Jump to content
Bet365 Otvori racun

Posljednja Sansa 2023-2024.jpg

  • Registriraj se na SvijetKladjenja forum

    Pridruži se najvećoj kladioničarskoj zajednici na Balkanu potpuno besplatno! Sve informacije na SvijetKladjenja forumu koji postoji od 2008. godine su potpuno besplatne i takve će i ostati!

    Otvori računi i pridruži se tisućama drugih kladioničara koji razmjenjuju informacije, tipove i greške kladionica!

Recommended Posts

prije 2 sati, IzudinB said:

Iako su izbori daleko, otvaram temu da zajedno pratimo kretanje koeficijenata! Za sada Kamali Harris daju najveće šanse u bet365 online kladionica" rel="">bet365 kladionici. Drugi je Joe Biden, a treći Donald Trump.

aOXpPE3.jpg

DIREKTNI LINK NA PONUDU

(Koeficijenti 17.5. u 22:44 CET) 
Koeficijenti su podložni promjenama

 

Evo gledam u bet365 u njemackoj nema jos u ponudi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Izbori su još daleko međutim treba primjetiti da se guverner Floride Ron De Santis prometnuo u prvog favorita kod bet365 kladionice. Kako mu je svega 43 godine, to bi bilo pravo osvježenje na američkoj političkoj sceni gdje često gledamo predsjednike koji su u kasnim sedamdesetim/osamdesetim godinama.

Prema koeficijentima možemo zaključiti da će se između Trumpa i De Santis voditi borba za Republikanskog kandidata te da će onaj koji pobjedi biti prvi favorit za sljedećeg Američkog predsjednika.  

Koeficijenti su malo kontradiktorni jer bookmakeri daju veće šanse za pobjedu Ronu nego Trumpu a sa druge strane daje veće šanse da će Trump biti Republikanski kandidat nego Ron. 

Screenshot 2022-08-22 at 10.41.13.png

Zanimljivo je primjetiti i koeficijent od čak 15,00 na Kamalu Harris koja bi lako mogla biti kandidat Demokrata međutim veliko je pitanje što će se sve događati na geo političkoj sceni do izbora. 

Screenshot 2022-08-22 at 10.34.35.png

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Biden će se opet kandidirati za predsjednika

Biden će se opet kandidirati za predsjednika

Foto: EPA

JOE BIDEN, najstariji američki predsjednik na dužnosti, potvrdio je u petak da će se kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2024. "Kanio sam... od samog početka kandidirati se", rekao je 80-godišnji demokrat u intervjuu za ABC News.

Njegova supruga Jill Biden potvrdila je nešto ranije u petak za agenciju Associated Press da sada samo treba odrediti datum i mjesto na kojem će aktualni predsjednik najaviti ulazak u izbornu kampanju.

"Nema žurbe, postoje važnije stvari prije početka kampanje"

Upitan za komentar njezinih riječi Biden je tek kratko rekao da nije u žurbi. "Postoje druge kratkoročne stvari koje moramo završiti prije nego počnemo kampanju", rekao je.

Odgovorio je da njegova životna dob ne utječe na odluku o tome hoće li se kandidirati ili ne, no razumije propitivanja.

"Legitimno je da ljudi postavljaju pitanje zbog mojih godina. To je potpuno legitimno."

"Sve što mogu reći jest - pratite što činim", dodao je američki predsjednik vjerojatno upućujući na ostvareno u prve dvije godine svog mandata. 

Ako bi bio ponovno izabran, Joe Biden bi završio drugi mandat u dobi od 86 godina. Rezultati redovitog sistematskog liječničkog pregleda što ga je obavio prošli tjedan pokazali su da je "snažan" i "sposoban" obavljati dužnost predsjednika. 

Izvor: Index.hr

Link to comment
Share on other sites

Republikanac koji bi mogao ugroziti Trumpa

Donald Trump se želi vratiti u Bijelu kuću. Ali, kao kandidat republikanaca bi se mogao nametnuti jedan drugi političar koji je trenutno vrlo prisutan u američkim medijima. Zbog tužnog razloga.

Guverner Floride ima pune ruke posla. Nakon uragana „Ian" koji je opustošio tu američku saveznu državu Ron DeSantis se mora dokazati kao krizni menadžer. Svakoga dana taj 44-godišnjak sa suprugom Casey putuje po područjima pogođenim katastrofom i obećava pomoć. DeSantis se nalazi usred predizborne kampanje.

Na američkim izborima u novembru ovaj republikanac želi biti potvrđen na dužnosti guvernera. I on je najveći unutarstranački suparnik bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu za predsjedničke izbore 2024. godine. Još ni jedan od njih nije službeno objavio namjeru kandidature za predsjednika, ali promatrači smatraju da je to samo pitanje vremena.

