NaslovnicaVijestiChelseajevo razmetanje objašnjeno: Kako potrošiti 500 milijuna eura i poštovati pravila

Chelseajevo razmetanje objašnjeno: Kako potrošiti 500 milijuna eura i poštovati pravila

Kako je potpisivanje ugovora s Mykhailom Mudrykom podiglo Chelseajevu transfernu potrošnju na rekordnu razinu u povijesti Premiershipa, mnogi su se pitali kako se to može postići u eri financijskog fair playa.

Naime, Chelsea je na transfere potrošio 500 milijuna eura, premašivši 370 milijuna eura koliko je Manchester City dao za pojačanja u sezoni 2017/18.

Ukoliko nemate račun u bet365 kladionici, preuzmite sjajan BONUS DOBRODOŠLICE za sve čitatelje „svijetkladjenja.com“ portala od 100% na iznos uplate do 25€!

Prema FFP pravilima Premiershipa, klubovi smiju izgubiti 120 milijuna eura u tekućem trogodišnjem razdoblju, ali postoje olakšice za područja troškova kao što su potrošnja na infrastrukturu, ženske momčadi, akademije i projekte zajednice. Osim toga, dodijeljene su dodatne naknade zbog koronavirusa i njegovog utjecaja na klubove koji su igrali utakmice bez gledatelja te povećanih troškova u skladu s koronavirusom.

Pravila UEFA-e malo su drugačija, s novim financijskim pravilima i zakonima o održivosti uvedenim u ljeto 2022. koji klubovima dopuštaju gubitak do 60 milijuna eura tijekom tri godine, ali se zanemaruju dopuštenja potrošnje.

Osim toga, UEFA je uvela meku gornju granicu plaća koja ograničava potrošnju na plaće igrača i trenera, menadžerske naknade i neto troškove transfera na početnih 90 posto prihoda u 2023/24., zatim na 80 posto i 70 posto u dvije sljedeće godine.

Chelsea je zabilježio operativne gubitke od 440 milijuna eura u tri godine od objave posljednjih izvještaja do 30. lipnja 2021.

No, klub bi mogao potraživati ​​značajan iznos zbog koronavirusa. Primjerice, Everton, koji obično generiše oko 68 milijuna eura godišnje manje od Chelseaja od prodaje ulaznica, zatražio je 210 milijuna eura troškova povezanih s koronavirusom.

Međutim, Chelsea nije objavio svoje izvještaje za sezonu 2021/22, kada klub privremeno nije mogao prodavati ulaznice i generirati novac od marketinga nakon vladinih sankcija i zamrzavanja imovine bivšeg vlasnika Romana Abramoviča.

Neizvjesno je kako će UEFA i Premiership tretirati ovo pitanje za potrebe financijskog fair playa.

Najnovije vijesti

Marco Reus napušta Borussiju Dortmund nakon 12 godina

0
Nakon 12 godina vjernosti, Marco Reus (34) odlučio je napustiti Borussiju Dortmund. Legendarni njemački ofenzivac neće produžiti ugovor s klubom te će od 1....

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!