NaslovnicaVijestiNY Times izabrao najbolju utakmicu grupne faze Lige prvaka

NY Times izabrao najbolju utakmicu grupne faze Lige prvaka

Poznati američki list New York Times izabrao je najbolju utakmicu grupne faze Lige prvaka ove sezone, a u pitanju je duel između Crvene Zvezde i Liverpoola na beogradskoj Marakani 6.11, kada su crveno-bijeli ostvarili podvig savladavši aktualnog viceprvaka Europe rezultatom 2:0.

“Pobjeda Crvene zvezde nad Liverpoolom od 2:0, ne samo da je učinila da svi ostali u grupi strepe za svoj plasman u sljedeću fazu, već je na kratko podsjetila da klubovi s istoka Europe i te kako mogu biti opasnost za pohlepne, bogate i sebične klubove sa zapada. To i dalje čini Ligu prvaka posebnim natjecanjem. Bilo je tu i kvalitetnijih utakmica, dramatičnijih završnica, ljepšeg nogometa, ali nikome trijumf nije toliko značio kao Crvenoj zvezdi.”

“To je eho kako je nekada bilo i poruka da su postojala vremena kada nogometni tereni nisu bili nejednaki i kada su timovi širom Europe mogli da se takmiče. Plasman Crvene Zvezde nas podsjeća da istorija nije krenula 1992. godine, da nije sve u engleskim, španjolskim ili italijanskim gigantima koji imaju monopol nad veličinom, nad slavnim sjećanjima”, piše jedan od najpoznatijih svjetskih listova New York Times.

Novinar Timesa Rory Smith odlučio je ranije da posveti tekst prvaku Srbije na dan kada će Crvena Zvezda odigrati prvu utakmicu od kada se Liga prvaka igra u ovom formatu.

Nije često da Amerikanci pišu o klubovima sa ovih prostora, međutim Zvezda kao nekadašnji prvak Europe zaslužuje poštovanje mnogih, pa tako i novinara u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Trijumf Crvene Zvezde prije 27 godina pripada nekom drugom svijetu. To je posljednji put da se odmah igrala eliminaciona faza i posljednji put da su učestvovali samo prvaci država. Sljedeće sezone UEFA je uvela grupno takmičenje, a potom je 1994. godine osnovana Liga prvaka, piše Smith i dodaje:

“Ta pobjeda Crvene zvezde predstavlja nešto sasvim drugačije – to je posljednji put da je tim iz istočne Europe bio u mogućnosti da se bori sa gigantima sa zapada. Samo je Dinamo Kijev 1999. godine došao do polufinala Lige prvaka. U retrospektivi, 1991. godina nije bila samo kraj za jedan klub ili državu, već za pola kontinenta”.

Tekst New York Timesa upravo se zasniva na tome kako je nekada bilo, a kako je sada. Da je Liga prvaka mnogo napredovala i da je prosto nemoguće za istočne klubove da se takmiče protiv engleskih, njemačkih, španjolskih, francuskih ili italijanskih klubova.

Međutim, ulazak Crvene Zvezde u elitno društvo vratio nas je 27 godina unazad i podsjetilo kako je nekad bilo, piše Smith.

“U četvrtom šeširu mnogo je bilo klubova kao Zvezda, koji su se nadali da će biti malo više od smetnje za bilo koji supertim. Niko (od tih klubova iz četvrtog šešira) nije polemisao kako će ždrijeb uticati na šanse da se osvoji Liga prvaka. To bi bilo skoro isto čudo kao i kada bi se Zvezda plasirala u nokaut fazu“, piše Smith i nastavlja:

“To je priroda moderne Lige prvaka – ona je postala isključivo zaštita timova koji dolaze iz pet najvećih liga Europe“.

Liga prvaka je zbog toga postala popularna širom svijeta, pošto se najbolji, najpopularniji i najskuplji timovi Europe takmiče jedni protiv drugih na svake dvije sedmice.

“Ipak, Zvezdi pripada mjesto u Ligi prvaka ove sezone, čak i ako se ispostavi da će njeno učešće biti ‘minijaturno’. Zvezdino učešće neće biti samo da popuni broj takmičara, da bude prepreka, već će poslužiti kao uspomena, podsjetnik, onoga što je izgubljeno”, navodi Smith.

I zaista, Zvezda je odigrala važnu ulogu u “grupi smrti”, koja se ispostavila daleko najneizvjesnijom ove sezone. Remi sa Napolijem u Beogradu koštao je italijanski tim prolaska u osminu finala, a čudesna pobjeda protiv Liverpoola učinila je da moćni Redsi ‘vise’ za prolaz pred posljednje kolo, te strepe do posljednjeg minuta.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!