Prirodne katastrofe ponekad odlučuju o političkim karijerama političara, kao što pokazuju i neki istaknuti primjeri iz Njemačke. Za prognozu o političkim posljedicama katastrofe na Floridi još je prerano. Ali, jedno je sigurno: katastrofa koju je izazvao uragan omogućuje guverneru da bude vidljiv u javnosti – i pruža mu mogućnost da se pokaže kao krizni menadžer koji se brine o svom pučanstvu.

Razborit, pragmatičan

Upravo to čini DeSantis ovih dana. U vjetrovci on dijeli vodu i hranu ljudima čije su kuće razorene, rukuje se i grli ljude koji su sve izgubili. Fotografije dobrih djela krase njegov profil na Twitteru. I više puta dnevno ovaj republikanac staje pred mikrofone kako bi dao pregled o intervencijama službi za pomoć i obnovi: razborito, pragmatično, državnički.

Stranačke borbe s demokratima i njihovim prvim čovjekom, američkim predsjednikom Joeom Bidenom, DeSantis upadljivo izbjegava pri svojim nastupima nakon uragana. Kad je Biden posjetio Floridu obojica su nastupila zajedno i jedan prema drugom bili izrazito ljubazni.

Obojica su naglasila kako je važna suradnja u ovakvoj situaciji. „Ovdje se radi o tomu da se Amerika okupi", rekao je Biden, a njegova glasnogovornica je već prije toga rekla da su s obzirom na uragan predsjednik Biden i guverner DeSantis „jedan tim". To je takorekuć verbalno primirje.

Jer, DeSantis obično čini sve što može kako bi Bidenu zagorčio život. Osobito je pozornost izazvala njegova akcija kad je migrante s granice dao zrakoplovom prevesti na otmjeni otok Martha's Vineyard, koji je osobito omiljen kod demokrata.

Time je prije svega htio prosvjedovati protiv Bidenove politike useljavanja. Guverneri Teksasa i Arizone su ranije sličnim akcijama izazvali pažnju. A demokrati im predbacuju da zloupotrebljavaju migrante za svoje propagandne akcije.

Nekoć Trumpov miljenik, sad više nije

Prije izbora za guvernera Floride prije četiri godine DeSantis je bio zastupnik u predstavničkom domu. Kad je 2018. krenuo u predizbornu kampanju za dužnost guvernera smatran je miljenikom tadašnjeg predsjednika Trumpa. On je DeSantisa označio kao „briljantnog mladog vođu". Sad u oči upada Trumpova suzdržanost. Na predizborima na kojima je Trump podržao brojne kandidatkinje i kandidate nijednom riječju nije spomenuo 32 godine mlađeg DeSantisa.

Guverner Floride pripada kao i Trump desnom krilu svoje stranke. Na predizbornim skupovima govori o „indoktrinaciji" djece i mladeži na američkim školama „širenjem gender-ideologije". U martu je ovaj otac troje djece potpisao zakon o „zaštiti prava roditelja na odgoj", koji zabranjuje podučavanje djece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu do trećeg razreda.

Teme koje se ponavljaju u njegovim nastupima su porast kriminala zbog ilegalnih useljenika, za koji ne navodi konkretne dokaze, kao i korona-politika američke vlade, za koju smatra da je bila potpuno neuspješna.

„Trump s mozgom"

DeSantis zastupa slične tvrdolinijaške pozicije kao i Trump. Ali, on nije kao Trump sklon skandalima, gubljenju kontrole i kaosu, on je na glasu kao discipliniran i mudriji nego njegov stranački kolega. Neki kritičari smatraju da je zato i opasniji nego Trump. DeSantis je studirao na elitnim sveučilištima Yaleu i Harvardu. Neki ga nazivaju i „Trumpom s mozgom". Uz to je bio u američkoj mornarici i sudjelovao je u intervenciji u Iraku.

Za one u Republikanskoj stranci koji su siti Trumpovih ispada, ali žele kandidata s Trumpovim sadržajima, DeSantis je prava alternativa. Ronald umjesto Donalda. Netko kao Trump, ali bez njegovog političkog i pravnog balasta.

Susret s Bidenom u Fort Myersu je DeSantis pokazao da je barem izvana kultiviraniji, da se za razliku od Trumpa drži političkih i društvenih konvencija. To bi moglo odvratiti fanatične Trumpove pristaše, koji vode bitku protiv „establišmenta".

