Prozvan nasljednikom Cristiana Ronalda: Da li će ikada dostići svoj potencijal?

Prozvan nasljednikom Cristiana Ronalda. Bivši menedžer Ian Holloway je tvrdio da je Zaha mogao postati sljedeći Cristiano Ronaldo. Ipak, nakon poteškoća u Manchester Unitedu nije sigurno da li će krilo Crystal Palacea ikad dostići svoj potencijal. Uz pomoć Hollowaya, Adam Bate izučava karijeru koja je mogla otići na bilo koju stranu.

Prozvan nasljednikom Cristiana Ronalda

Igrala se uzvratna utakmica Capital One Cupa i Crystal Palace je upravo osigurao pobjedu protiv Shrewsbury Towna nakon produžetka. Ryan Woods je na kratko pomislio na pobjedu League Two, ali na kraju su ih umorne noge izdale i Crystal Palace je slavio rezultatom 4 – 1.

Samo nekoliko ljudi je ostalo u sobi za konferencije na Selhurst Parku te noći. Neki od onih koji su još uvijek slavili su se nadali nečem poučnom. Uzimajući u obzir njihovo raspoloženje gostujući menedžer je sa srećom održao konferenciju. Svjedočio je jednom posebnom momentu.

“Mogu samo da kažem, Zaha”, započeo je Micky Mellon. “On je čudo prirode. Ne znam da sam ikad u životu svjedočio  nečem sličnom. Trčao je tolikom brzinom u zadnjim minutama produžetaka kao da je utakmica tek počela. Da imam Wilfrieda Zahu na svojoj strani izgledali bi kao potpuno drugačiji tim.”

Mellon nije prvi menedžer koji je ostao zadivljen Zahinim sposobnostima i sudeći prema partijama koje pruža ove sezone u dresu Crystal Palacea, lista zadivljenih menedžera raste. Ian Holloway je već ranije svjedočio Zahinimsposobnostima i može se samo nasmijati Mellonovoj reakciji.

“On je prirodni sportista i vještine koje je trenirao cijeli život su očaravajuće”, izjavio je Holloway za Sky Sports. “Nikad nisam vidio da neko može da manipuliše loptom kao on, njegov nivo spopobnosti se može mjeriti s genijalnošću. Nikad ne znate šta može da uradi, jer je u stanju da uradi sve s loptom.”

1

“On je čudo prirode i u stanju je da prebacuje težinu s lijeve na desnu stranu nevjerovatnom brzinom i kad prođe s loptom pored vas, niste u stanju da ga sustignete. Kad bi ste ga usporedili s autom, način na koji bi dostizao brzinu od 0 do 60 je prosto nevjerovatna. Jednostavno brži od svih ostalih automobila.”

“Na početku sam smatrao da je to isuviše arogantno, ali nakon toga sam uvidio da je zapravo istina”, dodaje Holloway. “U jednoj utakmici je napravio nešto što nikad do sad nisam vidio. Lagano je prebacio loptu na glavu Danny Murhyja i Danny se potpuno izgubio. Nije znao gdje se lopta nalazi niti kako je Wilf uspijeo da je dobaci do njega.”

“Jednostavno je volio tu igru. Smijao bi se kad bi mu takvo nešto pošlo za rukom, ili u ovom slučaju, nogom. Izgledao je tako nevino i sretno. Dok je igrao za Crystal Palace stvari koje bi radio na treningu su ostavljale njegove saigrače aplaudirajući, neke od nas bi ostavljao u smijehu, jer ono što je on radio je bilo nevjerovatno dobro.”

“U običnoj situaciji gdje bi ste dali nekom loptu i rekli mu da predribla odbrambenog igrača, nikad nisam vidio nešto takvo, bila je radost gledati ga. Nije to radio svaki put kada bi imao loptu. Jefferson Montero iz Swanseaja je vjerovatno konstantniji od njega, ali platio bi da gledam stil kojim Zaha prolazi ljude.”

Istina je kad kažem da je malo igrača poput Zahe. Njegove vještine driblinga pomiješane s brzinom koju je posjedovao su izgledale nestvarno i odbrambeni igrači Premier lige su htjeli da ih izbjegnu na svakom koraku.

U nadolazećem vikendu, Zaha zauzima drugo mjesto u uspiješnim driblinzima u Premier Ligi, odmah iza Montera, uzimajući u obzir da je proveo manje minuta od ostalih top 10. Također se ubraja među deset najboljih kreatora prilika u Premiershipu.

Povratak koji je ostavio Alana Padrewa zadivljenog. Za čovjeka koji je željan sličnom stilu igre Zahina forma je testament Padrewovog utjecaja, ali čak i on se suzdržava kad su komplimenti u pitanju, radije koristi riječi pažnje.

“Kada je Zaha u pitanju, on je fantastičan fudbaler”, rekao je Padrew u septembru nakon utakmice s Tottenhamom. To je bio uvod u kritike koje će biti mnogo poznate Davidu Moyesu i Louisu van Gaalu.

2

“Pokušavao sam da mu objasnim da je svaki trenutak u svakoj utakmici bitan. Stvar je u koncentraciji, želji za napadom i odbranom, kretanjem i svemu što veliki igrači posjeduju. Nažalost, on to nije shvatio.”

Zaha nije bio starter u idućoj utakmici s Watfordom, ali nakon što je ušao sa klupe, postigao je pobjedonosni gol iz penala i podsjetio sve na svoje lukavstvo. “Nadam se da je naučio lekciju i da ne smije dozvoliti da mu standardi opadnu”, rekao je Padrew.

Ipak, sljedeće sedmice je uslijedio novi potop i Padrew je ubrzo govorio o potrebi za “buđenjem”. Dodao je: “Ne postoji mnogo igrača poput Wilfa koji su u stanju da tako dobro igraju protiv drugih.”

Često se dešavalo da su kritike formulisane u pohvale, ali poruka je bila jasna. I tako sjećanja počinju da se miješaju. Tu je nastala priča da se Zahapojavio na pripremama Manchester Uniteda.

Izvještaji koji su pratili Zahu dok je igrao za U-21 reprezentaciju Engleskena Evropskom prvenstvu 2013. su također neprihvatljivi. Iako je bio u stanju da igra za reprezentaciju 2015. godine, Gareth Southgate mu je ipak dao nogu, nije bilo mjesta za Zahu na St. George Parku.

Ali ipak bilo bi isuviše glupo odustati od Zahe tek tako. Njegov talenat je ogroman. Ipak, Holloway vjeruje da je jedna prilika već izmakla. “Da Sir Alex Ferunson nije otišao u penziju Wilfried Zaha je mogao biti idući Cristiano Ronaldo, iskreno vjerujem u to.”

“U to vrijeme bio je igrač o kojem se najviše pričalo na Otoku. Vjerovatno je to bio prevelik pritisak za njega, nije bio dovoljno zreo da se nosi s tim. Fergie me pitao da li je sposoban da dobije utakmicu na najvećem nivou i ja sam rekao, definitivno samo ako shvati svoju ulogu kad nema lopte.”

“Ono što on treba da nauči, jeste kad da koristi svoje vještine, a kad da doda loptu. Također treba da nauči kako da se kreće kad lopta nije u njegovom posjedu. Uvijek sam mu govorio da zabije golove krećući se u šesnaestercu, ali je on uvijek čekao da lopta dođe do njega, čekao je da mu suigrači dodaju loptu.”

“Trebao je da radi na tri stvari. Nisam mogao da radim s njim na lopti, kad je u tom području već bio genijalac, ali sam pokušavao da ga naučim kako otići po nju i osvojiti loptu. Da svojim kretanjem napravi sam sebi prostor i da svojom strukturom pomogne timu. I dalje sam ubijeđen da može sve to sa savlada, ako ima volju za radom.”

Hollowayjeva presuda je uvjerljiva i Padrew je ostao zatečen zrelošću Zahe u nedavnom intervjuu koji je dao za novinare. “Očigledno je da su njegovi ljubitelji i dalje spremni da vjeruju u njega, dobar je momak. Vjerovatno i previše”, zaključio je Holloway.

Uzimajući u obzir da je napunio 23 godine prošle sedmice, vrijeme je da se Zaha pokaže na pravi način. Vrijeme je da se pokažu njegove sposobnosti koje su zadivile iskusne posmatrače kao što su Mellon i Holloway. Da dokaže da one nisu čudo prirode i da je sposoban da ih pokaže iz sedmice u sedmicu. Vrijeme je da Zaha pokaže sav svoj potencijal.
[touchcarousel id=’1′]

Bale

U Real Madridu donijeli odluku o budućnosti Benzeme i Balea

Već duže vremena španjolski i engleski mediji pišu o budućnosti zvijezda Real Madrida Karima Benzeme i Garetha Balea, koji nisu na svom nivou ove sezone. Benzema je posebno kritikovan, s ....

Zlatanov povratak za SP: Suigrači nisu baš oduševljeni tom idejom

Zlatanov povratak za SP je pod znakom pitanja, on sam je ostavio to pitanje otvorenim, dok izgleda da njegovi nekadašnji suigrači i nisu baš oduševljeni tom idejom… Ako budem htio ....

Wenger

Arsene Wenger poručio upravi Arsenala tko bi ga trebao naslijediti

Iz Arsenala je danas na službenoj stranici potvrđeno kako će legendarni trener Arsene Wenger napustiti Emirates na kraju sezone, nakon više od 21 godine provedene u londonskom klubu. Mnogi engleski ....

Alarmantno stanje u Manchesteru: Paul Pogba “dobio” NOŽ U LEĐA?!

Stvari koje se događaju na Old Traffordu nikako ne idu na ruku najvećoj zvijezdi i najskupljem igrači Uniteda, Paulu Pogbi. Ove sezone Francuz je već nekoliko puta došao u sukob ....

Evo kako je Fabregas reagovao na odlazak Wengera iz Arsenala

Na službenoj stranici Arsenala danas je potvrđeno kako će njihov dugogodišnji trener Arsene Wenger nakon skoro 22 godine napustiti klub na kraju ove sezone. Mnogi igrači i kolege treneri su ....

Oznake: