi posjed lopte protivničkoj ekipi, ali neće se kažnjavati indirektnim udarcem na mjestu gdje je vratar počinio prekršaj pravila.

Naime, u slučaju da vratar drži loptu u rukama dulje od osam sekundi, protivnik će imati ubacivanje lopte iz auta u liniji s tačkom jedanaesterca ili korner.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!