Ali, tko se raspita među ljudima na Floridi, gdje je tijesna većina na predsjedničkim izborima 2020. glasovala za Trumpa, naići će na puno pozitivnih mišljenja o DeSantisu. „Volim njega i njegovu politiku", kaže 18-godišnji Julian iz Naplesa, koji sa svojom djevojkom izlazi iz jednog restorana brze hrane u Immokaleeu. „Sviđa mi se jako ono što čini na području odgoja i obrazovanja."

U mjestašcu Immokalee, gdje se još jako osjećaju posljedice uragana, i 61-godišnja Vicki Clagett je oduševljena DeSantisom. „On je spreman saslušati ljude. On je došao ovamo dolje dok je kod nas još harala oluja." Claggett kaže da bi njega radije podržala nego Trumpa, jer je on ljude rasrdio.

aj/dpa

Izvor: DW.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Američki izbori promijenit će svijet, a ključan bi mogao biti AI. To je opasno

SVIJET i Sjedinjene Američke Države u iščekivanju su američkih predsjedničkih izbora koji će se održati 2024. godine. Izbori su to na kojima će bitnu propagandnu ulogu imati tehnologija umjetne inteligencije.

Biden najavio kandidaturu

I bez aspekta umjetne inteligencije, ovi izbori nose sa sobom politički kontekst koji obećava dosta turbulentnu scenu koja će ih pratiti. Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će se kandidirati za reizbor 2024. godine.

Kazao je da će birači biti suočeni s izborom da sljedećoj generaciji ostave "više slobode ili manje" i "više prava ili manje". Biden, ujedno, ima 80 godina, a u godini izbora imat će 81.  

Anketa NBC Newsa objavljena tijekom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati. Šezdeset i devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

Biden bi se trebao sučeliti s Donaldom Trumpom ili pak s njegovim mogućim protukandidatom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom, koji doduše još nije najavio kandidaturu

Trump je čovjek koji nakon izbora nije napravio ključnu stvar u svakoj demokratskoj zemlju. Nije priznao poraz i osigurao miran transfer vlasti. Pamtimo tako kako je gomila pristaša Donalda Trumpa u siječnju 2021. godine upala u zgradu Kongresa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

S Bidenom će se sučeliti Trump ili DeSantis

Ron DeSantis je, s druge strane, pomeo konkurenciju na američkim međuizborima održanima u studenom. Kako smo tada pisali, svoju popularnost stjecao je uglavnom na istim zapaljivim pitanjima i jednakoj desnoj populističkoj liniji kao Trump, od ilegalne imigracije do kulturnih ratova i prkosa lijevo-liberalnoj eliti i establišmentu.

DeSantisovi kritičari zovu ga opasnijom verzijom Trumpa. U neku ruku, to mu je kompliment jer ga - s punim pravom - smatraju pametnijim, discipliniranijim i sposobnijim, ako već ne i karizmatičnijim od njegovog uzora.

Ipak, ankete govore da Trump ima značajnu prednost u odnosu na svakog potencijalnog protukandidata, uključujući DeSantisa. Nova anketa Wall Street Journala objavljena u petak pokazala je da Trump osvaja 48 posto, a DeSantis ga slijedi s 24 posto među vjerojatnim republikanskim biračima na primarnim izborima. U hipotetskom nadmetanju jedan na jedan s DeSantisom, Trump vodi s 51 posto prema 38 posto.

Uzevši sve to u obzir, a pogotovo Bidenove godine, koje njegovi protivnici često ciljaju, ali i jasne činjenice da je Trump u prošlosti koristio dezinformacije radi ostvarivanja političke dobiti, jasno je kako bi nadolazeći izbori mogli biti itekako kontroverzni.

I tu bi bitnu ulogu mogla odigrati umjetna inteligencija, kao faktor koji bi mogao generirati dezinformacije ili pospješiti teorije zavjere. Koliki je razmjer tog mogućeg utjecaja govori slučaj izbora za gradonačelnika Chicaga.

Primjer iz Chicaga opisuje kakao bi AI mogao generirati informacije

Bitno težište u kampanji bilo je na kriminalu u gradu, odnosno policijskom nasilju. Korisnik Twittera pod nazivom Chicago Lakefront News objavio je video na kojem se vidi da Paul Vallas govori: "U moje vrijeme policajac je mogao ubiti čak 17-18 civila i nitko ne bi ni trepnuo okom."

"Moramo prestati uskraćivati novac policiji i početi joj vraćati novac", stoji između ostalog u snimci.

