NaslovnicaVijestiOd Teixeire do Gabriela Pauliste: 10 sjajnih Brazilaca koji još nisu zaigrali...

Od Teixeire do Gabriela Pauliste: 10 sjajnih Brazilaca koji još nisu zaigrali za reprezentaciju

Liverpoolova meta u ovom transfer roku, Alex Teixeira, klub sa Anfielda će koštati vjerovatno mnogo novca, ali unatoč svoj kvaliteti koju ovaj Brazilac posjeduje, on još uvijek nema nijedan nastup za svoju reprezentaciju.

Alex Teixeira

Tradicionalno je reprezentacija Brazila odisala ljepotom igre i filozofijom koju primjenjuju, poznatim žutim dresovima i brojnim titulama Svjetskog prvaka.

Biti fantastičan nogometaš i pritom imati brazilsko državljanstvo baš i ne garantuje mjesto u brazilskoj reprezentaciji, jer je konkurencija za svako mjesto u istoj ogromna. Ukoliko ne vjerujete u to, prisjetite se Svjetskog prvenstva 2014. godine kada je svoje mjesto u reprezentaciji izgubio Phillipe Coutinho zbog pada forme, a smatra se jednim od najperspektivnijih Brazilaca današnjice.

Brazil ima veliki broj igrača i najveći europski klubovi obavezno tokom transfer perioda pregovaraju sa mnogim brazilskim klubovima oko transfera velikih talenata koje ti klubovi proizvode. Međutim, da bi dobili mjesto u reprezentaciji, ponekad nije dovoljno biti odličan nogometaš i biti u dobroj formi. Potrebno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, i imati dovoljno sreće.

Pitate se koliko sjajnih nogometaša nije dobilo poziv u reprezentaciju od strane Carlosa Alberta, zatim Luiza Felipea Scolarija, a sada i Dunge? Mnoga imena sa ove liste će vas iznenaditi, neki od njih su u poznim godinama, a pred nekima su najbolje godine i još uvijek imaju vremena zaigrati za A tim svoje zemlje.

1. Alex Teixeira

Alex Teixeira
Trenutni klub: Shakhtar
Pozicija: Veznjak
Godine: 26

Alex Teixeira je igrao za sve omladinske reprezentacije Brazila i skupio je sedam nastupa za U20 tim, pritom postigavši tri gola. On je na U20 Svjetskom prvenstvu 2009. godine sa reprezentacijom bio viceprvak, a također je proglašen i drugim najboljim igračem tog turnira. Sada ima 26 godina, te je te 2009. godine vjerovatno mislio da će u ovim godinama već biti standardan reprezentativac, ali stvari se nisu baš tako odvijale. Iako je u 223 utakmice za Shakhtar postigao 89 golova, još uvijek nema nijedan nastup za reprezentaciju. Njegov mogući prelazak u Liverpool ove zime bi zasigurno privukao pažnju izbornika Dunge.

2. Allan

allan
Trenutni klub: Napoli
Pozicija: Veznjak
Godine: 25

Allan je ove sezone u zaista sjajnoj formi za Napoli. U 25 nastupa postigao je tri gola i tome pridodao i pet asistencija. Njegova dobra forma pomogla je Napoliju u njegovom usponu na sami vrh tabele, a nije ni prošla nezapaženo od strane najvećih klubova. Prema pisanju talijanskih medija, za njegove usluge već se raspitivala Barcelona. Vjerujemo da će Dunga ubrzo primjetiti kakav kvalitet posjeduje Allan, te ga konačno pozvati u reprezentaciju. No, i ukoliko dobije taj poziv, Allana očekuje žestoka konkurencija u veznom redu brazilske reprezentacije, na njegovom putu ka prvom nastupu stoje Fernandinho, Philippe Coutinho i Oscar.

3. Neto

neto
Trenutni klub: Juventus
Pozicija: Golman
Godine: 26

Novi igrač Juventusa Neto nastupio je dva puta za brazilsku U23 selekciju, ali još uvijek nema nijedan nastup u A reprezentaciji, iako je 101 put branio u dresu Fiorentine prije dolaska u Juventus. Prelazak u talijanskog prvaka mogao bi ga koštati poziva u reprezentaciju jer je ove sezone samo jednom branio na golu “stare dame”. Međutim, za njega još uvijek ima nade, jer kada Gianluigi Buffon napokon okači svoje kopačke i rukavice o klin, tad će vjerovatno biti vrijeme za Neta da pokaže svoj kvalitet koji bez sumnje posjeduje.

