NaslovnicaVijestiODBROJAVANJE DO EURA: Reprezentacija Hrvatske

ODBROJAVANJE DO EURA: Reprezentacija Hrvatske

Nakon odcjepljenja od Jugoslavije 1991. godine, Hrvatska se pretvorila u svjetsku silu u svijetu nogometa. Na Europsko prvenstvo plasirali su se pet puta iz šest pokušaja.

OIR_resizer

Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskim prvenstvima najdalje je stigla do četvrtfinala i to dvaput, 1996. godine i 2008. godine. Svi se sjećamo neslavne avanture 2008. kada su nas sekunde dijelile od polufinala.

Trenutni izbornik ‘Vatrenih’ je Ante Čačić. Najbolji strijelac reprezentacije svih vremena jest Davor Šuker sa 45 postignutih pogodaka. Isti čovjek danas je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. No, iako mu se ne može zaboraviti sve što je napravio za hrvatski nogomet, danas nije miljenik nacije zbog (pre)dobrih odnosa sa “tatom” hrvatskog nogometa Zdravkom Mamićem, izvršnim dopredsjednikom GNK Dinama. Od onih igrača koji i dalje nastupaju u dresu voljenje reprezentacije, najbolji strijelac jest Darijo Srna sa 21 postignutim pogotkom.

 

Darijo Srna, između ostaloga, je i nogometaš sa najviše nastupa (127) u reprezentaciji Hrvatske.

[su_google_adsense]

HNS osnovan je 1912. godine, a od milja navijači su dali reprezentaciji nadimke poput ‘vatreni’ i ‘kockasti’. Reprezentacija uglavnom igra na Maksimiru.

Najveći rezultat na nekom velikom natjecanju Hrvatska je ostvarila 1998. godine kada je završila kao trećeplasirana na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Davor Šuker tada je bio najbolji strijelac sa šest pogotka. Hrvatska je od tada postala redovit učesnik velikih natjecanja – nisu se uspjeli plasirali samo na dva, 2000. i 2010. godine. Hrvatska se po četvrti puta zaredom plasirala na Europsko prvenstvo, u grupi je završila kao drugoplasirana sa četiri boda zaostatka za Italijom u grupi H.

Četvrtfinale Europskog prvenstva 2008. nikada neće zaboraviti, tada je Hrvatska zbog vlastite gluposti primila pogodak u posljednjim sekundama utakmice te se o pobjedniku odlučivalo izvođenjem kaznenih udaraca. Rustu Recber tada je stao na vrata Turčina i odveo svoju momčad u polufinale. Suze su se lile niz lica hrvatskih reprezentativaca…, a da su prošli u polufinalu bi igrali sa Njemačkom, koju su u grupnoj fazi savladali sa 2:1. Mnogi su već sanjali i o finalu, no njihov put završio je u četvrtfinalu.

[su_bet_at_home_1]

Četiri godine kasnije ‘Vatreni’ su bili u grupi sa Španjolskom i Italijom te je bilo teško za očekivati da mogu proći. Ne može se ‘kockastima’ zamjeriti što nisu prošli skupinu jer su baš Španjolska i Italija naposljetku stigli do finala što dovoljno govori koliko je ta skupina zapravo bila teška.

Utakmice koje će Hrvatima ostati u sjećanju 

11. studenog 2011. godine Hrvatska se imala priliku osvetiti Turskoj u Istanbulu za onaj bolan poraz u četvrtfinalu Europskog prvenstva tri godine ranije. Ivica Olić, Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka tog dana su utišali 50,000 navijača u Istanbulu.

21. studenog 2007. godine Hrvatska je pred 90.000 navijača na Wembleyju savladala Englesku sa 3-2. Mladen Petrić, koji je ušao kao joker sa klupe, postigao je pobjednički pogodak te je eliminirao domaćina.

16. lipnja 1996. godine na Europskom prvenstvu Hrvatska je sa 3-0 savladala Dansku. U impresivnoj pobjedi ‘Vatrenih’ najviše je ostao zapamćen fantastičan pogodak Davora Šukera. Peter Schmeichel bio je nemoćan…

[su_bet365_watch_live_basketball_veliki]

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

 

 

Najnovije vijesti

(VIDEO) Pogledajte kako je Sandro Tonali namjestio svoj žuti karton protiv...

0
Nogometaš Sandro Tonali se suočava s ozbiljnim optužbama zbog sudjelovanja u kockarskim aktivnostima, što bi moglo rezultirati dugotrajnom suspenzijom iz nogometnih natjecanja. Tonali, talijanski...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!