Trener svih trenera: Ćiro Blažević dobio novi trenerski posao

Ćiro Blažević dobio novi trenerski posao. Poznati hrvatski trener Miroslav Blažević na pragu je preuzimanja Spartaka, potvrđeno je iz subotičkog superligaša.

Ćiro Blažević dobio novi trenerski posaoih

Kako se navodi, popularni Ćiro razgovarao je s predsjednikom Spartaka Draganom Simovićem i u toku dana doputovat će u Suboticu.

“Nije još završeno, ali je izvjesno. Pregovaramo, na vezi smo i u toku današnjeg dana bit će sve poznato. Nadam se pozitivnom epilogu”, rekao je Tanjugu predsjednik Spartaka Dragan Simović.

Spartak je u subotu smijenio dosadašnjeg trenera Stevana Mojsilovića zbog loših rezultata, jer je klub poslije 15 odigranih kola na dnu tabele Superlige Srbije.

Blažević, koji ima 80 godina, tokom karijere vodio je brojne klubove, a posljednji angažman imao je prošle godine u Zadru.

Blažević je, prema osobnom priznanju, s trenerskom karijerom započeo vrlo rano, jer je bio sasvim prosječan igrač. Igrao je u 1. ligi u Rijeci. Te 1959./60. trener mu je bio legendarni Luka Kaliterna. Njegova karijera nogometnog trenera započela je u Švicarskoj. Prvo mjesto trenera bilo je na čelu FC Vevey (1963.-1967.), zatim je bio trener FC Siona (1967.-1972.) u kojem je nekoć i sam igrao. Slijedi Lausanne-Sport (1973.-1974.) i švicarska nacionalna vrsta (1975.-1976).

Godine 1979. Blažević se vraća u Hrvatsku, na čelo HNK Rijeke. Godine 1980., nakon osvajanja 10. mjesta u tadašnjoj jakoj jugoslavenskoj nogometnoj ligi, Blažević preuzima vodstvo Dinama, jednog od četiri najjača tima bivše Jugoslavije (ostala tri tima su bilaCrvena zvezda, Hajduk i Partizan). Nakon sasvim prosječne prve sezone (petog mjesta), 1982. godine Ćiro postaje legendom kada sDinamom osvaja Prvenstvo Jugoslavije nakon 24 godine. Ovaj uspjeh imao je i političku dimenziju. Dinamov uspjeh i euforija koja je uslijedila ocjenjena je katalizatorom hrvatskog nacionalizma, koji komunistički režim tadašnje Jugoslavije nije tolerirao.

Sljedeće godine, Dinamo osvaja Kup maršala Tita i vodi dugačku bitku s Partizanom i Hajdukom u prvenstvu. Godine 1983. Partizanosvaja prvenstvo, a Blažević napušta Dinamo. Blažević je tvrdio da je bio primoran otići jer su mu prijetili uhićenjem kao jednom od vodećih hrvatskih nacionalista. Mnogi su to nazvali samoreklamiranjem, budući da Ćiro tada nije bio omiljen u nogometnim krugovima.

Najveći uspeh ostvario je kao selektor reprezentacije Hrvatske, s kojom je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.
[touchcarousel id=’1′] Kladjenje forum

Oznake: