NaslovnicaVijestiOdlazak El Principea: Legendarni napadač pred finalnom utakmicom svoje karijere

Odlazak El Principea: Legendarni napadač pred finalnom utakmicom svoje karijere

Dvije titule argentinske Primera divizije, tripla kruna u Italiji, europski i svjetski prvak na klupskoj razini, veteran Svjetskog prvenstva. 254 gola u profesionalnoj karijeri i blizu 600 nastupa. No, nikad nije dobio zasluge kakve je zaslužio, osim u klubovima koji su primjetili njegov sjaj i usvojili ga, kao jednog od svojih.

Odlazak El Principea Milito

Diego Milito odlazi iz nogometa kao jedan od najvećih napadača svoje generacije nakon subotnje utakmice protiv Temperleya. Iza njega je karijera puna sjaja i radosti zanemarena od velike većine medija, koji su ga otpisivali, kao da nikad nije ni igrao nogomet.

“El Principeova” 17. i posljednja sezona u karijeri završava upravo tamo gdje je i počela, pred neobuzdanim kaosom i strasti navijača Racinga. Cilindro će odati počast posljednji put čovjeku koji se vratio kući 2014. godine dok se klub borio za opstanak, i koji je samo šest mjeseci nakon toga slavio pred kultnim obeliskom na ulicama Buenos Airesa sa hiljadama navijača kada je njegov Racing osvojio svoj prvi naslov nakon 13 godina posta.

Jedan od najvećih argentinskih klubova u pogledu povijesti i broja navijača, Racing, osvojio je samo dvije titule u posljednjih pedeset godina u argentinskoj ligi. U osvajanju obje od tih titula veliku ulogu je imao jedan čovjek, Diego Milito, jedna od legendi ovog kluba i miljenik navijača. Interovi navijači također su znali kakav je osjećaj dugo čekati na titulu, dok čovjek porijeklom iz Bernala, male provincije u Buenos Airesu, nije stigao u klub i pružio značajan doprinos da se prekine to čekanje dugo 45 godina na titulu Lige prvaka, koju su konačno osvojili u sezoni 2009/10, kada je Milito postigao dva gola u finalu protiv Bayern Munchena.

No, te godine Argentinac se nije našao ni u užem izboru za Zlatnu loptu, unatoč tome što je bio jedan od glavnih igrača u Interovom povijesnom osvajanju triple krune te sezone. Pa, koji je onda točan razlog zbog kojeg ovaj elegantni borac ne ostaje zapamćen kao jedan od velikana svoje generacije?

Možda to ima neke veze sa njegovim sporim razvitkom u nogometu. Milito je poprilično kasno u svojoj karijeri pružio svoje najbolje izdanje, te je tako ostao zaboravljen u dobu u kojem igrači s takvom lakoćom dolaze na naslovnice mnogih medija, iako je većina njih na počecima svoje karijere. No, Milito nije bio jedan od takvih. Postigao je samo jedan gol u prvih 27 utamica za Racing u katastrofalnoj debitantskoj sezoni 1999. godine, kada je klub završio u stečaju.

Međutim, to ga nije zaustavilo u njegovom naumu da postane jedan od najvećih i da se bori do samog kraja. Iste godine kada je debitovao za prvi tim, Milito je vodio U21 tim Racinga do prve titule u Argentini.

Kada je “La Academia” osvojila Aperturu samo dvije godine kasnije, 22-godišnji Milito i dalje je bio vrlo koristan član tima, iako i dalje nije postizao golove. Njegov dolazak u Europu uslijedio je sa njegove 24 godine, kad je stigao u Genou, te je njegov impresivan omjer odigranih utakmica i postignutih golova pao u sjenu skandala zbog kojeg je klub završio čak u Seriji C. On se ipak zadržao u klubu do 2006. godine, kada je Zaragoza pokucala na vrata i pitala za njegove usluge. Svijet je prvi put čuo za Diega Alberta Milita kada je Argentinac sa četiri gola uništio veliki Real Madrid u Kupu Kralja.

Diego Milito

Statistika gotovo bilo kojeg igrača u modernom nogometu djeluje skromno u odnosu na statistiku dvojice najboljih igrača današnjice, Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Međutim, unatoč velikim problemima sa povredama koje su ga mučile nakon prelaska u Inter, Milito je u dvije od pet provedenih sezona u klubu uspio preći cifru od 20 ligaških golova u sezoni, te se tako istakao kao napadač rijetke kvalitete.

On možda i nije bio najbrži napadač na svijetu, kao ni tehnički najpotkovaniji, ali je bio nadaren najrjeđom vještinom u današnjem nogometu – uvijek je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, kao i sjajnom završincom kojom je parirao i najboljim napadačima na svijetu. Danas se možda samo Robert Lewandowski i Luis Suarez mogu svrstati u isti koš s Militom, kada je u pitanju završnica u protivničkom kaznenom udarcu.

“Milito je temelj tima”, rekao je Javier Zanetti za svog suigrača kada je Inter oborio sve rekorde u toj nevjerovatnoj sezoni 2009/10. “On je postigao toliko toga da imam osjećaj kao da je oduvijek ovdje, ali to je tek njegova prva sezona”, dodao je Esteban Cambiasso. Čak i Zlatan Ibrahimović, kojeg je Milito zamijenio na Giuseppe Meazzi, pohvalio je njegov nevjerovatan njuh za postizanje golova. Navijači Racinga, ipak, nemaju sumnje u to tko je najveći ikada, te su na utakmicama protiv Independientea ismijavali njegovog brata navijajući da “postoji samo jedan Milito.”

Kraj se sada bliži za 36-godišnjaka, pred njim je još samo jedna jedina utakmica, iako je još uvijek jedan od najboljih igrača u argentinskom prvenstvu. Baš kao što su legendarnog Juana Romana Riquelmea navijači Boce molili da ostane u klubu, i navijači Racinga istu stvar traže od legendarnog napadača, no on želi napustiti nogomet na vrhuncu svoje moći, prije nego li fizički postane nekopetentan za ovu ligu i pokvari sliku o sebi. Ulica koja vodi do stadiona Cilindro sada nosi njegovo ime, a samo je pitanje vremena kada ćemo ga vidjeti ponovo u Avellandi na klupi svog omiljenog kluba.

U ovom trenutku je možda i kasno proglasiti Diega Milita jednim od najboljih napadača u posljednjih deset godina, zapravo, bilo bi i sebično i kasno od medija i svih nas učiniti istu stvar. No, ukoliko pitate bilo koga u Racingu, Interu, Genoi ili Zaragozi, oni neće imati nikakvih dvojbi. On nije legenda samo jednog kluba, već je na svakom stadionu na kojem je igrao krasio svojom elegancijom i smrtonosnom završnicom. Njegova popularnost u gore nabrojanim klubovima je dokaz da ovaj čovjek nije bio samo primjer na terenu, već i čovjek koji je predstavljao sebe na najbolji mogući način gdje god se nalazio i što god radio tokom svoje profesionalne karijere.

[su_betfair_200eura]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Trener ženske momčadi Leicestera dobio otkaz zbog romantične veze s igračicom

0
Willie Kirk (45), menadžer engleskog ženskog nogometnog kluba Leicester City Women, smijenjen je nakon što je interna istraga utvrdila da je prekršio pravila ponašanja....

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!