NaslovnicaVijestiNOGOMETNE REFORME: Van Basten predlaže izmjene pravila!

NOGOMETNE REFORME: Van Basten predlaže izmjene pravila!

Marco van Basten, legendarni nizozemski nogometaš i dužnosnik FIFA, predložio je neke drastične promjene nogometnih pravila.

pravila

Tehnički direktor Svjetske nogometne federacije (FIFA) Marco van Basten rekao je danas da bi trebalo ograničiti broj utakmica na najviše 60 godišnje, a među novim pravilima koje je predložio su i ukidanje produžetaka, jedanaesteraca, zaleđa.

Bivši nizozemski nogometaš i igrač Ajaxa i Milana iskoristio je svoju funkciju u FIFA predložiti niz promjena, a ti njegovi prijedlozi vjerojatno će izazvati burnu raspravu.

“Razgovarao sam s mnogim trenerima i igračima. Moramo promoviramo kvalitetu umjesto kvantiteta. Previše je nogometa danas, moramo branimo igrače. Čak i u lipnju kad se igraju najveća natjecanja nogometaši ne mogu dati svoj maksimum, jer danas neki od njih igraju i 75 utakmica godišnje. Mislim da je to previše, možda bi trebalo da se zaustavimo na 55 ili 60” rekao je Van Basten u intervjuu za agenciju AP.

Iako će FIFA proširiti Svjetsko prvenstvo s 32 na 48 reprezentacija to neće dodatno opteretiti igrače. Klubovi bi trebalo da nađu način da smanje broj utakmica, prije svega prijateljskih.

“To je sve zbog novca, ali moramo misliti na nogomet, a ne samo na novac”, rekao je Van Basten.

U pojednim zemljama kao što su Engleska ili Francuska igra se i po dva kup natjecanja usporedo s prvenstvom, a prijedlog za ukidanje nekog od tih natjecanja po mišljenju Van Bastena će pokrenuti zanimljive razgovore.

Van Basten predlaže i ukidanje produžetaka i penala, a ima zanimljiv prijedlog kako bi se izvodili kazneni udarci.

“Igrač bi krenuo s loptom s 25 metara od gola i onda može ili predribla golmana ili da šutira rano… Ali, sve to bi moralo da se uradi za osam sekundi. Ovdje je više riječi o vještini, a manje o sreći.”

Nizozemac se tu nije zaustavio, već je predložio i ukidanje zaleđa, jer vjeruje da bi nogomet ukidanjem tog pravila postao “vizualno privlačniji”.

“Mislim da bi bilo zanimljivo gledati utakmicu bez zaleđa. Nogomet danas sve više liči na rukomet s devet ili deset igrača ispred gola. Teško je zabiti … Ukidanjem zaleđa bilo bi više šansi da se postigne gol”, rekao je on.

Van Basten je naveo da bi nogomet postao zanimljiviji i kada bi se uvele četvrtine.

“Trener bi onda tri puta imao priliku da posavjetuje igrače”, rekao je Van Basten.

On je predložio i uvođenje pravila da samo jedan igrač, najvjerojatnije kapetan, ima pravo razgovarati sa sucima, zatim da se ograniči broj faulova koje jedan igrač može napraviti, da se poveća broj izmjena, kao i da se uvedu vremenske kazne umjesto žutih kartona.

Najnovije vijesti

Navijači Hajduka na mostu okačili poruku za Livaju

0
Marko Livaja, dugogodišnji favorit navijača Hajduka, odjednom se našao u središtu kritika. U nedjelju je postao tragičar Hajduka na utakmici protiv Lokomotive, gdje je...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!