NaslovnicaScout ReportScout report: Momak sa Rive - Nikola Vlašić

Scout report: Momak sa Rive – Nikola Vlašić

Scout report: U današnjoj rubrici Scout report predstavit ćemo vam veliku, možda i najveću nadu hrvatskog nogometa, dojučerašnjeg člana Hajduka, a sada Evertona, Nikolu Vlašića. Hrvatska će nakon Blanke, njegove sestre dobiti još jednu planetarnu zvijezdu iz porodice Vlašić!

Scout report

Ime i prezime: Nikola Vlašić
Klub: Everton
Pozicija: veznjak

Datum rođenja: 4. 10. 1997
Mjesto i država rođenja: Split, Hrvatska
Državljanstvo: Hrvatsko

Visina: 178 cm
Težina: 80 kg
Jača noga: obje

[su_no1forfootball]

Nikola Vlašić je prije nekoliko dana napunio 20 godina, ali već je stigao do ekipe Evertona, nakon sjanih partija u dresu Hajduka u prošloj sezoni. To je talenat o kojem Hrvati pričaju poslednjih deset godina od kada se snimak osmogodišnjeg Nikole pojavio na internetu.

Njegova porodična pozadina je poznata. Sestra Blanka je najveći hrvatski atletičar svih vremena, sa svojim ocem Joškom, je redovno trenirala, a to isto je radio i Nikola Vlašić i to je ono što ga je izdvajalo od svojih vršnjaka. Red, rad i disciplina, koju je naslijedio od sestre i oca.

Ako je Ante Kostelić poznat da je  napravio dvije skijaške legende,  Joško Vlašić je na dobrom putu da iz svoje porodice iznjedri i odličnog nogometaša, nakon što mu je to pošlo za rukom sa Blankom Vlašić.

Početak i razvoj

Između Blanke i Nikole, koji su najstarije i najmlađe dijete Joška Vlašića, ima 14 godina razlike. Svi su rođeni u Splitu i podignuti kao veliki obožavatelji Hajduka. Njegov otac je bio uspješan sportaš koji osvojao medalje na Mediteranskim igrama 1979. godine u Splitu i 1983. godine u Casablanci.

Kasnije, kao trener, trenirao je kćerku Blanku, koja je jedna od najvećih sportista u poslednjoj deceniji Hrvatske. Dvostruki je svjetski prvak a takođe ima srebrnu i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara u Pekingu i Rio de Žaneiru. Mama Venera je bila također sportista te je igrala košarku i u biathlonu je bila državna prvakinja. Jedna jabuka po imenu Nikola ne može pasti daleko od drveta!

Otac je počeo da ga induvidualno trenira kada je Nikola imao četiri godine, ali u devetoj godini počelo je da redovno igra fudbal u malom klubu Omladinac Vranjić. Ostao je tamo do dvanaeste godine kada se preselio u Hajduk. Konstantno je igrao sa starijim uzrastima, a u sezoni 2013-2014 je zajedno sa Andrijom Balićem potpisao profesionalni ugovor nakon fenomenalnih partija u juniorskoj selekciji.

Već sa 14 godina, počeo je da igra za reprezentaciju Hrvatske do 16 godina. Njegov talenat više nije bio misterija te je bio na eadaru svih velikih klubova. U sezoni 2014-15 je debitovao za prvi tim Hajduka, u stilu najvećih dragulja: na evropskoj utakmici u Irskoj u Dundalku protiv istoimene ekipe je postigao pogodak i pomogao njegovom timu da ostavri pobjedu od 2:0 u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Postao je najmlađi strijelac u historiji Hajduka.  Imao je 16 godina i devet meseci. U podmlađenom Hajduku, za njega je bila rezervisana važna uloga. U prvom dijelu sezone, zaigrao je i po prvi put u HNL-u, a tokom sezone postepeno je preuzimao ulogu vođe na terenu. Sezonu je završio sa 27 nastupa u HNL-u uz tri postignuta gola.

Interes velikih klubova je rastao, a Tottenham je u potrazi za “novim Modrićem” pokazao interes za Vlašića, ali on je odlučio ostatti u Hajduku.

