NaslovnicaVijestiTelegraph Sport: Najboljih 20 europskih stadiona.

Telegraph Sport: Najboljih 20 europskih stadiona.

Poznati britanski list Daily Telegraph izabrao je 20 najboljih europskih stadiona u svakom pogledu, a mi vam prenosimo njihov izbor. Pa krenimo…

20. Marakana Stadium, Belgrade.

maxresdefault (640 x 400)

Dom Crvene zvezde možda nije najveći stadion na kontinetu, ali je sigurno jedan od onih sa najboljom atmosferom. Djeluje zastrašujuće kada su navijaši najglasniji. Meč između Crvene zvezde i Partizana na Marakani je za srčani udar.

19. Parc des Princes, Paris.

parcdesprinces-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Jedan od stadiona sa najvećom istorijom u Europi, iako se koristi od strane fudbalskog kluba – Paris Saint Germain. Stadion je postojao na ovom mjestu još od 1800. godine, ali ovo je redizajnirana verzija otvorena 1972. godine. Bilo je to avangardno djelo. Ima sjajnu atmosferu, u velikoj mjeri zahvaljući stanovnicima ‘Tribune Boulognea’.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

18. St James’ Park, Newcastle.

stjames-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Vjerovatno najdramatičniji stadion u Engleskoj, smješten na brežuljku sa pogledom na grad, te je u najboljem izdanju i jedan od najviše atmosferičnjih. Putovanje sa željezničke stanice do stadiona, ulice preplavljene sa crno-bijelim majicama, postalo je nešto kao ‘nogometni kliše’, ali i dalje ništa ne gubi od svoje moći, pogotovo na dan utakmice.

17. De Kuip, Rotterdam.

dekuip-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Nije ‘najviše cool’ stadion u Holandiji, ali često je najglasniji – pogotovo kada igraju protiv Ajaxa. Klaustrofobičan dizajn – ime stadiona se prevodi kao – ‘Kada – vrhunska buka.

16. San Paolo, Napoli.

sanpaolo-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

15. Vicente Calderon, Madrid.

vicentecalderon-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Nije najveći stadion u Madridu, a kamoli u Španiji, ali postoji rustikalni šarm i intezitet Vicentea Calderonea koji posramljuje Santiago Bernabeu. Atmosfera koju je osjetio Chelsea na njihovom gostovanju u Ligi prvaka u polufinalu 2014. treba ostati upamćena.

14. Celtic Park, Glasgow.

celticpark-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Škotski fudbal možda jeste na niskom nivou, a Celticovo bogastvo pati za njih, ali Celtic park ostaje jedan od najvećih europskih stadiona. Boja, buka, intenzitet velike Lige prvaka je preplavila čak i najslavnije protivnike posljednjih nekoliko godina.

[su_netbet_siroki]

13. Estadio da Luz, Lisbon.

estadiodaluz-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Stadion je inspirisan Arsenalovim Emiratesom, ali arhitektura je gdje sličnosti prestaju. Stadion Benfice donosi burbu atmosferu – posebno u velikim derbijima i pogled na orla koji kruži oko stadiona.

12. Stade Velodrome, Marseille.

stadevelodrome-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Stadion sa najboljom atmosferom u Francuskoj, rekonstruisan je za potrebe Europskog prvenstva ovog ljeta. Navijači nisu izgubili ništa u novom, sjajnom okruženju.

11. Turk Telekom Arena, Istanbul.

turktelecom-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Udaljen je od Ali Sami Yen stadiona – ‘Pakao’ koji je pozdravio europske posjetitelje prethodnih sezona, a često se navodi kao zastrašujući stadion u svijetu fudbala, ali navijači Galatasarayja osigurali su da njihov novi dom zadrži dosta svoje stare atmosfere. Povećan kapacitet sa 22.000 do 52.000 znači da je zvuk povećan, ako ništa drugo.

[su_sportingbet]

10. Juve Stadium, Torino.

juvestadium-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Stadion delle Alpi nije oplakan od navijača Juventusa kada je zamijenjen novom arenom. Stari stadion je bio loše lociran, loše dizajniran i i prevelik. Juve Stadion je kao ‘Zlatokosa’ – u svakom pogledu.

9. Anfield, Liverpool.

anfield2-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Neke od najuzbudljivih noći u engleskom fudbalu uvijek su noći zar ne? Iako je donkle izgubio draž posljednjih godina još uvijek ima kapacitet i mogućnost da ponudi ono sto nijedan drugi stadion u Engleskoj ne može. Kombinacija ponosnih navijača koji su usko zbijeni na tribini i velikom istorijom daje posebno ozračje.

8. Allianz Arena, Minhen.

allianzarena-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Jedan od najspektakularnijih i ‘naljepših za oko’ stadiona. Domaći stadion je za dva tima – Munchen 1860 i Bayern, stadion naizmjenično mijenja boju u crvenu ili plavu u zavisnosti ko je domaćin. Unutra – vrtoglave tribine prave nevjerovatnu atmosferu.

7. Santiago Bernabeu, Real Madrid

bernabeu2-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Posjeta Bernabeuu uvijek izgleda kao da ste posjetili opetu, ili pozorište. Navijači stižu očekivajući kraljevsku zabavu ili da ‘tjeraju’ trenera – Rafael Benitez. Prizor bijelih navijača koji mašu postao je godišnja tradicija – ali to je sve dio spektakla.

6. Veltins Arena, Gelsenkirchen.

veltinsarena-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Nije poznat samo po engleskim navijačima koji su na ovom stadionu vidjeli izlaz sa Svjetskog prventsva 2006, ali Veltins Arena je jedan od najatmosferičnijih i najintenzivnijih stadiona u Bundesligi – i to u prilično jakoj konurenciji. Schalkeovi fanovi proizvode zaglušujuću buku.

5. Old Trafford, Manchester

oldtrafford3-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Možda je najveći stadion u Engleskoj, a isto toliko je velika turistička atrakcija za mnoge posjetioce. Ali, ipak ima nešto magično u kući Uniteda.

4. Giuseppe Meazza, Milan.

sansiro-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Domaći teren Milana i Intera možda nema toliko prostora kao što je imao kada je bio renoviran za Svjetsko prvenstvno 1990. godine, ali je i dalje jedan od najboljih europskih stadiona. Jedan od par italijanskih stadiona koji može da ponudi spektakularnu atmosferu većinu vikenda.

3. Nou Camp, Barcelona.

noucamp-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Najveći stadion u Europi, a sada treba da bude još veća, Nou Camp odiše istorijskim prestižom. Nije najviše atmosferičan, u stvari, za utakmice prvenstvenih utakmica, ali kada je u pitanju derbi protiv Real Madrida druga je priča. Vidjevši muzej i sobu sa trofejima na stadionu je osjećaj kao da si u kraljevskom dvorcu.

2. Mestalla, Valencia.

mestalla-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Najzahtjevniji navijači u Španiji takođe imaju arenu sa najboljom atmosferom na kojom pokazuju svoju partizansku podršku (ili, kao što je češće slučaj bio u posljednje vrijeme – ruganje i zavijanje). Najstrmije tribine nekih velikih stadiona u Europi i dalje oduzimaju dah, čak i ako ste ih vidjeli hiljadu puta.

1. Signal Iduna Park, Dortmund.

westfalen-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Nije čudo kada je Jurgen Klopp plakao napuštajući Dortmund. Nijemac je znao da ostavlja iza sebe najspektakluarniju arenu koju europski fudbal može ponuditi. Stari Westfalen Stadion nije samo veliki (više od 80.000 kapacitet), donosi i impresivan karneval zvuka i boje, najčešće izraženi u velikim muralima koji izdiže ‘Žuti zid’. Prizor koji treba doživjeti svaki fudbalski navijač prije nego što umre.

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

FA Kup mijenja ključno pravilo od sljedeće sezone

0
Od sljedeće sezone FA kupa neće biti ponavljanja utakmica u slučaju neodlučenog ishoda, objavili su iz engleskog nogometnog saveza. Od sezone 2024./2025. ovo pravilo...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!