NaslovnicaVijestiOvako bi tim Standarda danas izgledao da nisu prodavali glavne zvijezde!

Ovako bi tim Standarda danas izgledao da nisu prodavali glavne zvijezde!

Standard iz Liježa je osvojio ligu 2008. godine, te tako prekinuo čak 25-godišnji post, nakon što su zadnji put prvaci Belgije bili davne 1983. godine. U toj sezoni 2007/08 nanizali su čak 31 utakmicu bez poraza.

benteke fellaini witsel standard

Njihov “povratak” se nastavio i sezonu kasnije, kada su ponovo završili prvi, te tako osvojili desetu titulu prvaka. Tada je izgledao se “crveni” vraćaju u pobjedničku formu koju su stekli 1960-ih i 1970-ih godina, kada su uz Anderlecht vladali belgijskom nogometnom scenom. Međutim, to se nije ostvarilo, u posljednjih par sezona su daleko lošiji od svojih rivala.

Tokom godina, na stadionu Maurice Dufrasne razvili su se neki od najvećih svjetskih talenata, a da ih sad trener Standarda Yannick Ferrera ima na okupu, njegov tim bi se nalazio na daleko boljoj poziciji od sedme. Donosimo vam izgled tima koji bi trenutno Standard imao da nije prodavao svoje “dragulje”.

standard

Na golu bi se nalazio Japanac Eiji Kawashima. On je za Standard branio na ukupno 68 utakmica tokom tri provedene godine. Za reprezentaciju Japana je skupio 71 nastup, a branio je i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi. Klub je napustio prošle godine prešavši u Dundee United.

Na poziciji desnog beka bi igrao Ronnie Stam. Ronnie je odigrao samo 30 utakmica za Standard prije nego što je prodan u NAC Bredu, jer su klubu bili potrebni novci. On je u Belgiju stigao iz Wigan Athletica, a za njegove usluge su bili zainteresovani mnogi klubovi nakon relegacije Wigana u Championship. Sa Wiganom je osvojio FA kup 2013. godine.

Na poziciji lijevog beka bi igrao Jelle van Damme, koji je za klub iz Liježa nastupio u čak 205 utakmica. Smatran je jednim od najboljih igrača kluba svih vremena, a trenutno je i kapiten. U klub je stigao 2011. godine, te je skupio preko 200 utakmica u prvom timu, u kojem još uvijek igra važniju ulogu.

Štoperski par bi činili Dante i Eliaquim Mangala. Dante je nakon prelaska iz Standarda u Bundesligu, prvo u Borussiju iz Monchengladbacha, a potom i u Bayern Mucnhen, sazrio u jednog od najboljih svjetskih štopera. Za belgijski klub je odigrao 88 utakmica, a bio je i član šampionskog tima iz sezone 2007/08 kada je konačno osvojena titula prvaka države nakon 25 godina čekanja. Krajem 2008. godine prešao je u Borussiju, i od tada je uspio još osvojiti tri Bundesligaške titule, te Ligu prvaka sa Bayern Munchenom prije nego što je prošlog ljeta pojačao redove Wolfsburga.

Elaquim Mangala je prošao Standardovu omladinsku školu. Za klub je nastupio u 77 utakmica, a za prvi tim debitovao je sa samo 17 godina. Nakon tri vrlo uspješne sezone u klubu, potpisao je za POrto 2011. godine, a u klubu iz Portugala se razvio u odličnog igrača za najveće timove. U augustu 2014. godine za čak 32 miliona funti je prešao u Manchester City. Do sada je odigrao 39 utakmica za “građane”, ali još uvijek nije pronašao pravu formu.

Na poziciji zadnjeg veznog bi igrao William Vainqueur, koji je u Standard stigao 2011. godine iz Nantesa. Francuz je za belgijski klub odigrao čak 110 utakmica u svim takmičenjima prije nego što je prešao u Dinamo iz Moskve 2014. godine za četiri miliona funti. Nakon sjajnih nastupa u Rusiji, Vainqueur je prešao u talijansku Romu prošle godine, u čijem je dresu ubilježio 15 nastupa.