[su_no1_for_tennis]

Nastavio je redovno igrati za Hajduk i u sledećoj sezoni, a kada je 2016. godine ponovo dobio ponudu od engleskog kluba, otac Joško je još jednom rekao da je Niksija, kako zovu kući, prerano pustiti da ide. “Imali smo ponudu engleskog kluba, konkretnu ponudu, koji bi ga odmah uvrstio u prvi tim. Imena neću otkriti, bio bi to najveći transfer u povijesti Hajduka. Nakon konsultacija smo u porodici odlučili da je prerano. Ne zbog toga, jer sumnjamo u njegov kvalitet, nego zato što verujemo da u Hajduku može napredovati. ”

Zrelo razmišljanje u vrijeme ludih transfera, igrača svih starosnih kategorija. Otac Vlašić, prema sinovoj karijeri je realan i ambiciozan u isto vrijeme: “… Naravno da smo svjesni da takve ponude možda više nikada nećemo dobiti, ali ja sve što radim radim sa uvjerenjem da je tako bolje. Tako će i ovaj put da bude.”

Nikola je već debitovao za izabranu selekciju Hrvatske do 21 godine, a u martu ove godine, sa 19. godina je i prvi put zaigrao za Hrvatsku reprezentaciju, na prijateljskom meču protiv Meksika, na terenu je proveo svih 90 minuta.

Stil igre

Vlašić je ofanzivni veznjak koji takođe može igrati na krilu. Njegova glavna karakteristika je da kombinuje tehničke sposobnosti sa izuzetnim fizičkim sposobnostima. Njegov prirodni dar, u kombinaciji sa sistematskim treningom koji je vodio njegov otac, ponudio je izuzetno zanimljiv proizvod.

“Kad je imao tek godinu dana, postalo je jasno da je Niksi motorično čudovište”, prisjeća se Josko Vlašić. “On je kompaktan i čvrst. Prije tri godine je skočio sa visine od tri metra bez zaustavljanja i nastavio trčanje. Uvijek je bio i izuzetno konkurentan, poraz nije želio da prizna.”

Kao klasični ofanzivni veznjak, prirodno brz i moćan u igri jedan na jedan, Vlašić je savremeni igrač. Ipak, u Hajduk, koji je u posljednjih nekoliko godina u sijeni  Rijeke i Dinama, često je kritikovan od hrvatske javnosti, bez obzira na konstantne partije sa samo 19. godina.

“Ja radije igram na poziciji ‘polšpice’. Moj idol je Kun Aguero.”, kaže Nikola kojeg treneri uvijek migriraju između centralne i krilne pozicije. “Mislim da u sredini mogu najviše ponuditi. Dobro sam igrao na krilu i u vrhu napada, ali se uvijek nekako izgubim. Uglavnom, volim da imam loptu u svom posjedu i da organiziram igru. Znam da moram popraviti odbranu. To će biti moj naredni korak . ”

Javnost uvijek ima ogromna očekivanja od mladih i talentovanih igrača i često im ne daju vrijeme potrebno za razvoj. “Kada sam počeo da igram za prvi tim Hajduka nisam bio ni svjestan šta se dešava oko mene. U mojoj glavi i dalje sam bio kadet. Sva ta pažnja oko mene me je zbunila, ali mi se svidjelo. Naša okolina je takva da neki samo priznaju golove, a za mene je najvažnije da sam igrao dobro. Kada izgubite utakmicu, i odigrate loše, sve dobre stvari vam zaborave. Nije lako biti igrač Hajduka. ”

Prognoze za budućnost

Krajem ljeta u Split su stigli predstavnici Evertona i jasno dali do znanja upravi Hajduka da žele Nikolu u svojoj ekipi. Tada, skoro kao 20-godišnjak sam je donio svoju odluku i izrazio želju da karijeru nastavi na većem nivou. Cijena transfera, prava sitnica. Najveći transfer u historiji Hajduka. Liverpulčani su za njega iskeširali 10 miliona funti a za Everton je već debitovao i polako ali sigurno se svojim igrama nameće treneru Ronaldu Koemanu.

Hrvati od njega dosta očekuju i to s pravom. Kada sa 20 godina možete podnijeti napore Premier lige, kada imate tehniku, pregled igre i brzinu, možete reći da ste kompletan igrač. To za sebe može reći i Nikola, ali poznavajući njega i njegovu pordicu, uvijek skroman momak će vrijedno trenirati a komplimente prepustiti drugima.

[su_live_koeficijenti]


Uz nogometne vijesti na Svijet Kladjenja portalu svakodnevno možete naći i analize utakmica, besplatne tipove i prijedloge. Ukoliko želite više besplatnih tipova i analiza, posjetite naš forum na kojem svakodnevno postavljamo besplatne analize i tipove iz raznih vrsta sportova. Banner ispod će vas odvesti do našeg foruma. Jednostavnim klikom do besplatnih tipova. Hvala vam i sretno! Kladjenje forum

 

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!