NaslovnicaVijestiSud: Policija je kriva za tragediju na stadionu Hillsborough

Sud: Policija je kriva za tragediju na stadionu Hillsborough

Policijski propusti i pogreške doveli su do katastrofe na stadion Hillsborough i smrti 96 navijača, koji su “nezakonito ubijeni”, odlučila je porota u sudskoj istrazi o tragediji u Engleskoj iz 1989. godine.

Hillsborough

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dvije godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.Također, porota je odlučila i da navijači Liverpoola nisu pridonijeli tragediji na stadionu 1989. godine. U to vrijeme, FA (Engleski nogometni savez) je birao neutralne stadione za odigravanje finala FA Kupa i odluka je pala na Hillsborough

Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu 15. travnja 1989. godine.

Policija je tada otvorila vrata Hillsborougha da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog vala poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

Originalna presuda o iznenadnoj smrti poništena je 2012. godine i naređena je nova istraga poslije višegodišnje kampanje obitelji žrtava. Porota je razmatrala 14 pitanja koje je postavio liječnik sudske medicine i potvrdno odgovorila na 13, među kojima i na pitanje da li su greške policije “izazavale ili doprinijele” situaciji koja je dovela do rušenja tribine i da li su nedostaci na stadionu utjecali na nesreću.

[su_sportingbet]

Zaključeno je i da je policija tada zakasnila s proglašenjem odluke da se radi o žurnom incidentu, pa je zbog toga kasnila i hitna liječnička služba.

Kada je objavljen zaključak o nezakonitom ubojstvu, obitelji žrtava i odvjetnici su se grlili i uzvikivali “konačno” i “aleluja”. Tragedija na Hillsborough smatra se jednom od najvećih u istoriji nogometa, kao i cijelog sporta.

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!