Na poziciji centralnog veznog bi igrao Marouane Fellaini. Visoki veznjak je prešao u Premier ligu nakon vrlo dobrih nastupa u Standardu, a u Everton ga je doveo David Moyes za 15 miliona funti. Marouane je za Standard odigrao 64 takmice, te postigao devet golova. Brzo se uklopio na engleski način igre zahvaljujući zavidnoj visini i fizičkoj snazi, te je nakon pet godina provedenih u Evertonu prešao u Manchester United 2013. godine. Za “crvene vragove” je odigrao 54 ligaške utakmice, te je od ove sezone prvi izbor Louisa van Gaala u veznom redu Manchester Uniteda.

Drugi veznjak je Steven Defour. Belgijanac je u klub stigao davne 2006. godine, te je ukupno odigrao 165 utakmica u crvenom dresu. Čak je imenovan i kapitenom u svojoj drugoj sezoni, sa samo 19 godina. Defour se u Standardu zadržao pet godina, prije prelaska u Porto 2011. godine. Bio je član Standardovog tima koji je osvojio dvije uzastopne titule prvaka Belgije između 2007. i 2009. godine. Nakon dolaska u Portugal, on je nastavio sa vrlo dobrim igrama, što nije prošlo neopaženo, te se on vratio u Belgiju 2014. godine, ali ovaj put u Standardovog velikog rivala Anderlechta, u koji je stigao za šest miliona eura iz Porta. Do sada je za Anderlecht skupio 48 nastupa.

Treći veznjak je Axel Witsel, koji je za Standard odigrao 181 utakmicu u svim takmičenjima, te postigao čak 42 gola. Činio je vezni red zajedno sa Stevenom Defourom u sezonama u kojima je Standard bio prvak. Također je osvojio i kup u sezoni 2010/11. Nakon pet godina u Belgiji, Witsel je prešao u Benficu 2011. godine, ali tamo se nije dugo zadržao. Nakon samo jedne sezone u Portugalu, Witsel je prešao u ruski Zenit 2012. godine, gdje je do sada odigrao 142 utakmice, te postigao 19 golova.

Napadački dvojac bi činili Batshuayi i Benteke. Michy Batshuayi je jedan od najvećih nogometnih talenata, a profesionalnu karijeru je počeo upravo u Standardu 2011. godine, za koji je u 97 odigranih utakmica postigao 39 golova. Nakon tri godine provedene u klubu, 2014. godine je prešao u francuski Marseille, gdje je nastavio postizati mnogo golova. 22-godišnjak je već dva puta nosio nacionalni dres, te postigao isto toliko golova, a nagađa se da bi uskoro mogao pojačati neke od najboljih klubova u Europi.

Drugi napadač bi bio Christian Benteke. Benteke je u Standard stigao 2009. godine iz Genka. Tokom dvije godine provedene u klubu, Belgijanac je skupio samo 18 nastupa. Većinom je bio na pozajmicama, a 2011. godine ponovo se vratio u Genk, za koji je u sezoni 2011/12 postigao 20 golova u 41 utakmici u svim takmičenjima. Njegov talenat je primjetila Aston Villa koja ga je dovela za 7 miliona funti. Nakon tri sezone u Villi, za koju je postigao 49 golova u 101 nastupu, Benteke je prešao u Liverpool za čak 32,5 miliona funti, dok ga je Standard pustio u Genk za samo 700,000 funti.

Klupa: Sinan Bolat, Oguchi Onyewu, Daniel Opare, Dieumerci Mbokani, Reza Ghoochannejhad, Tal Ben Haim, Birkir Bjarnason.

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Milan prodaje dva ključna igrača za 200 milijuna eura!

0
Nakon nedavnog poraza Milana od Intera u posljednjem derbiju, uz činjenicu da je Inter tim trijumfom osvojio svoj 20. naslov prvaka u povijesti, žestoko...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!