4. Jemerson

jemerson
Trenutni klub: Atletico Mineiro
Pozicija: Defanzivac
Godine: 23

Jemerson je jedan od rijetkih igrača sa ove liste koji su dobili poziv u reprezentaciju. To se desilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kada je Dunga pozvao Jemersona u reprezentativni tim za utakmicu protiv Perua u novembru prošle godine, ali on nije ulazio u igru. 23-godišnjak je pozvan kao zamjena za tada povrijeđenog Davida Luiza, a za medije je izjavio da je mislio da je izbornikov poziv neka šala, ali sada već vjerovatno očekuje prelazak u bolji klub, kako bi imao veće šanse za neki novi poziv. Za njega su zainteresovani brojni europski klubovi.

5. Nene

FLORIANOPOLIS - SC - 04/10/2015 - BRASILEIRO A 2015/AVAI X VASCO - Nene do Vasco comemora seu gol durante partida pelo Campeonato Brasileiro A 2015 no estadio Ressacada. Foto: Cristiano Andujar/AGIF/Lancepress!

Trenutni klub: Vasco Da Gama
Pozicija: Krilni napadač
Godine: 34

Neneu preostaje samo da se zapita što je to pošlo po zlu. Krilni napadač je u karijeri igrao za mnoge velike klubove, uključujući Santos, Mallorcu, Monaco, Paris Saint-Germain, te West Ham United, ali unatoč tome što je uvijek uspijevao održavati dobru formu u svim tim klubovima, to sve nije bilo dovoljno da zaigra za reprezentaciju svoje zemlje. No, da ne bude sve tako sivo, Nene je skupio četiri nastupa za U23 reprezentaciju Brazila, i, unatoč tome što je postigao 123 gola u karijeri, izbornicima nisu bile potrebne njegove usluge.

6. Danilo

danilo barbosa
Trenutni klub: Valencia
Pozicija: Defanzivni veznjak
Godine: 19

Talentovani mladi Brazilac Danilo će vjerovatno vrlo brzo zaigrati za reprezentaciju, samo je pitanje vremena. Defanzivni veznjak je nakon nekoliko nastupa u U17 selekciji nastupio i šest puta za U20 selekciju Brazila. Već je skupio 14 ligaških nastupa za Valenciju ove sezone, te četiri puta je igrao u Ligi prvaka. Uspio se nametnuti kao prvi izbor na svojoj poziciji, tako da je vrijeme da Luis Gustavo i Fernandinho dobiju i neku konkurenciju u reprezentaciji.

7. Fernando

fernando
Trenutni klub: Manchester City
Pozicija: Veznjak
Godine: 28

Iako već duže vrijeme igra, po mnogima, u najjačoj ligi na svijetu za jedan od najboljih klubova, Fernando još uvijek nema nijedan nastup za svoju reprezentaciju. Tri puta je nastupao za U19 tim, ali njegova 233 nastupa za Porto u periodu 2007-2014 nisu privukla dovoljno pažnje brazilskim izbornicima. Međutim, za njega još uvijek postoji nada da će uspjeti zaigrati za reprezentaciju, a veliku prepreku na tom putu mu predstavlja Fernandinho, kako u reprezentaciji, tako i u klubu.

8. Gabriel Paulista

gabriel paulista
Trenutni klub: Arsenal
Pozicija: Defanzivac
Godine: 25

Gabriel Paulista je relativno mlad igrač, a već igra za jedan od najvećih engleskih klubova, Arsenal. Na njegovu nesreću, u reprezentaciji Brazila postoji samo jedno mjesto u obrani pored Thiaga Silve, a za to mjesto je konkurencija velika. Gabriel nema nastupa za mlađe reprezentacije Brazila, te će se morati nametnuti kao prvi izbor u londonskom klubu kako bi zadobio izbornikovo povjerenje.

9. Raffael

raffael
Trenutni klub: Borussia Monchengladbach
Pozicija: Napadač
Godine: 30

S obzirom na broj kvalitetnih napadača koji su dobili priliku u reprezentaciji Brazila posljednjih godina, čudi činjenica zašto Raffael nije jedan od njih. On je postigao 130 golova u svojoj karijeri igrajući za Herthu, Zurich i trenutni klub Borussiju. Iako mu je 30 godina, on još uvijek igra na zavidnom nivou, te je u 24 nastupa ove sezone za Borussiju Monchengladbach postigao 9 golova. On je i sam vjerovatno svjestan činjenice da po svemu sudeći neće imati priliku igrati za reprezentaciju svoje zemlje.

10. Lucas Silva

lucas silva
Trenutni klub: Olympique de Marseille (posudba iz Real Madrida)
Pozicija: Veznjak
Godine: 22

Lucas Silva se vjerovatno nadao da će mu prelazak u Real Madrid pomoći u njegovom cilju da zaigra za reprezentaciju. Trenutno je na posudbi u francuskom Marseilleu, te igra redovno i u dobroj je formi. Bez sumnje će se vratiti na Bernabeu kao kompletniji i bolji igrač, te će biti dobra konkurencija ostalim veznjacima u “kraljevskom klubu”. Nastupao je za U23 i U20 selekcije Brazila, i pritom postigao dva gola.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!