NaslovnicaVijestiOsuđen bombaš koji je napao autobus Borussije Dortmund

Osuđen bombaš koji je napao autobus Borussije Dortmund

Bombaš koji je napao autobus Borussije Dortmund u travnju prošle godine, osuđen je danas na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Bombaš Sergej W. (29), terorist koji je eksplozivnim napravama kućne izrade napao autobus nogometaša Borussije Dortmund, osuđen je danas na četrnaest godina zatvora.

Presuda je donesena 595 dana nakon terorističkog napada u kojem su ozlijeđeni neki igrači Borussije, kao i jedan policajac iz pratnje. Optužnica je glasila na pokušaj ubojstva 28 osoba, izazivanjem eksplozije.

Napad se dogodio 11. travnja 2017. za vrijeme dok se autobus s igračima Borussije kretao iz klupskog hotela “l’Arrivée” prema stadionu. Eksplodirale su tri ubojite naprave, a najgore je prošao Marc Bartra, kojem je ozlijeđena ruka.

Nogometaš je morao na operaciju, a jedan od policajaca iz pratnje zbog posljedica traume izazvane eksplozijom kasnije više nije mogao nastaviti svoju službu.

Tužioci su naveli da je on uzeo posudbu da se kladi da će pasti vrijednost akcija kluba Borussije Dortmund, a zatim je izvršio napad na autobus i pokušao da ga prikaže kao napad islamskih terorista. Dortmund je jedini njemački nogometni klub čije dionice su kotirane na berzi.

Tužioci su tražili doživotni zatvor. Međutim, odbrana je imala argument da optuženi W. treba da bude osuđen samo za izazivanje eksplozije i da treba da dobije mnogo manju kaznu.

Optuženi je priznao da je to uradio, ali je rekao da nikoga nije želio da povredi ili da ubije.

Taj 29-godišnji državljanin Njemačke koji je došao u zemlju iz Rusije sa 13 godina rekao je sudu da je pokušao da lažira napad i da je napravio eksploziv tako da se nije moglo očekivati da će bilo ko biti povrijeđen. On je uhapšen deset dana poslije napada.

Ni odbrana ni tužilaštvo nisu naveli da li će se žaliti na presudu, navodi agencija France press.

Ovaj proces protiv Sergeja W započeo je u prosincu 2017. i imao je ukupno 30 sudskih rasprava u dokaznom postupku. Državni odvjetnik Carsten Dombert zahtijevao je doživotni zatvor za opasnog bombaša.

Najnovije vijesti

Arsenal donosi revolucionarnu promjenu: Uklanja tradicionalni grb sa dresa

0
Nogometni klub Arsenal najavio je iznenađujuću promjenu za nadolazeću sezonu, nakon što su odlučili ukloniti dugogodišnji tradicionalni grb s domaće garniture dresova. Umjesto ikoničnog...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!