NaslovnicaVijestiTalentovana škola: Od prodaje igrača u zadnjih deset godina više od 500...

Talentovana škola: Od prodaje igrača u zadnjih deset godina više od 500 miliona eura!

Talentovana škola Porta, kluba koji je u zadnjoj deceniji zaradio nešto više od milijardu KM. Jedna milijarda KM je izuzetno velika svota novca. Znate li da je Porto u posljednjih desetak godina u svoju kasu ostavio više od 500 miliona eura?

Talentovana škola

Čudo iz glavnog grada Portugala svake godine napravi jedan, ili više, velikih transfera, a tajna je u sjajnom skautingu igrača koji su veliki talenti u južnoameričkim ligama.

Analizom svih igrača stigli smo do TOP 10 prodaja Porta:

10. Joao Moutinho

Centralni veznjak je dugo vremena proveo u Portu, odakle se probio i do reprezentacije Portugala, ali i nakon godina saradnje za sjajnih 25 miliona eura je prodat u Monaco.

[su_bet_at_home_1]

9. Paulo Ferreira

Stoper koji je bio prva akvizicija Mourinha prilikom preuzimanja Porta. Bila je to 2004. godina kada je Porto osvojio Ligu prvaka, a Ferreira je odigrao sve minute za Porto, što je dovoljan dokaz o kako kvalitetnom igraču se radi. Nakon što je Mourinho preuzeo Chelsea, Ferreira za 20 miliona eura prelazi u Chelsea gdje ostaje u narednih devet godina, ostavljajući mnogo ‘plići’ trag nego u Portu. Sa Chelseajem je osvojio tri ligaške titule, šest kupova, Europa ligu i Ligu prvaka.

8. Riquardo Quaresma

Fantastični veznjak je naprosto planuo u Portu, gdje je imao jedan veliki problem. Kroz karijeru u Portugalu je okarakterisan kao jako sebičan igrač, zbog čega je za 25 miliona eura prodat u Inter. Peh za Ricarda je uslijedio nakon dolaska Mourinha u Inter, gdje mu nije pružio željenu minutažu. Quaresma se dugo vremena mučio i sa povredama, a danas osrednje partije pruža u Turskoj, u dresu Bešiktaša.

7. Pepe

U Realu se i danas za pojam agresivnog igrača prstom upire u Pepea. Portugalski stoper je u dugoj karijeri za Real dobio samo pet crvenih kartona, što je ipak objektivan pokazatelj igre ovog sjajnog stopera. Pepe je u Real stigao krajem 2004. godine za 30 miliona eura, a kroz deceniju igre u Madridu je stigao do prve postave. Dolaskom Varanea, Real Madrid se već određeni period navikava na odsustvo Pepea u odbrani.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

6. Hulk

Super snažni igrač plavo-bijelih je postigao 54 golova u 99 utakmica za Porto, čime je isplivao u sami vrh najkvalitetnijih napadača u to vrijeme. Nakon što je Porto objavio da je prihvatio ponudu od 40 miliona eura niko nije mogao pomisliti da se radilo o ruskom Zenitu. Do sada, Hulk je u 85 utakmica uspio postići 46 golova, a i danas je riječ o želji najvećih svjetskih klubova.

5. Anderson

Atmosferu koju Porto zna napraviti oko jednog igrača najbolje je pojasniti na Andersonu. Za samo 18 mjeseci Porto je na Andersonu zaradio 32 miliona eura, svrstavajući ga u red najkvalitetnijih veznjaka u Europi. Anderson je u Manchesteru podigao četiri ligaška trofeja i trofej Lige prvaka, ali nikada nije pružio igre kakvim ga je Porto okarakterisao.

4. Ricardo Carvalho

Činjenica je da 30 miliona eura i danas predstavlja veliku sumu novca za transfer jednog stopera. Chelsea je još 2004. godine za Carvalha izdvojio tu sumu novca. Novac se, ruku na srce isplatio, jer je Ricardo u Chelseaju pružio fantastične partije, ali nakon toga i u Real Madridu. Sa 38 godina, Carvalho i danas igra na visokom nivou za Monaco.

3. James Rodriguez

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine je bila posljednja provjera kvalitete jednog od najvećih fudbalera koje je Kolumbija ikada imala. U Porto je sabrao 63 utakmice te postigao 25 golova, nakon čega je ‘u paketu’ sa Moutinhom prodat Monacu za 45 miliona eura. Samo godinu kasnije Monaco Jamesa prodaje u Real za nevjerovatnih 80 miliona eura.

[su_bet365_watch_live_football_mali]

2. Radamel Falcao

Zvijezda koja bi i danas tresla mreže diljem Europe je doživjela ono čega se svaki sportista boji, tešku povredu koljena. Još kada je stigao iz River Platea znalo se da će Radamel jako brzo napustiti Porto za ogromnu svotu novca. Sjajni Falcao je u 51 utakmici za Porto postigao 41 pogodak, te prodat za 45 miliona eura u Atletico Madrid, sa kojim kasnije osvaja Europa ligu. U Madridu je odigrao 68 utakmica i postigao sjajna 52 gola, nakon čega je prodat u Monaco, a kasnije prodat u Manchester i Chelsea. Povreda je uticala, da Radamel danas ‘grije klupu’ kod Mourinha u Chelseaju.

1. Deco

Možda svota od 21 miliona eura nakon prodaje Deca i ne izgleda tako velika, ali kvalitet koji je posjedovao ovaj sjajni veznjak je ogroman. Scolari ga je strpao u ‘isti koš’ sa Ronaldom i Messijem. Nakon tri ligaške titule, titulom u Europa ligi i Ligi prvaka, Deco se seli u Barceloni. U istoj godini Deco je bio drugoplasirani igrač u izboru za Zlatnu loptu. Na Nou Campu je osvojio dva puta špansku ligu, te još jednom Ligu prvaka. Nakon Barcelone slijedi odlazak u London a nakon toga povratak u Fluminense.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!