Video je izgledao autentično. Glas je zvučao baš kao Vallasov, što je bez sumnje razlog zašto su ga podijelile tisuće ljudi. Profil Chicago Lakefront Newsa izbrisan je sljedeći dan, ali šteta je bila učinjena. Vallas je potom izgubio izbore od Brandona Johnsona.

I sam Donald Trump bio je nedavno "akter" lažnih fotografija. Ticale su se njegovog uhićenja. Kreirala ih je umjetna inteligencija. Prije samo nekoliko godina bilo je gotovo nezamislivo da će prosječna osoba uskoro biti u stanju stvarati fotorealistične deepfakeove svjetskih vođa kod kuće, ali sad je to moguće.

Grbeša-Zenzerović: Bidenov problem među biračima su godine, Trumpov sudski procesi

No vratimo se malo na generalni pogled na izbore u Americi. Izv. prof. dr. sc. s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša-Zenzerović osvrnula se za Index na nadolazeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nedavno je The Guardian dao možda najbolju dijagnozu, a to je da bi se trebala odigrati utakmica s kandidatima koje malo tko želi gledati, to su Trump i Biden, s čime veliki broj republikanaca i demokrata nije oduševljen.

Bidenov problem su njegove godine, činjenica da u tim, rekla bih, superveteranskim godinama ulazi u izbornu utrku. Niti Trumpu godine nisu prednost, ali on ima i drugih problema, to su svi sudski postupci koji se vode protiv njega. On je izgubio i bezrezervnu podršku Foxa, sad je kandidat kojeg ova medijska kuća promovira DeSantis.

Što se tiče narativa, osnovni je ekonomija, uvijek je sve u ekonomiji. Drugo, tu su vrijednosna pitanja. Dvije stvari su ključne, kao na međuizborima, a što je mobiliziralo mlade i žene, koji su glasali za demokrate. Radi se o pitanju prava na pobačaj i naoružanje.

Osnovna teza obje strane će biti da je njihov kandidat taj koji brani tradicionalne američke vrijednosti. Recimo još i da je DeSantis dodatno na Floridi liberalizirao nošenje oružja usprkos masakrima kojima se često svjedoči u Americi", govori ona.

"Pitanje Ukrajine je percepcijsko, ne suštinsko"

Iznijela je svoje mišljenje na temu rata u Ukrajini i američkih izbora. Biden je taj koji je najveći zagovornik pomoći Ukrajini. On je više puta poručio kako Ukrajina nije sama i kako će SAD ostati uz ovu zemlju koliko god bude potrebno. "Ne sumnjam da ćemo zajedno održati svjetlo slobode", rekao je Biden u prosincu na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

DeSantis je nedvosmisleno rekao da spašavanje Ukrajine nije temeljni nacionalni sigurnosni interes SAD-a, dok je Trump više puta kritizirao Bidenovu ulogu u ratu kazavši da bi, da je na vlasti, sklopio dogovor uz koji bi "dopustio Rusiji da preuzme dijelove ukrajinskog teritorija ako je to ono što je potrebno za okončanje rata".

"Nisam sigurna da će se tu puno toga promijeniti, način na koji se pomaže Ukrajini sigurno će u predizbornoj retorici doći na dnevni red, neće se problematizirati činjenica da je Amerika na čelu tog bloka koji pomaže, nego način i intenzitet kako se to radi. Neke rasprave u SAD-u su često dio percepcijskog, a ne suštinskog aspekta. Jedna od takvih je vanjska politika", objasnila.

"Trump i alt-right pokret su generatori dezinformacijskih narativa"

Što se tiče deepfakea, odnosno utjecaja umjetne inteligencije, govori kako su Trump i alt-right pokret generatori odnosno hubovi dezinformacijskih narativa dodajući kako je sam Donald Trump namjerno u javni prostor ubacivao dezinformacije za koje je znao da su dezinformacije.

Podsjetila je na histeriju oko QAnona, neformalnog pokreta koji čine sljedbenici teorija zavjere. Fenomen zvan QAnon nastao je ni godinu dana nakon što je Donald Trump došao na vlast.

Prema qanonovcima, svijetom upravlja kabala sotonističkih pedofila i kanibala koji kuju zavjeru protiv Trumpa još od vremena kad je bio samo kandidat, dok u isto vrijeme vode međunarodni lanac trgovine djecom kao seksualnim robljem.

"Imali smo i Trumpove riječi oko stope kriminala u Švedskoj, koja je bila tobože visoka zbog imigranata. Neki narativi su brzo debunkirani, neki ubačeni u javni prostor kako bi se stvorila lažna slika oko opasnosti s migrantima.

