NaslovnicaVijestiScout report: Xadas

Scout report: Xadas

Najbolji igrač portugalske generacije 1997. godine ne dolazi iz Benfica, Porta ili Sportinga. Fenomenalni ofanzivni veznjak Xadas je kreativni ljevičar koji će najvjerojatnije uskoro do vrha napuniti blagajnu Brage.

Scout report

Ime i prezime: Bruno Alexandre Vieira Almeida
Klub: Braga
Pozicija: krilo

Rođenje: 02. decembar 1997
Mjesto i država rođenja: Oliveira de Azemeis, Portugal
Državljanstvo: portugalsko

Visina: 179 cm
Težina: 72 kg
Jača noga: lijeva

Novi zlatni dječak portugalskog nogometa prošao je trnovit put do trenutnog statusu. Porto ga je odbio u ranim tinejdžerskim godinama, pa je morao proći kroz sporedne ulice za proboj na velikoj nogometnoj sceni.

Xadas je igrač nadahnuća, tehnički fenomenalan i igrač neograničene ideje. Rođen je da ga se voli sa tribina. On je ‘yoga bonito’ igrač. Igrači poput Xadasa privlače ljude na tribine i vraćaju vjeru u nogomet.

 Počeci i razvoj

Porto ga je imao, ali je propustio. Xadas je rođen u gradu Oliveira de Azemeis, koji pripada širem području grada Porto. Počeo je igrati nogomet u petoj godini u lokalnom klubu Milhoeirense i preselio se u Porto u starosti od 11 godina, kao i svi talenti iz tog okruženja. U mlađim uzrastima portugalskog diva ostao je dvije godine, a u dobi od 12 godina bio je “višak” pa se preselio u trećeligaša Sanjoanensea. Četiri godine kasnije, Braga je primijetila njegov talent, a 2014. godine doveli su Xadasa u svoju ekipu, a Sanjoanense je dobio rekordnu odštetu od 100.000 eura.

>> Transfer glasine: Thomas Tuchel želi preuzeti samo jedan klub, Liverpool pokazao interes za nogometaša PSG-a, Lemar na ljeto definitivno napušta Monaco

Xadas je prvo igrao za mlađe uzraste Brage i privukao pozornost šire javnosti po prvi put u sezoni 2016./17 kada je u drugoj ligi za Bragu B postigao 11 golova u 30 utakmica. U to je vrijeme već bio stalni član portugalske reprezentacije do 20 godina, s kojom je također igrao na Svjetskom prvenstvu U20 prošlog ljeta u Južnoj Koreji. Portugalski tim je došao do četvrtfinala, a Xadas je mnogima zapao za oči s sofisticiranom tehnikom, asistencijom i dva gola u osmin finala protiv Korejaca.

[su_live_koeficijenti]

U to se vrijeme Braga već pripremala za njega u prvom timu. Nakon što je sakupio nekoliko nastupa u prvoj ligi sezonu ranije, u tekućoj sezoni postao je važniji član početne postave. Već u drugom krugu protiv Portimonense, postigao je svoj prvi gol u ligi a sa Bragom je odigrao devet europskih susreta I nastupao u grupnoj fazi Europske lige.

Xadasu je pomoglo to što je ove sezone prvi tim Brage preuzeo Abel Ferreira, koji je prošle godine vodio drugi tim. On je tinejdžer (20 godina je napunio tek u decembru) posvetio značajnu ulogu i Bragu preoblikovao u napadačku ekipu. Također, u ovoj sezoni Braga, se nalazi iza velike trojke a na 26 utakmica postigli su čak 58 golova, više od Sportinga i manje od vodećeg Porta i Benfice. Napadački stil nogometa je kao stvoren za Xadasa. „Naravno, to je plus za mene što znam trenera od ranije. No, svi smo morali početi od nule. ”Mister” se nije promijenio. Njegov način treniranja i filozofija su ostali isti”, kaže on.

Čak je i poznati britanski nogometni magazin FourFourTwo prepoznao njegov raskošan talent. Našao se na popisu stotinu najboljih mladih igrača na svijetu u 2017. Godine gdje je zauzeo 21. mjesto.

Stil igre

Xadas se najbolje osjeća na poziciji ofanzivnog veznog igrača, a li u seniorskom nogometu se preselio na krilo. Dakle, sada kao ljevak igra na desnom krilu, prodire prema centru, te asistira ili postiže pogodke. „Bragini igrači moraju riskirati i preuzimati odgovornost, a Xadas to radi. Takav igrač je potreban svakom klubu”, rekao je Ferreira.

To je vrlo inteligentan igrač s velikim tehničkim sposobnostima. On koristi svoju inteligenciju pri prodoru i driblinzima, a pomaže mu izvrsna kontrola lopte i brzina. U drugoj ekipa u prošloj sezoni je pokazalo svoje golgeterske sposobnosti koje barem za sada na najvišoj razini još nisu došle do izražaja. Ako želi postati vrhunski igrač i krilo, te će morati poboljšati.

[su_cashout]

„Ja sam igrač s kvalitetnim pasom, dobro driblam i imam jak udarac. Ali ja sam još uvijek vrlo mlad, tako da mogu još napredovati”, kaže Xadas, te dodaje da je vrlo sličan Mesutu Özilu, te da rado prati Modrića, Thiaga Alcantaru, Isca i Davida Silvu. Njegov idol iz djetinjstva je Ronaldo. Međutim, “pravi”  Ronaldo. Il fenomeno. U ranoj fazi karijere ima najviše ciljeve. „Želim da budem prepoznat za svoj stil igre, želim igrati u Ligi prvaka i osvojati najveće trofeje u klubu i reprezentaciji.”

Prognoze za budućnost

“Nemam klub o kojem sanjam”, rekao je Xadas, koji je već dobio ponude od tri najveća portugalska kluba. Prošlog ljeta se govorilo o njegovom transferu u Benfica. Najveća prepreka bila je naknada: u ugovoru postoji klauzula od 25 milijuna eura!

Benfica je Bragi 2016. godine za tadašnju prvu zvijezdu momčadi Rafa Silvu platila 16 milijuna eura. Transfer Xadas bio bi gotovo deset milijuna teži. Iako prvi junak ove priče nije opterećen glasinama. “Ne zanimaju me glasine. Imam petogodišnji ugovor s Bragom”, rekao je Xadasu.

No, portugalski divovi nisu jedini fanovi ovog mladića. On je također na radaru Lazia i Monaca, koji je uvijek na lovu za najdragocjenije igrače na svijetu. Xadas podsjeća na još jednog portugalskog igrača kojeg je Monaco otkrio, razvio i proda: današnju zvijezdu Manchester Cityja Bernarda Silvu.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!