Pad koeficijenata u kladionicama

Prvenstveni način zarade kladionica jest u marži kod postavljanja koeficijenata. Dakle, ako imamo 2 ishoda s jednakom stopom vjerojatnosti nastanka svakog od njih (dakle 50%) koeficijent
koji bi kladionice trebale postaviti, kada ne bi bilo marže i sl. bio bi 2,00-2,00. Ipak, u kladioničarskim ponudama teško ćete vidjeti ove koeficijente već će oni izgledati 1,85-1,85. Dakle ovih 0,15 je njihova “marža” tj. zarada.

Uzmimo za primjer, da ne postoje manipulativni troškovi i porez na dobitak, te da igraju npr. Đoković i Nadal te su koeficijenti 1,85-1,85.

Ukupno je na Đokovića (single) uplaćeno 10.000,00kn, te na Nadala 10.000,00kn. U ovoj situaciji kladionici je apsolutno nebitno koji će ishod meča biti budući da je ukupno uplaćeno  20.000,00kn a oni će isplatiti 18.500,00kn. Dakle na ovom meču kladionica bi, neovisno o
ishodu, ostvarila dobit od 1.500,00kn.

U stvarnosti kladionice okreću znatno veće iznose, a otegotna okolnost po igrače jest što treba u obzir uzeti i manipulativni trošak te porez na dobitak, a naravno da svi ovi nameti padaju isključivo na leđa igrača.

pad koeficijenata u kladionicama

Kada smo pojasnili koji je primarni način ostvarivanja dobiti kladionica, možemo pojasniti i česti veliki pad koeficijenata u kladionicama.

Pad koeficijenata u kladionicama

Na kretanje koeficijenata se može gledati kao i na trgovanje dionicama, te je vrijednost koeficijenta determinirana isključivo ponudom i potražnjom, odnosno ako se jako puno uplaćuje
na jedan ishod kladionica će smanjiti koeficijent kako bi demotivirali ljude da uplaćuju tu okladu, a povećati koeficijent na suprotni ishod kako bi motivirali igrače da uplate taj ishod.

Kladionici nije u interesu da npr. u prethodnom primjeru pobjede Nadala ostvari ekstra profit, a u slučaju pobjede Đokovića ostvari enorman gubitak, već je njima primarni cilj da ostvare profit neovisno o tome koji ishod bude, odnosno da svojim kretanjem koeficijenata utječu na ponašanje igrača, te da se ukupni ulog na određenu utakmicu proporcionalno rasporedi na sve moguće ishode (znakove).

Cilj bookmakera jest naći zlatnu sredinu u kojoj su šanse 50-50% pa zato kada se radi o hendikepima u košarci, rukometu, ili zbroju poena uvijek, bar u startu, imamo koeficijente 1,85-1,85.