Sudjeluju tu i neki mediji, recimo Breitbart, onda podcasteri, spomenula sam Fox, koji je bio ključan u širenju dezinformacija. Sjetimo se i priče da Obama nije rođen u Americi. Sve ovo su paradigmatski primjeri aktera koji koriste dezinformacije kao dio, neću reći specijalnog rata, ali svakako percepcijskog rata."

Dodaje kako postoji i pitanje vanjskog utjecaja, poput onog Rusije i Kine, na političke procese u drugim državama.

"Uglavnom, mislim da je opasnost od širenja dezinformacijskih i lažnih narativa i deepfakea, kao i korištenje umjetne inteligencije za manipulaciju i izmišljanje informacija, ogromna. A Amerika, konkretno Donald Trump i njegovi pristaše, imaju povijest takve vrste ponašanja i korištenja alata za manipuliranje javnošću", objasnila je izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša-Zenzerović.

Glasovni klonovi bi mogli biti ključni

Prema izvješću Fortunea, softver za kloniranje glasa iz ElevenLabsa i fotorealistične fotografije iz OpenAI-jevog DALL-E 2, Stable Diffusion i Midjourney mogli bi se potencijalno koristiti za dezinformacije.  

Posebno se navodi mogućnost lažnih videozapisa i audiosnimki. Chris Meserole, suradnik Instituta Brookings, upozorio je za taj medij da bi glasovni klonovi mogli igrati značajnu ulogu na izborima 2024., omogućujući pojavljivanje audiozapisa za koje se tvrdi da su snimke kandidata koji govori nešto skandalozno u ključnim trenucima izbora.

PolitiFact, neprofitna organizacija za provjeru činjenica kojom upravlja Institut Poynter, nedavno je, kako donosi Vanity Fair, razotkrio izmijenjeni video senatorice Elizabeth Warren koji je koristio intervju koji je dala za MSNBC, a kroz koji se činilo kao da Warren govori da republikancima ne bi trebalo dopustiti glasanje. 

Lažni Bidenovi govori u posljednje su vrijeme omiljeni na društvenim mrežama, sa simulacijama predsjednika koji govori o svemu, od hip hopa do droge i videoigrica. No neki također koriste tehnologiju za širenje dezinformacija kao što je deepfake video Bidena koji kritizira transrodne žene. 

Marko Horvat s FER-a: Strelovit je uspon tehnologija obrade prirodnog jezika

Na temu umjetne inteligencije, odnosno deepfakea, popričali smo s doc. dr. sc. Markom Horvatom s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji se već dvadesetak godina bavi razvojem umjetne inteligencije.

"Iznenađujući je strelovit uspon tehnologija obrade prirodnog jezika i, posebno, razgovornih agenata (chatbota), a razvoj umjetne inteligencije i računarstva općenito već duže je vremena, zadnjih 10-15 godina, vrlo brz i događa se tehnološki proboj s kojim šira javnost nije u većoj mjeri upoznata.

Prvenstveno u području računalnog vida, autonomnog upravljanja, obrade velike količine podataka, rada u stvarnom vremenu (real-time) i prepoznavanju emocija. Trenutno javnost je fokusirana na ono što je u najvećoj mjeri vidljivo i svima dostupno, a to su razgovorni agenti.

Jednostavna dostupnost uvelike doprinosi uspjehu chatbota. Npr. kroz dodatke (plug-ins) pretraživačima interneta (browserima), kroz web stranice jednostavnog sučelja, i to besplatno. Deepfake servisi postoje već neko vrijeme, ali nisu svima tako jednostavni za korištenje i tako dostupni", govori.

Kaže da trebamo znati kako su realizaciju razgovornih agenata velikih jezičnih modela (engl. large language models, LLM) prvenstveno omogućile sposobnosti skladištenja i obrade izrazito velikih količina podataka potrebnih za njihovo učenje.

"Bez milijuna primjera pa onda i arhitektura dubokih neuronskih mreža sa stotinama milijardi parametara ne bismo imali ovakav subjektivni osjećaj naglog i strelovitog uspona ovog područja tehnologije. Ovi podatkovni kapaciteti se globalno neprestano povećavaju i zapravo je bilo pitanje vremena kada će neka tvrtka to iskoristiti i na koji način", objasnio je.

"Lažne slike postaju hiperrealistične"

Osvrnuo se na deepfake tehnologiju.

"Deepfake tehnologija se razvija već neko vrijeme i nije nepoznanica, ali generirane slike su bile više ili manje očito lažne. Ili po samoj kvaliteti ili po kontekstu. Sada su novost hiperrealistične slike korištenjem velikog broja primjera za učenje, što nas opet dovodi do podatkovnih skladišta velikog broja primjera (slika) za učenje", rekao je.

