Reagirala i FIFA: Kazne za Xhaku i Shaqirija zbog provokacija?!

Svjetska nogometna federacija (FIFA) pokrenula je postupak protiv reprezentativaca Švicarske, Granita Xhake i Xherdana Shaqirija zbog provokacija prilikom slavlja golova na utakmici protiv Srbije.

Švicarska je savladala Srbiju (2:1) i time napravila veliki korak ka plasmanu u osminu finala, iako su Orlovi prvi stigli do vođstva golom Aleksandra Mitrovića na samom početku utakmice.

Međutim, Švicarska je u nastavku meča preuzela inicijativu i objektivno gledano, bila bolji rival, i to je krunisala golovima Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, čime su došli do vrijedna tri boda i drugog mjesta u grupi, sa 4 osvojena boda.

Ipak, da nogomet bude u drugom planu, pobrinuli su se strijelci golova, inače albanskog podrijetla. Njih dvojica su proslavili golove formirajući rukama dvoglavog orla, simbola sa albanske zastave.

Naravno, podigla se velika buka nakon utakmice, a ovaj potez nogometaša Švicarske naišao je uglavnom na osudu medija, pa čak i onih iz njihove zemlje.

Nogometni savez Srbije (FSS) uložio je žalbu FIFA-i, a svjetska nogometna federacija ekspresno je reagirala i pokrenula postupak protiv dvojice nogometaša, potvrdio je jedan od urednika švicarskog lista Blick.

U pravilniku FIFA-e jasno stoji: “Svako ko provocira širu javnost tokom meča, biće kažnjen suspenzijom od dvije utakmice i novčano u iznosu od pet hiljada švajcarskih franaka.”

Sudeći po tome, Xhaku i Shaqirija očekuju sankcije, zbog očiglednih provokacija i miješanja politike u sport. Iskreno se nadamo da ubudućemo nećemo gledati ovakve scene na terenima.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.