Pitamo ga koliko bi AI dodatno mogao napredovati do izbora sljedeće godine.

"To nitko ne zna, pa niti Elon Musk, Mark Zuckerberg ili Sam Altman. Zašto? Zato što odgovor uvelike ovisi o gospodarskim interesima tvrtki koje razvijaju ove tehnologije i o zbivanjima na globalnom ekonomskom tržištu.

Primjerice, Elon Musk je prije četiri tjedna bio jedan od inicijatora moratorija u trajanju od barem šest mjeseci na razvoj umjetne inteligencije. Izjavio je kako 'sustavi umjetne inteligencije s inteligencijom sličnom ljudskoj mogu predstavljati veliku opasnost za čovječanstvo'.

Ali nakon toga je iscurila informacija da Tesla razvija vlastiti LLM chatbot pod nazivom TruthGPT, sličan ChatGPT-u, Google Bardu i Meta LLaMA-i. Pa ipak, pretpostavljam da će se glavni dio napretka usmjeriti na unapređenje kvalitete postojećih usluga i diversifikaciju.

Dakle, vidjet ćemo točnije informacije, ograničenja pristupu osobnim ili osjetljivim podacima i još širu primjenu. Očekujem još više dodataka (plug in-ova) za ChatGPT, već sada postoji nekoliko stotina, ali upitne kvalitete, i web aplikacija koje koriste osnovnu ChatGPT uslugu za potpuno nove funkcionalnosti (npr. izradu videoklipova, prezentacija, glazbe, različitog literarnog teksta…)", napominje.

"Najveća opasnost je na društvenim medijima jer informacije tako putuju najvećom brzinom i kritički se ne provjeravaju, ne prolaze kroz uredništva, samo se puštaju, a ljudi iste sekunde dobiju lažnu vijest. Na prošlim izborima su društvene mreže jako utjecale na mišljenje građana, trebamo vidjeti hoće li taj trend ojačati", dodaje.

"Botovi na Twitteru, Redditu i Facebooku su najveći izvori lažnih vijesti"

Što se tiče razvoja tehnologije uz koju bi se konkretno moglo manipulirati pojedinačnim biračima, rekao je da je na to teško odgovoriti precizno.

"Ovisi kako birači dobivaju informacije i koliko vjeruju izvoru takvih informacija. Mislim da će biti najlakše manipulirati društvenim mrežama, prvenstveno na Twitteru, i statičkim slikama. Deepfake videoisječci ili glas bit će manje realni, ili teži za napraviti nego pojedinačne lažne fotografije", objašnjava.

Navodi da su se botovi na Twitteru, Redditu i Facebooku do sada pokazali kao najveći izvori lažnih vijesti ili narativa kojima se želi utjecati na birače, pojašnjavajući da je najveća opasnost ako mainstream mediji prenose takve informacije nekritički i bez provjere izvornosti.

Teoretski, može li uz ovako brz razvoj AI tehnologije svaka osoba primiti reklamu osmišljenu samo za nju?

"Samo u teoriji. Puno je lakše, i time više oportuno, ciljati skupine birača po određenim stavovima ili razmišljanjima. Teško je razviti dugotrajni narativ i održavati kampanju prema pojedincu, to nije samo podatkovno i procesno iznimno zahtjevno, već je potreban kontinuiran i bogat izvor informacija o svakoj pojedinačnoj osobi, što još uvijek nije baš moguće", odgovorio nam je.

"Ako se pojavi ispravan sustav, neće biti ekstremnih posljedica"

Dotakli smo se i etičkog aspekta povjerenja u sustave umjetne inteligencije.

"Nije problem u tehnologiji samoj po sebi, nego u ljudima koji koriste tu tehnologiju. Držimo li se profesionalnih, stručnih, pa onda i moralnih i etičkih načela svakog posla? I to svaki novinar, urednik, programer, stručnjak, voditelj, profesor na fakultetu… Ako da, ako postoje pravila, i ako neprestano promišljamo što radimo, onda se ne moramo bojati.

Sjetimo se da je prije samo nekoliko godina postojala velika neizvjesnost, pa i bojazan od blockchain tehnologije, pa onda od kloniranja, pa još prije od atomske bombe i nuklearne energije, i tako dalje. Ako se postavi ispravan sustav, kojega se svi pridržavamo, onda neće doći ekstremnih posljedica po naše društvo.

"Pravni okvir u EU se razvija"

Ako ćemo razmišljati šire od jezičnih tehnologija koje su sada u primarnom fokusu, što je svakako razumljivo, pitajmo se što se događa s autonomnim vozilima, pa onda s vojnim dronovima koji mogu imati autonomno odlučivanje.

Već je bilo više prometnih nesreća sa smrtnim ishodom koje uključuju autonomna vozila. Meni se to čini kao veći potencijalni problem od onoga što nam mogu napisati chatbotovi", odgovorio je.

Napomenuo je kako smatra važnim uz autonomna vozila naglasiti i vojnu primjenu AI-ja, o kojoj se sada šuti.

"A šutnja nikad nije dobra jer šutnja ne znači da se ništa ne radi. Dapače, velika pozornost na chatbotove može skrenuti pažnju i kritiku medija s drugih važnijih tema", odgovorio je.

"Također, trebalo bi naglasiti da se legislativa, pravni okvir, a pod tim prvenstveno mislim na EU pravni okvir, razvija. EU komisija je već 2018. godine prepoznala potencijalnu opasnost korištenja AI tehnologija na neetičan način, ali tehnološki napredak je puno brži od izrade pravne legislative.

To je jednostavno tako, dinamike ovih procesa su inherentno različite. Stoga će pravo morati loviti tehnologiju i u ovom području. Ali to neće biti dovoljno, već moramo raditi i na provođenju pravnih odredbi vezano za AI. Za to su zadužene sve države članice EU, pa tako i Hrvatska", objasnio je on.

Izvor: Index.hr

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Registriraj se na forum

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Posts

    • Hajduk - Dinamo sudi Nijemac. Dinamovci tvrde da ih je teško oštetio prije tri godine HAJDUK i Dinamo 30. ožujka igraju derbi 28. kola SuperSport HNL-a na Poljudu. To je jedna od odlučujućih utakmica ove sezone u borbi za naslov prvaka, a sudit će je njemački sudac Daniel Siebert (39). Riječ je o sucu iz UEFA-ine elitne kategorije, koji redovno sudi Bundesligu. Podsjetimo, HNS je početkom mjeseca nakon VAR afere donio odluku da će do kraja sezone derbije suditi strani suci. UEFA ima 33 elitna suca, a jedan od njih je i Siebert koji stiže na Poljud. Jedan od najboljih njemačkih sudaca Nijemci su ga ranije slali u Grčku, gdje je sudio derbi između Panathinaikosa i PAOK-a te podijelio devet žutih kartona. Prije deset dana sudio je Bayer Leverkusenu u 2:0 pobjedi nad Wolfsburgom, a 6. ožujka bio je glavni sudac meča Sporting Lisabona i Atalante u Europa ligi. Siebert je rođen u Berlinu 4. svibnja 1984. godine. FIFA oznaku nosi od 2015. godine. Suditi je započeo 2007. godine, a 2009. probio se do druge Bundeslige, da bi u najvišem rangu njemačkog nogometa sudio od 2012. godine. Do danas je sudio 165 utakmica Bundeslige. Koliko je Siebert cijenjen u Njemačkoj svjedoči i to što je prošle godine sudio finale kupa između Leipziga i Eintracht Frankfurta, a 2019. dvoboj Superkupa u kojem su se sastali Borussia Dortmund i Bayern. Redovan na najvećim natjecanjima Siebert je redovan i na najvećim natjecanjima. Sudjelovao je na Europskom prvenstvu 2020. i Svjetskom prvenstvu 2022. godine kada je sudio na pet utakmica. U Ligi prvaka je debitirao 2018. godine i u tom natjecanju je sudio 13 utakmica. I dok sve navedeno svjedoči o impresivnoj karijeri i ugledu Daniela Sieberta u njemačkom i svjetskom nogometu, dvije utakmice koje je vodio ostale su u jako lošem sjećanju navijača Dinama i Urugvaja. Dinamo je 9. travnja 2021. prvu četvrtfinalnu utakmicu Europa lige izgubio od Villarreala na svom terenu 0:1 golom iz opravdano dosuđenog penala. Međutim, navijači domaćih tvrdili su da je njihov klub zakinut za jedanaesterac. U 11. minuti Majer je iz kornera s desne strane ubacio na drugu stativu, gdje je Atiemwen sa samo dva metra od gola pucao glavom. Neposredno pred crtom Villarrealov veznjak Parejo je loptu spriječio da uđe u gol tako što ga je obranio lijevom rukom. Situaciju koja je ostala neprimijećena tijekom utakmice i televizijskog prijenosa otkriva snimka koja je isplivala i koju prilažemo. Očito to tada ne samo gledatelji, nego suci, pa čak i igrači Dinama nisu vidjeli zbog gužve pred golom, jer nitko se od njih nije bunio. Je li Siebert teško oštetio Dinamo u jednoj od njegovih najvažnijih europskih utakmica? Štoviše, gledajući snimku glavne kamere, čini se da je Parejo šut Atiemena obranio prsima. Međutim, snimka koja slijedi nakon toga, napravljena kamerom iza gola, otkriva da je to napravio rukom. Ako je sudac Daniel Siebert u 41. minuti opravdano pokazao na penal za Villarreal nakon što je Theophile-Catherine rukom dodirnuo loptu koju je Gerard Moreno uputio kao centaršut iz kuta kaznenog prostora, onda je i pola sata ranije trebao dosuditi kazneni udarac za Dinamo, tvrdili su dinamovci nakon što je procurila snimka koju prilažemo. Zato što je Parejo metar od gol-crte rukom obranio loptu koja je išla baš u mrežu. Doduše, ruka mu tom prilikom stoji jako blizu tijelu, što je ključno prilikom odlučivanja je li penal ili ne, ali ovo je svakako situacija koju dinamovci neće rado gledati. Posebno zato što se dogodila u najvećoj Dinamovoj europskoj utakmici zadnjih 50 godina. Dinamo naime od početka 70-ih nije bio dospio ovako daleko u eurokupovima. ► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ JE LI DINAMO OŠTEĆEN ZA PENAL PROTIV VILLARREALA.  Urugvajci ga naguravali po terenu, nazivali ku*vinim sinom i lopovom No ogorčenje koje su prema Siebertu naknadno osjetili dinamovci ništa je prema bijesu koji je u realnom vremenu i pred cijelim svijetom izazvao kod Urugvajaca na SP-u prije dvije godine. Urugvaj je u zadnjem kolu skupine pobijedio Ganu 2:0, ali to mu nije bilo dovoljno za prolazak grupe jer je Južna Koreja svladala Portugal 2:1 i tako otišla u osminu finala zahvaljujući tome što je zabila dva gola više od Urugvajaca. Urugvajci su nakon utakmice bili užasnuti sudačkom ekipom predvođenom Siebertom. On je u prvom poluvremenu nakon VAR pregleda dosudio penal za Ganu, koji je obranjen, dok je u drugom dijelu dvije situacije pred ganskim golom ocijenio drugačije. Prvo ni nakon VAR pregleda nije dosudio jedanaesterac nakon duela Amarteyja i Nuneza u 58. minuti, a u sudačkoj nadoknadi nije htio ni pogledati VAR nakon što je Cavani pao u duelu sa Seiduom. Sudački ekspert HRT-a Mario Strahonja rekao je da je trebalo tu svirati penal, no sudac ga nije dosudio. Ogorčeni nogometaši Urugvaja nakon utakmice okružili su Sieberta, derali se na njega i naguravali ga, a Cavani je čak razbio VAR monitor. Stoper Jose Maria Gimenez u jednom se trenutku okrenuo prema kameri koja ga je snimala i rekao: "Lopovi, ovi ku*vini sinovi su svi hrpa lopova... Samo me nastavi snimati..." To je govorio dok su on i suigrači agresivno nastupali prema Siebertu, prateći ga sve dok nije izašao s terena. Gimenez je, želeći doći do Sieberta, laktom udario dužnosnika FIFA-e koji ga je smirivao. Cavani je kasnije izjavio: "Ako me kazne zbog udaranja VAR-a, onda sudac koji nas je izbacio sa Svjetskog prvenstva treba u zatvor."   Izvor: Index.hr
    • Ovo su parovi četvrtfinala LIGE PRVAKA: Arsenal - Bayern Atletico Madrid - Dortmund Real Madrid - Man City PSG - Barcelona Ovo su parovi polufinala: PSG/Barcelona - Atletico Madrid/Dortmund Arsenal/Bayern/ - Real Madrid/Man City Finale PSG/Barcelona - Atletico Madrid/Dortmund VS Arsenal/Bayern/ - Real Madrid/Man City
    • Pozdrav u vezi teme u kontaktu sam sa likom koji mi šalje namjestene tekme kao siguran "dobitak" prolazi svaka tekma... Al posebna kladijonica i jos nikad nisam uspio isplatit novac dal se oko stim sussreo? Dal mogu napraviti kaznu kladijonicu?
    • I mene zanima to pitanje da li je neko kladio se na kladijonici 1red dragon i zona BET?
    • DIREKTNI LINK NA F1 2024 (Koeficijenti 4.3. u 19:30 CET) Koeficijenti su podložni promjenama
  • Teme

×
×
  • Create New...

Important Information

SvijetKladjenja koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Terms of Use